Prancūzai kyla prieš neapykantos bangą: visą šalį įsiutino antisemitizmas

Dešimtys tūkstančių prancūzų mitinguose visoje šalyje pasmerkė svastikas ant atminimo lentų ir antkapių žydams, antisemitinius šūkius ir puldinėjimus. Vien Paryžiuje protestavo 20 tūkst. žmonių.

Respublikos aikštėje prieš antisemitizmą protestavo apie 20 tūkst. žmonių.
Respublikos aikštėje prieš antisemitizmą protestavo apie 20 tūkst. žmonių.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 24, 2019, 11:00 AM

Manifestaciją prieš antisemitizmą surengė keliolika Prancūzijos partijų. Savo pareiškime jos išsakė susirūpinimą dėl padažnėjusių antisemitinių išpuolių šalyje pastaraisiais metais ir paragino prancūzus išeiti į miestų gatves ir parodyti nacionalinę vienybę.

Daugelis mitingo dalyvių atsinešė plakatus „Antisemitizmui ir neapykantai – ne!“, „Už nacionalinę vienybę!“, „Stabdykime smurtą!“

Akcijoje Paryžiuje dalyvavo Prancūzijos ministras pirmininkas Edouard’as Philippe’as, oficialus šalies vyriausybės atstovas Benjaminas Griveaux, sostinės merė Anne Hidalgo.

Tarp manifestacijos dalyvių buvo ir „geltonųjų liemenių“ judėjimo atstovų.

Didelės protesto prieš antisemitizmą akcijos antradienį taip pat vyko Tulūzoje, Monpeljė, Lilyje, Nicoje, Strasbūre ir kituose Prancūzijos miestuose.

Prancūzijos VRM duomenimis, pernai šalyje buvo užfiksuotas 541 antisemitizmo apraiškų atvejis – 74 proc. daugiau nei 2017-aisiais. Kas savaitę girdėti pranešimų apie vis įžūlesnes atakas.

Antai naktį į vasario 19-ąją nežinomi piktadariai išniekino apie 80 kapų žydų kapinėse Elzase, į šiaurės rytus nuo Strasbūro. Kitą dieną čia apsilankė Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas.

Susitikdamas su Elzaso žydų bendruomenės vadovais jis patikino: „Aš esu tvirtai pasiryžęs kovoti su bet kokiomis antisemitizmo formomis.“

Pasak prezidento, „kiekvieną kartą, kai prancūzas užpuolamas, nes ji ar jis yra žydas, – užpuolama visa Respublika“.

Prancūzijoje gyvena didžiausia žydų bendruomenė iš visų Europos šalių. Ir trečia pagal dydį po Izraelio ir JAV.

Remiantis skirtingais skaičiavimais, Prancūzijos žydų bendruomenei gali priklausyti 480–550 tūkst. žmonių. Skaičiuojama, kad į mirties stovyklas Antrojo pasaulinio karo metais buvo pasiųsta 78 tūkst. Prancūzijos žydų.

Parengta pagal AFP, ELTA informaciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.