Italijoje po pražūtingų gaisrų buldozeriais nugriauti lūšnynai

Pietų Italijoje trečiadienį buvo iškeldinti šimtai migrantų iš vienos laikinosios stovyklos, kurioje kilo keletas gyvybių pareikalavusių gaisrų, informavo vidaus reikalų ministras Matteo Salvini.

 Matteo Salvini.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
 Matteo Salvini.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 6, 2019, 4:14 PM

„Kaip ir žadėta... perėjome nuo žodžių prie veiksmų“, – prižiūrint 600 policininkų pareiškė kraštutinių dešiniųjų „Lygai“ vadovaujantis M. Salvini buldozeriams griaunant San Ferdinando lūšnynus Kalabrijos regione.

Pasak italų žmogaus teisių organizacijos „Medici per i Diritti Umani“ (MEDU), pernai stovykloje per tyčinio padegimo incidentus ar atsitiktinius gaisrus, kurie kilo gyventojams norėjus pasišildyti, iš viso žuvo keturi migrantai.

Vasarį žuvus 29 metų senegaliečiui Moussai Ba, kurio kūnas po gaisro buvo aptiktas priekabiniame namelyje, vyriausybė paskelbė, kad perpildyta ir purvina stovykla bus sulyginta su žeme.

Pietinio miesto Rozarno pakraštyje esančioje San Ferdinando stovykloje gyveno per 1 500 žmonių, sunkiai suduriančių galą su galu, daugiausiai dirbančių rajono apelsinmedžių ir alyvmedžių sodeliuose.

Dauguma šių atvykėlių nelegaliai dirba vietos ūkininkams už menką atlygį.

Vyriausybei paskelbus, kad stovyklą ruošiamasi uždaryti, kai kurie migrantai iš jos išvyko. Maždaug 900 likusiųjų antradienio naktį paliko savo lūšnas ar buvo iškeldinti ankstų trečiadienį.

M. Salvini žadėjo, kad jie bus perkelti į priėmimo centrus, bet keli migrantai pareiškė italų žiniasklaidai, jog iki šiol nežino, kur gyvens. Daugelis atvykėlių nerimauja, kad gali būti išvežti toli nuo ūkių, kur dirba.

Tai jau ne pirmas kartas, kai ši stovykla oficialiai nugriaunama.

Kalabrijos Redžo valdžia trečiadienį pažadėjo imtis visų reikiamų priemonių, kad stovykla, kurioje kažkada gyvendavo iki 5 tūkst. žmonių, ir vėl neišdygtų.

Vyriausybės sprendimą sugriauti lūšnynus sukritikavusi MEDU tvirtina, kad „buvo neatsižvelgta nei į darbininkų migrantų asmenines teises, nei į regioninių ir vietinių institucijų ir asociacijų prisiimtus ilgalaikius įsipareigojimus dėl socialinės integracijos skatinimo“.

Rozarnas yra liūdnai pagarsėjęs dėl ten tvyrančios įtampos tarp daugiausiai iš Užsachario Afrikos atvykstančių migrantų, saugumo pajėgų ir vietinių gyventojų. Įtampa šiame mieste neretai peraugdavo į susirėmimus.

Organizacija „Gydytojai be sienų“ 2010 metais griežtai pasmerkė Italijoje paplitusį požiūrį į migrantus ir pabrėžė, jog gyvenimo sąlygos San Fernando ir kitose šalies stovyklose yra blogesnės nei pabėgėlių centruose Afrikoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.