Vatikane – šokiruojantys faktai: 3 kartus nuo kunigo pastojusią moterį privertė pasidaryti abortus

Po aukščiausių Bažnyčios vadovų susitikimo Vatikane kunigų pedofilijos aukos pareiškė, kad yra nusivylusios šio pasitarimo rezultatais. Po istorinio vyskupų suvažiavimo jie iš Bažnyčios nesitiki jokios pagalbos.

Popiežius po susitikimo skaitė pamokslą, tačiau jame išsakytos mintys pedofilijos aukų nepaguodė.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Popiežius po susitikimo skaitė pamokslą, tačiau jame išsakytos mintys pedofilijos aukų nepaguodė.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Popiežius po susitikimo skaitė pamokslą, tačiau jame išsakytos mintys pedofilijos aukų nepaguodė.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Popiežius po susitikimo skaitė pamokslą, tačiau jame išsakytos mintys pedofilijos aukų nepaguodė.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
 Australijos kardinolas George'as Pellas, vienas artimiausių popiežiaus Pranciškaus patarėjų, buvo pripažintas kaltu dėl dviejų nepilnamečių choristų lytinio užpuolimo ir tapo aukščiausias pareigas einančiu Katalikų Bažnyčios dvasininku, kad nors nuteistu už lytinius nusikaltimus.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Australijos kardinolas George'as Pellas, vienas artimiausių popiežiaus Pranciškaus patarėjų, buvo pripažintas kaltu dėl dviejų nepilnamečių choristų lytinio užpuolimo ir tapo aukščiausias pareigas einančiu Katalikų Bažnyčios dvasininku, kad nors nuteistu už lytinius nusikaltimus.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Specialiai „Lietuvos rytui“, Italija

Feb 26, 2019, 11:18 AM, atnaujinta Feb 26, 2019, 5:12 PM

Per keturias dienas trukusį neeilinį susitikimą paaiškėjo daugybė naujų skandalingų faktų apie dvasininkų visame pasaulyje išnaudotus vaikus.

Nors istorinį susitikimą surengęs Vatikanas norėjo parodyti, jog yra pasiryžęs nebedangstyti vaikus išnaudojusių kunigų, pedofilijos aukos neslėpė nusivylimo.

Net griežtas popiežiaus Pranciškaus tonas jų neįtikino, kad Bažnyčia pasikeis ir apgins dvasininkų aukas.

„Esame pasipiktinę. Šiame susitikime turėjome sulaukti nulio tolerancijos, tačiau dabar turime nulį pasitikėjimo. Daugybė vyskupų po šio keturių dienų susitikimo turėjo palikti be sutanos. Iš Šventojo Tėvo kalbos tikėjomės kur kas daugiau“, – Italijos žiniasklaidai sakė išnaudojimų aukų tinklo vadovas Francesco Zanardi.

Popiežius Pranciškus baigiamojoje kalboje sekmadienį išlaikė per visą susitikimą skambėjusį griežtą toną, tačiau pabrėžė, kad pedofilijos monstras egzistuoja ne tik Bažnyčioje, bet ir šeimose, mokyklose, sporto pasaulyje, internete.

„Šio sunkaus nusikaltimo, paplitusio mūsų visuomenėje, įvairovė nesumenkina jo baisumo Bažnyčioje.

Čia jis tampa dar skandalingesnis ir dar siaubingesnis, nes naikina Bažnyčios moralinį autoritetą ir pasitikėjimą ja.

Norime, kad visos Bažnyčiai priklausančios vietos būtų visiškai saugios nepilnamečiams, kad būtų imamasi visų reikalingų priemonių, kad panašūs nusikaltimai nesikartotų. Kad Bažnyčios misija auklėti vaikus pagal Jėzaus mokymą vėl taptų absoliučiai patikima“, – baigdamas istorinį susitikimą kalbėjo pontifikas.

Jis pasiūlė priimti nepilnamečius apginantį dokumentą su rekomendacijomis, padėsiančiomis užkirsti kelią vaikų išnaudojimui.

Jame numatyta daugiau kaip 20 punktų, kuriais turės vadovautis dvasininkai, sužinoję apie išnaudojimą.

Tarp jų nurodymas kiekvienoje vyskupijoje įkurti autonomiškas struktūras, kurios išklausytų aukas ir priimtų jų skundus.

Šventasis Tėvas taip pat pasiūlė sukurti specialią kompetentingų žmonių grupę, kuri padėtų problemų turinčioms parapijoms ir rūpintųsi prevencija.

Siūloma pavėlinti ir minimalų santuokos amžių merginoms iki 16 metų (dabar yra 14 metų) – taip siekiama užkirsti kelią vedyboms su mažametėmis.

„Išaiškėjus bent vienam vaikų seksualinio išnaudojimo atvejui Bažnyčioje, su juo bus kovojama ypač rimtai.

Broliai ir seserys, žmonių pyktyje, kuris yra pateisinamas, Bažnyčia regi Dievo rūstybę, apgauto ir išduoto šių nesąžiningų dvasininkų. Tylaus mažylių, kurie vietoj dvasinių vadovų sutiko budelius, šauksmo aidas privers drebėti užšalusias jų širdis. Mes privalome išklausyti šį tylų šauksmą“, – baigiantis susitikimui kalbėjo popiežius Pranciškus.

Tačiau apsivalyti skandalų krečiamai Bažnyčiai nebus lengva – prabilus aukoms ir dvasininkams Vatikane paaiškėjo daugybė naujų skandalingų faktų.

Italų kunigas Vinicio Albanesi specialioje televizijos laidoje paskelbė šokiruojantį liudijimą, kad pats buvo išnaudojamas seminarijoje kitų dvasininkų.

Jauna moteris, kurios tapatybė neatskleidžiama, aukščiausiems Bažnyčios vadovams pasakojo, kad kunigo buvo išnaudojama daugybę metų.

„Nuo 15 metų turėjau intymių santykių su kunigu. Tai truko 13 metų.

Buvau tris kartus pastojusi ir visus tris kartus jis privertė mane nutraukti nėštumą, nes nenorėjo naudoti apsaugos priemonių.

Ne mažiau šokiruojančius faktus paskelbė ir vokiečių kardinolas Reinhardas Marxas, pareiškęs, kad Vatikanas ne tik negynė kunigų pedofilijos aukų, bet ir naikino tai įrodančius faktus.

„Dosjė, kuriose būtų dokumentuojami šie siaubingi nusikaltimai ir įvardinti juos įvykdę asmenys, buvo sunaikintos arba net nesukurtos.

Kaltieji nenubausti, o aukos buvo persekiojamos arba priverčiamos tylėti“, – sakė R.Marxas.

Dalyvavo arkivyskupas iš Lietuvos

Iš pasaulinio forumo apie nepilnamečių apsaugą Bažnyčioje grįžęs arkivyskupas Gintaras Grušas pasakojo, kad „darbo grupėse, besidalinant informacija, kai kurių kraštų atstovai sakė, kad jie neturi vaikų lytinio išnaudojimo problemos, o po poros dienų diskusijų jie jau sakydavo, kad problema nutylima“.

„Popiežius norėjo pabrėžti, kad tai yra visuotinė problema. Jis vardijo, jog statistika rodo, kad ši problema aštriausia šeimose ir jų artimoje aplinkoje – mokyklose, sporto komandose, vaikų namuose. Taip pat Bažnyčioje – tai itin skaudi problema. Popiežius paragino spręsti krizę, bet vengti kraštutinumų – perdėtos saviplakos dėl praeities ir gynybinės laikysenos“, – sakė G.Grušas.

G.Grušas pasakojo, jog prieš konferenciją popiežius norėjo, kad dvasininkai išklausytų seksualinės prievartos aukų pasakojimus. Lietuvos dvasininkas pasakojo apie jį itin sukrėtusią istoriją: „Mergaitė, gal 11 metų, gulėjo ligoninėje. Jos kapelionas dieną nešdavo Komuniją, o naktį grįždavo ir ją fotografuodavo ir tvirkindavo. Matant to įvykio pasekmes jos gyvenime, žmogiškai negali kitaip reaguoti nei su gailesčiu, pykčiu. Tai padeda suprasti šią situaciją.“

Arkivyskupo buvo paklausta, ar žinoma, kokio masto vaikų lytinis išnaudojimas gali būti Lietuvos katalikų bažnyčioje. G.Grušas teigė, kad žinomų ir ištirtų atvejų Lietuvoje yra mažai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.