Suomija renka parlamentą: pergalė žadama opozicijai

Suomijoje sekmadienį vyksta parlamento rinkimai, kuriuose pergalė žadama dabartinei opozicijai dėl nepasitenkinimo valdančiųjų centro dešiniųjų taupymo politika, o kraštutiniai dešinieji irgi gali sustiprinti savo pozicijas.

 Parlamento rinkimai Suomijoje.<br> AP nuotr.
 Parlamento rinkimai Suomijoje.<br> AP nuotr.
 Parlamento rinkimai Suomijoje.<br> AP nuotr.
 Parlamento rinkimai Suomijoje.<br> AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 14, 2019, 10:51 AM, atnaujinta Apr 14, 2019, 10:52 AM

Rinkimuose į Eduskuntą dalyvauja devynios parlamentinės ir 10 neparlamentinių partijų.

Dėl 200 vietų parlamente varžosi 2 468 kandidatai, iš jų 1 036 moterys.

9 val. vietos (ir Lietuvos) laiku atsidarius balsavimo apylinkėms, Helsinkyje buvo ramu.

Vis dėlto per savaitę trukusį išankstinį balsavimą prie balsadėžių atėjo rekordiškai daug – per 1,5 mln. suomių; tai yra 36,1 proc. rinkėjų.

„Be tų, kurie balsavo iš anksto, turime apie 1 700 žmonių, kurie šiandien turi teisę balsuoti“ šioje apylinkėje, sakė vienoje mokykloje Helsinkio centre įkurtoje balsavimo apylinkėje dirbanti rinkimų pareigūnė Vesa Hintsanen.

Artėjant Suomijos visuotiniams rinkimams, daug diskutuota, ar kita vyriausybė turėtų tęsti dabartinę viešųjų išlaidų mažinimo politiką.

Bendrovės „Taloustutkimus“ transliuotojo YLE užsakymu atlikta apklausa parodė, kad populiariausia Suomijoje yra Socialdemokratų partija, už kurią žadėjo balsuoti 19 proc. rinkėjų. Antra vieta žadama antiimigracinei ir euroskeptiškai Suomių partijai, už kurią pasisakė 16,3 proc. respondentų.

Konservatorių Nacionalinė koalicija lieka trečia, ji sulaukė 15,9 proc. apklaustųjų palaikymo. Toliau rikiuojasi premjero Juha Sipila centristai, Žaliųjų partija, Kairioji sąjunga, Švedų liaudies partija ir krikščionys demokratai.

Socialdemokratai žada sušvelninti taupymo politiką, kurią pastaruosius ketverius metus vykdė valdančioji koalicija.

J. Sipila ir jo partijos partnerė vyriausybėje Nacionalinė koalicija, stebėdami visuomenės pasipriešinimą tolesnei diržų veržimosi politikai, pareiškė, kad šalies ekonomika jau yra pakankamai stipri, todėl taupymo priemones esą galima švelninti.

Suomių partija per savo kampaniją daugiausia dėmesio skyrė imigracijai ir klimato kaitai. Kandidatai ragino suomius „balsuoti už tam tikras sienas“ ir smerkė kitų partijų „klimato isteriją“. Taip pat ši populistinė politinė jėga žadėjo, kad piliečiams neteks mokėti už pastangas suvaldyti klimato kaitą.

Rinkimų apylinkės Suomijoje veiks iki 20 val. vietos (ir Lietuvos) laiku. Pirmųjų rezultatų tikimasi prieš vidurnaktį.

Suomijoje vyriausybę paprastai formuoja trys arba keturios partijos. Daugiausia balsų sekmadienį surinksianti partija turės vadovauti daugumos vyriausybės formavimo deryboms.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.