Maskva: JAV panorėjus Rusija pasiruošusi aptarti INF sutarties likimą

Maskvos sprendimas nebevykdyti svarbios Šaltojo karo laikų nusiginklavimo sutarties yra būtina atsakomoji priemonė, bet Rusija pasiruošusi tartis dėl šio pakto likimo, pirmadienį pareiškė vienas aukšto rango parlamentaras.

Leonidas Sluckis<br> AFP/Scanpix nuotr.
Leonidas Sluckis<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 4, 2019, 6:39 PM

„Kalbame ne apie pasitraukimą iš sutarties – Rusija įšaldo savo įsipareigojimus vykdyti INF (Vidutinio nuotolio branduolinių pajėgų) sutartį, kadangi partneriai amerikiečiai ją pažeidė“, – žurnalistams sakė Valstybės Dūmos Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Leonidas Sluckis.

Jis pabrėžė, kad toks žingsnis „yra visiškai gynybinio pobūdžio“.

„Nesiekiame kelti įtampos ar naujos raketų krizės Europos žemyne. Dėjome visas kariniu ir politiniu požiūriu priimtinas pastangas, kad išsaugotume sutartį“, – tvirtino politikas.

Anot jo, Maskva pateikė Vašingtonui daug siūlymų ir ėmėsi precedento neturinčių žingsnių siekdama įrodyti, kad Rusija nepažeidžia sutarties nuostatų.

„Nepaisant to, visos mūsų iniciatyvos buvo atmestos. Vašingtonas savo ruožtu nuosekliai ir sistemingai siekė pasitraukimo (iš sutarties)“, – pabrėžė L. Sluckis.

„Rusija pasirengusi svarstyti tolesnę INF sutarties likimą, bet dabar atėjo JAV eilė imtis veiksmų“, – pridūrė jis.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas anksčiau pirmadienį oficialiai sustabdė Maskvos dalyvavimą INF sutartyje.

Vašingtonas praėjusį mėnesį pradėjo pusmetį truksiantį pasitraukimo iš šios sutarties procesą, atsakydamas į Maskvos sprendimą dislokuoti raketas 9M729. Rusija savo ruožtu tada taip pat paskelbė, kad nebedalyvaus sutartyje.

Daugelis analitikų sako, kad abiejų šalių pasitraukimas iš INF sutarties faktiškai skelbia naujų ginklavimosi varžybų pradžią.

INF sutartį 1987 metais pasirašė JAV prezidentas Ronaldas Reaganas ir Sovietų Sąjungos lyderis Michailas Gorbačiovas. Ji padėjo išspręsti krizę dėl branduoliniais užtaisais apginkluotų sovietų raketų, nutaikytų į Vakarų šalių sostines.

Šiuo paktu taip pat buvo uždraustos 500–5 500 km nuotolio antžeminės raketos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ką reiškia kandidato R. Žemaitaičio pasitraukimas iš Seimo?