Alpinistus Evereste pasitinka kraupus vaizdas: tirpstant ledynams pasirodo nelaimėlių kūnai

Ekspedicijų vadovai susirūpinę: pastaraisiais metais kopdami į Džomolungmą pakeliui alpinistai vis dažniau randa negyvėlių. Tirpstant ledynams iškyla keliautojų, kurie mirė prieš daugelį metų, kūnai.

Užkopti į aukščiausią pasaulio viršukalnę per visą istoriją bandė daugiau kaip 4,8 tūkst. alpinistų.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Užkopti į aukščiausią pasaulio viršukalnę per visą istoriją bandė daugiau kaip 4,8 tūkst. alpinistų.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-03-24 11:27

Nuo tada, kai prasidėjo bandymai įkopti į Himalajų kalnyne esančią Džomolungmos viršukalnę, kitaip vadinamą Everestu, gamta nugalėjo 300 alpinistų. Dviejų trečdalių jų kūnai taip ir liko pusiaukelėje, palaidoti sniego ir ledo.

„Dėl globalinio atšilimo ledo danga ėmė tirpti ir kūnai, kurie visą šį laiką buvo palaidoti, dabar kyla į paviršių, – pasakojo Nepalo alpinistų asociacijos prezidentas šerpas Ang Tsheringas. – Mes jau nukėlėme pastaraisiais metais žuvusių alpinistų lavonus, bet atitirpsta kūnai ir žmonių, mirusių prieš kelis dešimtmečius.“

Tarnybų, tvarkančių alpinistų takus prieš gegužę prasidėsiantį alpinizmo sezoną, darbą šie įvykiai labai apsunkina.

Jei randamas kūnas, sušalusius palaikus privaloma sudėtingomis sąlygomis gabenti žemyn. Ekspertai teigia, kad tokios operacijos valstybei atsieina 40–80 tūkst. dolerių (35–70 tūkst. eurų) per metus.

Tenka įsitraukti ir viršukalnę prižiūrinčioms Kinijos ir Nepalo valdžios institucijoms, kad kūnai būtų atpažinti, apie jų radimą pranešama kitų šalių valdžiai.

Kelios mokslinės studijos parodė, kad daugumoje Himalajų kalnyno vietų ledas tirpsta ir jo danga plonėja.

2015 m. atliktas tyrimas parodė, kad Kumbu ledynas – ypač pavojinga vieta, kurią alpinistai turi kirsti norėdami užkopti į Džomolungmos viršukalnę, – keičia savo formą. Čia esančios ledo sankaupos tirpdamos jungiasi viena su kita. Pastaraisiais metais šioje pavojingoje atkarpoje randama daugiausia atitirpusių kūnų.

Pavojus kyla ir dėl besipildančių neužšalusio vandens telkinių. Nepalo armijai 2016-aisiais jau teko sumažinti vandens lygį 5 km aukštyje slūgsančiame Imdžos ežere, kuris sudarytas iš tirpstančio ledynų vandens.

Vandens lygis jame buvo pasiekęs pavojingą lygį.

2018-aisiais mokslininkai iš Jungtinės Karalystės gręžėsi į gilesnius Kumbu ledyno sluoksnius ir ištyrė, kad juose temperatūra pakitusi – šiltesnė, nei tikėtasi.

Kartu su ledu atitirpstančių žmonių palaikų vaizdai šiurpina ir alpinistus. Kūno dalys iš po sniego dangos per pastaruosius kelerius metus jau ne kartą buvo pasirodžiusios bazinėse alpinistų stovyklose.

„Pastebėjome, kad ir aplink bazines alpinistų stovyklas ledo dangos storis mažėja. Štai todėl alpinistai vis dažniau pamato kitų nelaimėlių kūnus“, – BBC aiškino vienas stovyklavietes prižiūrintis pareigūnas.

Tiesa, ne visi kūnai išnyra į paviršių dėl spartaus ledynų tirpsmo. Kai kurie natūraliai iškyla dėl Kumbu ledyno judėjimo.

„Alpinistai turi būti užsigrūdinę. Tokie vaizdai neturėtų jų išgąsdinti“, – tvirtino vienas šerpas, padedantis kūnus nuleisti žemyn.

Parengta pagal BBC informaciją. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.