Nevaldomas tymų protrūkis Lenkijoje ir Ukrainoje: sergamumas viršytas 14 kartų, griebiasi radikalių sprendimų

Tymų protrūkis pastebimas ne tik Lietuvoje. Lenkijoje susirgimų šia liga mastas išaugo 14 kartų, o štai Ukrainos medikai griebiasi už galvos – čia susirgusių tymais skaičius jau pasiekė tūkstančius.

Specialistai nepaliauja kartoti, kad nuo tymų geriausiai apsaugo skiepai.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Specialistai nepaliauja kartoti, kad nuo tymų geriausiai apsaugo skiepai.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Specialistai nepaliauja kartoti, kad nuo tymų geriausiai apsaugo skiepai.<br> J.Stacevičiaus nuotr.
Specialistai nepaliauja kartoti, kad nuo tymų geriausiai apsaugo skiepai.<br> J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 22, 2019, 10:20 AM, atnaujinta Mar 22, 2019, 1:48 PM

Susirgimų tymais ir skiepijimo temos šiuo metu Lietuvoje ypač aktualios, tačiau ne ką mažiau apie tai kalbama ir gretimose šalyse. 

Apsilankęs Ukrainoje tymais užsikrėtė ir vienas Lietuvos parlamentarų, nenorėjusių viešintis.

Rytų Europos šalyse padėtis yra netgi blogesnė nei Lietuvoje. Čia jau imamasi griežtų priemonių prieš vaikų neskiepijančius tėvus.

Ukrainoje serga tūkstančiai

Ukrainiečiai skaičiuoja, kad nuo praėjusių metų gruodžio 28 d. iki šių metų kovo 14 d. iš viso šalyje užfiksuota daugiau nei 30 tūkst. susirgimų tymais atvejų. Iš jų beveik 17 tūkst. yra vaikai.

Sveikatos apsaugos ministro pareigas einanti Uljana Suprun bene kasdien bando įtikinti tėvus, kad jie paskiepytų savo atžalas, tačiau paklauso ne visi. Būtent todėl nuo šių metų pradžios Ukrainoje nuo tymų mirė jau daugiau nei 10 žmonių.

Vos prieš keletą dienų Sumų mieste nuo tymų mirė 24 metų gimdyvė. Atlikus cezario pjūvį jos naujagimį pavyko išgelbėti, tačiau moters gyvybė dėl komplikacijų užgeso. Medikai dabar stebi kūdikį, nes yra didelė tikimybė, jog jam taip pat pasireikš liga.

Po šio įvykio miesto gimdymo namai dėl galimo ligos užkrato išplitimo buvo uždaryti iki balandžio 5 dienos.

Tai – ne vienintelė tokia istorija Ukrainoje.

Prieš tris dienas Lvovo mieste nuo tymų mirė 2 metų ir 11 mėnesių berniukas. Jis ir jo vyresnis broliukas užsikrėtė nuo motinos. Vyresnėlį dar pavyko išgelbėti, o mažyliui prasidėjo komplikacijos ir jis mirė.

Nors Lvovo srityje užsikrėtimo tymais atvejų mažėja dėl pradėto skubaus skiepijimo, šešiose Ukrainos srityse tokių atvejų kol kas nemažėja. Didžiausias užsikrėtimų skaičius šiuo metu fiksuojamas Kijevo, Chmelnyckio, Ternopilio, Dnipro, Charkovo srityse.

Lenkai labai sunerimo

Didelis susirgimų tymais skaičius fiksuojamas ir Lenkijoje. Nors šioje šalyje jis nė iš tolo neprilygsta ligos išplitimo mastui Ukrainoje, palyginti su praėjusių metų sausio–kovo laikotarpiu, išaugo 14 kartų.

Pernai visoje Lenkijoje nuo sausio 1 d. iki kovo 15 d. buvo užfiksuotas vos 31 susirgimo tymais atvejis, tačiau šiemet šis skaičius jau pasiekė 434.

Lenkijos institucijos taip pat ragina tėvus paskiepyti savo vaikus, tačiau, nepaisant raginimų, nusiteikusiųjų prieš skiepus kasmet tik daugėja. Todėl kai kurios šalies savivaldybės jau parengė arba rengia planus, kaip kovoti su vaikų neskiepijančiais tėvais.

Antai Čenstakavos miesto valdžia nusprendė, kad priimant į darželius pirmenybė bus teikiama paskiepytiems vaikais. Patekti į lopšelius neskiepytiems kūdikiams bus iš viso neįmanoma.

„Miesto pareiga yra apsaugoti savo gyventojų sveikatą. Jeigu tėvai nusprendžia neskiepyti savo vaikų, valstybiniai lopšeliai yra ne jiems“, – teigė Čenstakavos tarybos pirmininko pavaduotoja Jolanta Urbanska.

„Pas mus mažyliai atvedami jau nuo 4 mėnesių. Manau, kad miesto valdžia priėmė teisingą sprendimą, nes taip saugūs jausimės ir mes, ir tėvai“, – sakė lopšelio „Reksio“ Čenstakavoje direktorė Elžbieta Gajos.

Už neskiepijimą – bauda

Pasaulio sveikatos organizacija perspėjo, kad susirgimų tymais 2018 m. Europoje padaugėjo tris kartus ir skaičius pasiekė rekordinius 82 tūkst. atvejų.

Daugiausia – 53 tūkst. atvejų – pernai teko Ukrainai. Antroje vietoje atsidūrė Serbija, kur užfiksuota 5 tūkst. atvejų, trečia vieta atiteko Prancūzijai – 2,9 tūkst. atvejų.

Kaimyninėje Latvijoje padėtis kol kas atrodo ne tokia bloga – per pirmuosius šių metų mėnesius šalyje nustatyta 15 susirgimų tymais.

Lietuvoje 2018 metais susirgimo atvejų buvo tik 30, tačiau nuo šių metų pradžios jau užfiksuoti 202 tymų atvejai.

Reaguodama į blogėjančią statistiką veiksmų ėmėsi ir Italija.

Šioje šalyje tiek darželių, tiek mokyklų negalės lankyti neskiepyti vaikai.

Tuo metu tėvams, kurie nepaskiepijo savo vaikų iki 16 metų, grės 500 eurų bauda.

Parengta pagal „Unian“, „TVN24“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.