Kinijai nustačius limitą Nepalas tikisi sulaukti daugiau į Everestą kopiančių alpinistų

Nepalas tikisi artimiausiomis savaitėmis sulaukti daugiau alpinistų, norinčių kopti į Everestą, nes Kinija paskelbė apribosianti bandymus kopti į aukščiausią pasaulio kalną iš šiaurinės jo pusės.

 Pavasario kopimo sezonas, kai oro sąlygos ant 8 850 m aukščio kalno yra palankiausios, prasideda kovo 1 dieną ir baigiasi gegužės 31-ąją.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Pavasario kopimo sezonas, kai oro sąlygos ant 8 850 m aukščio kalno yra palankiausios, prasideda kovo 1 dieną ir baigiasi gegužės 31-ąją.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 26, 2019, 4:08 PM

Kaip antradienį sakė Nepalo Turizmo departamento pareigūnas Dandurajas Ghimire, departamentas tikisi, kad šią savaitę prasidėsiančiam pavasario sezonui tikisi sulaukti daugiau nei paprastai prašymų išduoti kopimo leidimus. 

2018 metais į Everestą iš pietinės Nepalo pusės įkopė maždaug 563 alpinistai.

Pavasario kopimo sezonas, kai oro sąlygos ant 8 850 m aukščio kalno yra palankiausios, prasideda kovo 1 dieną ir baigiasi gegužės 31-ąją.

Kinija sausio mėnesį paskelbė, kad šiemet trečdaliu sumažins į Everestą kopiančių alpinistų skaičių, nes planuoja didelį kalno šlaitų švarinimą.

Ekspedicijas į Everestą organizuojančios Nepalo kompanijos sakė, kad yra pasirengusios papildomam alpinistų skaičiui.

„Neturėtų būti jokių problemų priimant alpinistų srautą į Everestą iš Nepalo pusės. Turime pajėgumų ir esame pasirengę“, – sakė Pemba Sherpa iš kompanijos „Xtreme Climbers Treks and Expeditions“.

Be šimtų alpinistų ir jų paramos komandų, ištisus mėnesius stovyklaujančių bazinėje stovykloje 5 300 m aukštyje, į ją taip pat atkeliauja daugiau kaip 40 tūkst. žygeivių. Tokių žygeivių taip pat gali padaugėti, bet pareigūnai negalėjo nurodyti, kiek jų skaičius galėtų išaugti.

Dandurajas Ghimire sakė, kad esama tam tikro susirūpinimo aplinkosauga dėl prognozuojamo alpinistų ir žygeivių skaičiaus padidėjimo, bet pareigūnai rengia planus, kaip iki minimumo sumažinti šį poveikį.

Šiemet taip pat yra paskutiniai metai, kai alpinistai, kurie negalėjo į Everestą kopti 2014-aisiais, gali panaudoti pratęstus savo leidimus.

Nepalas tų metų leidimus, išduotus maždaug 300 alpinistų, pratęsė penkeriems metams. 2014-ųjų kopimo sezonas buvo nutrauktas vos prasidėjęs, kai po lavina žuvo 16 Nepalo vedlių šerpų, o kiti vedliai atsisakė dirbti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.