JT: civilių aukų skaičius Afganistane 2018 metais pasiekė rekordinį lygį

Per karą Afganistane 2018 metais žuvo daugiau civilių nei per bet kuriuos kitus kovų, kurios tęsiasi jau beveik du dešimtmečius, metus, teigiama sekmadienį paskelbtoje Jungtinių Tautų (JT) ataskaitoje.

Per karą Afganistane 2018 metais žuvo daugiau civilių nei per bet kuriuos kitus kovų, kurios tęsiasi jau beveik du dešimtmečius, metus, teigiama sekmadienį paskelbtoje Jungtinių Tautų (JT) ataskaitoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Per karą Afganistane 2018 metais žuvo daugiau civilių nei per bet kuriuos kitus kovų, kurios tęsiasi jau beveik du dešimtmečius, metus, teigiama sekmadienį paskelbtoje Jungtinių Tautų (JT) ataskaitoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 24, 2019, 2:00 PM

Joje nurodoma, kad, nesiliaujant savižudžių išpuoliams ir sprogdinimams, civilių mirčių skaičius pernai, palyginti su 2017 metais, šoktelėjo 11 proc. iki 3,804 tūkst., o dar 7,189 tūkst. civilių buvo sužeisti.

Ataskaita pasirodė likus dienai iki naujo JAV ir Talibano derybų, kuriose siekiama nutraukti konfliktą, rato. Viliamasi, jog derybose pavyks susitarti dėl taikos, tačiau taip pat nerimaujama, kad amerikiečių pasitraukimas iš šalies gali įžiebti dar kruvinesnį pilietinį karą.

Derybos Dohoje vyksta po kelerius metus trukusios smurto Afganistane eskalacijos. JT duomenys rodo, jog per pastarąjį dešimtmetį, kurio pradžioje organizacija pradėjo rinkti duomenis, Afganistane žuvo mažiausiai 32 tūkst. civilių, o dar 60 tūkst. buvo sužeista.

2018 metais gerokai padaugėjo mirčių, kurias lėmė „tikslintis taikymasis į civilius“, nurodoma JT ataskaitoje, kurioje taip pat pažymima, kad daugeliu atvejų žmonės žuvo per savižudžių išpuolius, sietus su Talibanu ar „Islamo valstybe“.

„Atėjo laikas nutraukti šias žmonių kančias ir tragediją, – pareiškė JT misijos Afganistane vadovas Tadamichi Yamamoto (Tadamičis Jamamotas). – O geriausias būdas sustabdyti civilių žudymą ir žalojimą yra nutraukti kovas.“

Praėjusiais metais Afganistane buvo užfiksuoti mažiausiai 65 savižudžių išpuoliai, daugiausia Kabule. Per tokius išpuolius žuvo daugiau nei 2,2 tūkst. civilių.

Daugiau civilių 2018 metais žuvo ir per JAV ir Afganistano pajėgų antskrydžius, kurių taip pat padaugėjo: „pirmą kartą nuo duomenų rinkimo pradžios per oro operacijas“ žuvo daugiau nei 500 civilių, nurodoma JT ataskaitoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.