Vatikano leidinio moterims redakcija atsistatydino dėl „diskreditavimo kampanijos“

Vatikano žurnalo moterims įkūrėja ir redakcija, kurios visos narės yra moterys, atsistatydino pareiškusios, kad susidūrė su Šventojo Sosto kampanija jas diskredituoti ir patyrusios spaudimą priimti „tiesioginę vyrų kontrolę“, dar labiau sustiprėjusį, kai jos pasmerkė dvasininkų vykdytą vienuolių moterų lytinį išnaudojimą.

  Vatikano žurnalo moterims įkūrėja ir redakcija, kurios visos narės yra moterys, atsistatydino.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
  Vatikano žurnalo moterims įkūrėja ir redakcija, kurios visos narės yra moterys, atsistatydino.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 26, 2019, 10:52 AM, atnaujinta Mar 26, 2019, 3:23 PM

Kas mėnesį leidžiamo blizgaus žurnalo „Donne Chesa Mondo“, kuris yra Vatikano dienraščio „L'Osservatore Romano“ priedas, šią žinią paskelbė balandžio 1-ąją turinčiame išeiti vedamajame ir atvirame laiške popiežiui Pranciškui, antradienį gautame naujienų agentūros „The Associated Press“.

Vedamajame, atiduotame spaustuvei praeitą savaitę, bet dar neišleistame, žurnalo įkūrėja Lucetta Scaraffia rašo: „Sudedame ginklu, nes jaučiamės supamos nepasitikėjimo ir stiprėjančio delegitimizavimo atmosferos.“

Šis žurnalas, nevengiantis tokių skandalingų temų kaip vienuolių lytinis išnaudojamas, atsirado prieš septynerius metus kaip žurnalo Vatikano laikraščio „L'Osservatore Romano“ priedas.

Pasak L.Scaraffia, naujasis laikraščio redaktorius Andrea Monda bandė „susilpninti“ žurnalą, priimdamas partnerius iš šalies ir norėdamas kontroliuoti leidinio redakcijos politiką.

„Jie grįžta prie užtikrintai paklusnių moterų atrankos... (ir) atsisako tos nevaržomos kalbos laisvės, apie kurią dažnai kalba popiežius Pranciškus“, – sakė ji.

Tuo metu A.Monda paskelbė pareiškimą, kuriame paneigė, kad bendradarbių – vyrų ir moterų – atranka priklauso nuo jų nuolankumo ar paklusnumo bei patikino, kad žurnalas „Donne Chesa Mondo“ bus leidžiamas toliau.

Atvirame laiške popiežiui L.Scaraffia bandė apginti žurnalą sakydama, kad Vatikaną papiktinę straipsniai pasirodė tik tada, kai juose minimi faktai jau buvo iškilę į viešumą.

„Dabar atrodo, kad svarbi iniciatyva yra užgniaužta ir mes grįžtame prie pasenusios bei bevertės tiesioginės vyrų kontrolės tradicijos atsirinkti tik tas moteris, kurios yra laikomos patikimomis“, – pridūrė jis.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.