Indai renkasi prie balsadėžių: prasidėjo didžiausi pasaulyje demokratiniai rinkimai

Indijoje vakar prasidėjo didžiausi pasaulyje demokratiniai rinkimai, kuriuose premjeras Narendra Modi su savo nacionalistine hinduistų partija „Bharatiya Janata“ (BJP) siekia pergalės ir antros kadencijos.

Iš Indijos rinkėjų sąrašų paslaptingai pradingo net 21 milijonas moterų.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Iš Indijos rinkėjų sąrašų paslaptingai pradingo net 21 milijonas moterų.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 12, 2019, 5:02 PM

Parlamento rinkimai Indijoje vyks šešias savaites iki gegužės 19 dienos. Ketvirtadienį balsavimas pradėtas 91 rinkimų apygardoje 18-oje valstijų ir dviejose vadinamosiose sąjunginėse teritorijose. Balsai bus skaičiuojami gegužės 23 dieną.

Per 7 rinkimų etapus juose savo balsą atiduoti galės 900 mln. rinkėjų. Bet prieš rinkimus apsižiūrėta, kad rinkėjų sąrašuose trūksta net 21 mln. moterų.

Daugiausia moterų – kone pusė – pradingo Utar Pradešo, Maharaštros ir Radžastano valstijose. Dėl Indijoje įsigalėjusių socialinių normų, pagal kurias moterys tradiciškai turi mažiau teisių nei vyrai, ištekėjusios jos įprastai pakeičia gyvenamąją vietą, bet ne visada ją oficialiai įregistruoja.

Taip pat šeimos atsisako pareigūnams pateikti moterų nuotraukas, kad jos būtų įtrauktos į rinkėjų sąrašus.

Netgi tėvai tyčia neįregistruoja gimusių dukrų ir nesuteikia joms asmens dokumentų taip siekdami nuslėpti tikrąjį mergaičių amžių ir pagerinti jų santuokos perspektyvas.

Apklausos rodo, kad 2014 m. ryškia persvara rinkimus laimėjusi BJP turi gerus šansus valdyti dar vieną penkerių metų kadenciją.

Dėl ginčytinos ekonominės politikos ir augančio smurto prieš religines mažumas N.Modi populiarumas vienu metu buvo sumažėjęs, bet pastaruoju metu jis pasinaudojo paaštrėjusia įtampa su Pakistanu ir karine eskalacija Kašmyre, kad parodytų save kaip Indijos gynėją. Pagrindine savo rinkimų agitacijos tema jis pasirinko nacionalinį šalies saugumą.

Prieš penkerius metus BJP tapo pirmąja partija per 30 metų, iškovojusia parlamente absoliučią daugumą. Kongreso partija, kuri nuo Indijos nepriklausomybės 1947 metais valdė daugiausia laiko, tada pasiekė blogiausią savo rezultatą.

Vis dėlto partijos lyderis Rahulas Gandhi ir šį kartą laikomas rimčiausiu N.Modi konkurentu.

Parengta pagal BBC, ELTA informaciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.