Mozambike per naują cikloną žuvo mažiausiai vienas žmogus

Mozambiko šiaurę užklupęs galingas ciklonas nusinešė mažiausiai vieną gyvybę ir sugriovė daug namų, o Jungtinės Tautos penktadienį perspėjo dėl „didelių potvynių“.

 Mozambiko šiaurę užklupęs galingas ciklonas nusinešė mažiausiai vieną gyvybę ir sugriovė daug namų, o Jungtinės Tautos penktadienį perspėjo dėl „didelių potvynių“.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Mozambiko šiaurę užklupęs galingas ciklonas nusinešė mažiausiai vieną gyvybę ir sugriovė daug namų, o Jungtinės Tautos penktadienį perspėjo dėl „didelių potvynių“.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 26, 2019, 2:41 PM

Ciklonas „Kenneth“ šalį pasiekė vos šešios savaitės po ciklono „Idai“, kuris Mozambiko centriniame regione pražudė daugiau kaip 600 žmonių, o tūkstančius paliko be namų. JT tai pavadino pirmu kartu per žinomą istoriją, kai šią Afrikos pietuose esančią valstybę per vieną sezoną užklumpa du ciklonai.

Meteorologai prognozuoja, kad naujas ciklonas ketvirtadienį pasiekė pakrantę Mozambiko dalyje, kuri tokios audros nematė mažiausiai 60 metų.

Nepaprastųjų situacijų vietos centras pranešė, kad Pembos mieste griūvantis medis užmušė moterį, o Kabo Delgado provincijos Makomijos rajone sugriauta „daug namų“. Prie Palmos miesto nuskendo keturi laivai, bet apie žuvusius žmones nepranešama.

Dėl ciklono „Kenneth“ Mozambike, kuris yra tarp neturtingiausių pasaulio valstybių, gali reikėti didelės naujos humanitarinės operacijos, nors dar kelis mėnesius turėtų tęstis pagalbos operacijos po ciklono „Idai“, sakoma JT generalinio sekretoriaus pavaduotojo humanitariniams reikalams Marko Lowcocko pareiškime.

„Šeimoms, kurių gyvenimus aukštyn kojomis apvertė šios su klimatu susijusios nelaimės, skubiai reikia tarptautinės bendrijos dosnumo, kad jos išgyventų ateinančius mėnesius“, – sakė jis.

Artėdamas prie Mozambiko „Kenneth“ prilygo 4 kategorijos uraganui, pastovus jo vėjo greitis siekė 220 km per val., pranešė JAV jungtinis perspėjimo apie taifūnus centras (JTWC).

Vyriausybė, kuri sakė prieš audrą evakavusi maždaug 30 tūkst. žmonių, ir pagalbos grupės penktadienį skubėjo vertinti žalą.

Ciklonui pasiekus krantą, jo nešami vėjai susilpnėjo, bet pavojus išliko. Prognozuojama, kad per artimiausias 10 dienų iškris dvigubai daugiau kritulių, nei praėjusį mėnesį atnešė „Idai“, sakė Pasaulio maisto programos (WFP) atstovas Herve Verhooselis.

Nors šis regionas yra ne taip tankiai apgyvendintas, kaip „Idai“ nusiaubta Mozambiko dalis, šalies nelaimių valdymo agentūra yra sakiusi, kad naujas ciklonas gali kelti pavojų beveik 700 tūkst. žmonių.

Kai kuriose bendruomenėse Mozambiko šiaurėje išvartyti elektros stulpai, Pemboje nemažai žmonių liko be elektros, sakė Tarptautinės Raudonojo Kryžiaus ir Raudonojo Pusmėnulio draugijų federacijos atstovė Katie Wilkes.

„Mums buvo iššūkis net laisvos ryšių linijos“, – sakė ji.

Pasak atstovės, nors žalos vertinimas dar tik pradėtas, „žinome, kad tai labai pažeidžiamas, skurdesnis rajonas“, palyginti su tuo, kurį praėjusį mėnesį talžė „Idai“.

Anksčiau „Kenneth“ praslinko virš Indijos vandenyno salų valstybės Komorų, kur buvo užlieta maždaug 1 tūkst. namų ir sunaikinta daug pasėlių, sakė K. Wilkes.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.