ES reikalauja nedelsiant paleisti Čečėnijoje įkalintą aktyvistą Titijevą

Europos Sąjunga pirmadienį sufabrikuota pavadino Čečėnijoje įkalinto aktyvisto Ojubo Titijevo bylą ir paragino nedelsiant jį paleisti.

 Čečėnijoje nuteistas aktyvistas Ojubas Titijevas.<br> Sputnik/Scanpix nuotr.
 Čečėnijoje nuteistas aktyvistas Ojubas Titijevas.<br> Sputnik/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 19, 2019, 8:50 AM, atnaujinta Mar 19, 2019, 9:02 AM

„Manome, kad Ojubo Titijevo nuteisimas tiesiogiai susijęs su jo žmogaus teisių gynimo darbu „Memorial“ – organizacijoje, kuri nuolat bauginama bei persekiojama Šiaurės Kaukaze ir už jo ribų. Taip pat manome, kad pono Titijevo byla nebuvo teisingai nagrinėjama“, – sakoma Europos išorės veiksmų tarnybos (EIVT) išplatintame pareiškime.

Jame pabrėžiama, kad šiuo nuosprendžiu „tęsiama Rusijos Federacijos regione dirbančių žmogaus teisų gynėjų ir žurnalistų areštų, puolimų bei diskreditavimo tendencija“.

„Pono Titijevo pirmtakė „Memorial“ vadovo poste Čečėnijoje ponia Natalija Estemirova buvo nužudyta 2009 metais ir, praėjus beveik 10 metų, niekas taip ir nebuvo patrauktas atsakomybėn dėl šio nusikaltimo“, – nurodė EIVT.

„Europos Sąjunga tikisi, kad ponas Titijevas bus nedelsiant ir besąlygiškai paleistas“, – pabrėžė Tarnyba.

Ji priminė, kad Rusija yra įsipareigojusi pagal tarptautines sutartis garantuoti kiekvieno žmogaus teisę „laisvai ieškoti, išgirsti ir išsakyti nuomones bei informaciją apie žmogaus teises ir pagrindines laisves, įskaitant teisę platinti ir publikuoti tokias nuomones ir informaciją“.

Čečėnijos teismas pirmadienį už narkotikų laikymą nuteisė „Memorial“ vietos skyriaus vadovą O.Titijevą kalėti ketverius metus.

Remiantis nuosprendžiu, O.Titijevas laikė daugiau nei 200 g marihuanos, kuri buvo rasta per apžiūrą jo automobilyje.

Jis pats tvirtina, kad narkotines medžiagas jam pakišo policininkai, o baudžiamąjį persekiojimą inicijavo Čečėnijos valdžia, siekianti trukdyti „Memorialo“ veiklai regione.

Pasak apžvalgininkų, su narkotikais susijusiais kaltinimais anksčiau jau ne kartą buvo pasinaudota regione dirbantiems nepriklausomiems žurnalistams ir kritikams nutildyti.

Praėjusią savaitę žmogaus teisių organizacija „Amnesty International“ paragino „nedelsiant ir besąlygiškai paleisti“ O.Titijevą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.