Europos Komisija: „Brexit“ be susitarimo dabar – „tikėtinas scenarijus“

Europos Komisijos atstovė penktadienį perspėjo, kad dabar „tikėtinas scenarijus“ yra, kad Jungtinei Karalystei balandžio 12-ąją gali tekti palikti Europos Sąjungą neturint jokio susitarimo.

Th. May pasiektas „Brexit“ susitarimas buvo atmestas trečią kartą.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Th. May pasiektas „Brexit“ susitarimas buvo atmestas trečią kartą.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
D.Tuskas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
D.Tuskas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2019-03-29 17:15, atnaujinta 2019-03-29 17:34

Reaguodama į JK parlamento, anksčiau penktadienį jau trečiąkart atmetusio „Brexit“ susitarimą, rezultatus, EK pareigūnė sakė, jog Briuselis yra „visiškai pasirengęs“ JK pasitraukimui iš Bendrijos be susitarimo.

Šaukia viršūnių susitikimą

Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas penktadienį paskelbė, kad balandžio 10-ąją vyks neeilinis Europos Sąjungos viršūnių susitikimas, Jungtinės Karalystės parlamentarams vėl atmetus „Brexit“ susitarimą.

„Atsižvelgęs į tai, kad Bendruomenių Rūmai atmetė išstojimo susitarimą, nusprendžiau balandžio 10-ąją sušaukti Europos Tarybą“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė D.Tuskas.

Didžiosios Britanijos parlamento Bendruomenių Rūmai penktadienį trečią kartą nepritarė sutarčiai dėl šalies išstojimo iš Europos Sąjungos sąlygų. Prieš sandorį, kurį parlamentarams pateikė ministrės pirmininkės Th.May vyriausybė, balsavo 344 deputatai, už – 286.

Penktadienį buvo balsuojama tik dėl išstojimo sutarties, tačiau ne dėl politinės deklaracijos, reglamentuojančios būsimus santykius su ES.

Jeigu dokumentas būtų buvęs priimtas, parlamentarai būtų turėję laiko iki gegužės 22 d., kad suderintų visus klausimus, susijusius su „skyrybomis“ su ES, o Jungtinė Karalystė būtų galėjusi tvarkingai palikti Bendriją mažiau kaip po dviejų mėnesių. Penktadienio balsavimo rezultatai reiškia, kad „kietojo“ „Brexit“, t. y. išstojimo apskirtai be sutarties, pavojus dar labiau išaugo.

Anksčiau ES įspėjo, jog jei Didžiosios Britanijos parlamentarai nepritars sandoriui šią savaitę, tai Jungtinė Karalystė turės palikti ES balandžio 12 d.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.