JAV ir Europos Sąjunga smerkia supaprastintą Rusijos pasų išdavimą Rytų Ukrainoje

JAV smerkia Rusijos prezidento Vladimiro Putino įsaką dėl supaprastinto Rusijos pilietybės suteikimo Luhansko ir Donecko regionų gyventojams. Tai rašoma JAV ambasados Ukrainos sostinėje tviteryje.

Rusija nusprendė rytų Rytų Ukrainos gyventjams suteikti pilietybę supaprastinta tvarka.<br> AFP/Scanpis nuotr.
Rusija nusprendė rytų Rytų Ukrainos gyventjams suteikti pilietybę supaprastinta tvarka.<br> AFP/Scanpis nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-04-25 13:00, atnaujinta 2019-04-25 14:51

„Krymas yra Ukraina. Doneckas yra Ukraina. Luhanskas yra Ukraina. Mes smerkiame absurdišką ir destabilizuojantį įsaką dėl Rusijos pasų Donecko ir Luhansko gyventojams ir patvirtiname, kad ryžtingai remiame Ukrainos suverenitetą ir teritorijos vientisumą“, – sakoma JAV ambasados pareiškime.

Bendras pareiškimas

Vokietija ir Prancūzija ketvirtadienį taip pat pasmerkė Maskvą dėl jos sprendimo palengvinti Rusijos pilietybės suteikimo tvarką separatistinių Rytų Ukrainos regionų gyventojams.

Berlyno ir Paryžiaus pareiškime sakoma, kad šis Rusijos žingsnis kenkia Minsko taikos susitarimų įgyvendinimui.

„Drauge su Prancūzija smerkiame Rusijos įsaką, kuris palengvins Rusijos pilietybės suteikimo žmonėms, (gyvenantiems) dalyje Rytų Ukrainos, (taisykles)“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė Vokietijos užsienio reikalų ministerija.

Prisijungė ir Briuselis

Europos Sąjunga ketvirtadienį popiet irgi išsakė tokį pat vertinimą.

Bendrija tai pavadino dar vienu smūgiu karo kamuojamos valstybės suverenitetui.

Kontroversiškas įsakas, kurį išvakarėse pasirašė Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, „yra dar vienas Rusijos smūgis Ukrainos suverenitetui“, pranešime sakė ES diplomatijos vadovės Federicos Mogherini atstovė.

„Laikas, kai priimtas šis sprendimas, iškart po Ukrainos prezidento rinkimų,.. rodo Rusijos ketinimus ir toliau destabilizuoti Ukrainą ir aštrinti konfliktą“, – pridūrė F. Mogherini atstovė.

ES paragino Rusiją „susilaikyti nuo veiksmų, pažeidžiančių Minsko susitarimus ir trukdančių iš naujo visiškai integruoti į Ukrainą šiuo metu vyriausybės nekontroliuojamas teritorijas“.

Šiuos susitarimus 2015 metais Baltarusijos sostinėje sudarė Rusijos, Ukrainos, Prancūzijos ir Vokietijos lyderiai.

Kreipėsi į Jungtines Tautas

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas trečiadienį pasirašė įsaką, leisiantį Rytų Ukrainos gyventojams paprasčiau gauti Rusijos pilietybę. Tokią teisę turės tam tikrų Ukrainos Donecko ir Luhansko sričių rajonų nuolatiniai gyventojai.

Separatistinių regionų gyventojai galės gauti rusišką pasą per tris mėnesius nuo paraiškos pateikimo.

Įsake tvirtinama, kad V. Putinas priėmė tokį sprendimą „siekdamas apginti žmogaus ir piliečių teises ir laisves“ remdamasis tarptautine teise ir Rusijos įstatymais.

Šį Rusijos sprendimą jau pasmerkė išrinktasis Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis bei kadenciją baigiantis šalies vadovas Petro Porošenka. 

V.Zelenskis – trečiadienį rinkimuose triumfavęs komikas – reaguodamas į tokį Maskvos žingsnį paragino Vakarus sugriežtinti Rusijai paskelbtas sankcijas.

Ukrainos užsienio reikalų ministras Pavlo Klimkinas savo ruožtu paragino šalies rytuose gyvenančius žmones neimti rusiškų pasų, o parlamento vicepirmininkė Iryna Heraščenko pareiškė, kad Rusijos prezidentas „visuomet pasinaudoja neužtikrintumo akimirkomis ir pereinamaisiais laikotarpiais, kad įsmeigtų dar vieną peilį į Ukrainos nugarą“.

Ukraina laiko šį įsaką kišimusi į šalies vidaus reikalus ir dėl to jau kreipėsi į JT Saugumo Tarybą.

Maskva ir Kijevas konfliktuoja nuo 2014 metų liaudies sukilimo Ukrainoje, per kurį buvo nušalinta Kremliaus remta vadovybė.

Po sukilimo Rusija atplėšė nuo Ukrainos ir aneksavo Krymo pusiasalį, o paskui parėmė Rytų Ukrainos, kur konfliktas jau pareikalavo 13 tūkst. gyvybių, separatistus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.