JK diplomatijos vadovas: Venesuelai reikia prezidento rinkimų, o ne rusų karių

Venesuela turi grįžti prie demokratijos, o šiai šaliai nereikalingi kariai iš Rusijos, trečiadienį pareiškė Jungtinės Karalystės užsienio reikalų sekretorius Jeremy Huntas.

 Jungtinės Karalystės užsienio reikalų sekretorius Jeremy Huntas.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Jungtinės Karalystės užsienio reikalų sekretorius Jeremy Huntas.<br> AFP/Scanpix nuotr.
N.Maduro užnugarį vis dar palaiko aukščiausi kariuomenės generolai.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
N.Maduro užnugarį vis dar palaiko aukščiausi kariuomenės generolai.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Venesuelos opozicijos lyderis Juanas Guaido.<br>AP nuotr.
Venesuelos opozicijos lyderis Juanas Guaido.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Apr 3, 2019, 1:35 PM, atnaujinta Apr 3, 2019, 1:36 PM

„Venesueloje reikia ne dislokuoti rusų karius, o grįžti prie demokratijos laisvų ir sąžiningų prezidento rinkimų keliu“, – pareiškė diplomatijos vadovas socialiniame tinkle „Twitter“.

J.Huntas taip pat sakė, kad jį nuvylė žinia apie tai, jog Venesuelos prezidento Nicolaso Maduro „režimas įveda naujas nesąžiningas priemones“ venesueliečių opozicijos lyderio Juano Guaido atžvilgiu.

Britų diplomatijos vadovas tviteryje pasidalino naujiena apie tai, kad išvakarėse buvo pareikalauta panaikinti J.Guaido teisinę neliečiamybę.

Venesuelos konstitucinė asamblėja antradienį atėmė teisinę neliečiamybę iš opozicijos lyderio J.Guaido ir suteikė krizės krečiamos šalies teismui įgaliojimus vykdyti jo baudžiamąjį persekiojimą.

N.Maduro iniciatyva įkurtos konstitucinės asamblėjos pirmininkas Diosdado Cabello paskelbė, kad vienbalsiai nuspręsta leisti Aukščiausiajam Teismui teisti J.Guaido.

Tuo metu pats opozicijos lyderis, anksčiau šiemet pasiskelbęs laikinuoju Venesuelos vadovu ir pripažįstamas per 50 valstybių, pareiškė, jog dėl to nežada atsižadėti savo siekio nuversti N.Maduro.

Jųdviejų konkurencija išaugo iki geopolitinės kovos, nes J.Guaido paramą išreiškė Jungtinės Valstijos ir dar apie 50 šalių, o N.Maduro – Rusija, Kuba ir Kinija. 

Nors N.Maduro savo šalyje yra nepopuliarus dėl gilėjančio ekonominio chaoso, jį vis dar palaiko kariuomenės vadai, be to, praėjusį mėnesį į šalį atsiųsta apie 100 rusų karių.

N.Maduro, susidūręs su neįvardytų pasekmių grėsme, iki šiol atsižvelgdavo į JAV perspėjimus neareštuoti J.Guaido, tačiau sulaukęs atviros Maskvos paramos atrodo įgavęs daugiau pasitikėjimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.