Išrinktasis Ukrainos prezidentas siūlo pasus nuo Kremliaus valdymo kenčiantiems rusams

Ukrainos išrinktasis prezidentas Volodymyras Zelenskis šeštadienį atmetė Rusijos prezidento Vladimiro Putino pasiūlymą aprūpinti rusiškais pasais ukrainiečius ir savo ruožtu iškėlė idėją, kad nuo Kremliaus valdymo „kenčiantiems“ rusams vertėtų išduoti ukrainietiškus pasus.

 Išrinktasis Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pasiūlė ukrainietiškus pasus rusams.<br> SIPA/Scanpix nuotr.
 Išrinktasis Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pasiūlė ukrainietiškus pasus rusams.<br> SIPA/Scanpix nuotr.
 Išrinktasis Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pasiūlė ukrainietiškus pasus rusams.<br> Zumapress/Scanpix nuotr.
 Išrinktasis Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pasiūlė ukrainietiškus pasus rusams.<br> Zumapress/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 28, 2019, 2:58 PM, atnaujinta Apr 28, 2019, 2:59 PM

V. Putinas anksčiau šeštadienį pareiškė, jog Maskva svarsto planus palengvinti Rusijos pilietybės suteikimo tvarką visiems ukrainiečiams, po to, kai šią savaitę buvo paskelbta apie tai, kad rusiškus pasus lengviau galės gauti Rytų Ukrainos Donecko ir Luhansko separatistinių regionų gyventojai.

Kijevo pajėgos nuo 2014-ųjų Ukrainos rytuose kovoja su Maskvos remiamais prorusiškais separatistais. Konfliktas jau pareikalavo 13 tūkst. gyvybių.

V. Zelenskis, komikas, praėjusią savaitę didele persvara laimėjęs Ukrainos prezidento rinkimus, reaguodamas į V. Putino naujausią pasiūlymą, vėlų šeštadienį paskelbė savo pareiškimą socialiniame tinkle „Facebook“.

„Puikiai žinome, ką suteikia rusiškas pasas“, – parašė išrinktasis prezidentas ir paminėjo tokius dalykus kaip „teisę būti suimtam už taikų protestą“ bei „teisę neturėti laisvų ir konkurencingų rinkimų“.

Jis pareiškė ketinantis „suteikti (Ukrainos) pilietybę visų tautų, kenčiančių nuo autoritarinių ir korumpuotų režimų, atstovams“.

„Pirmiausia – rusams, kurie kenčia labiausiai“, – savo paskyroje feisbuke rašė V. Zelenskis.

Jo teigimu, vienas iš Ukrainos ir Rusijos skirtumų yra tas, kad „mes, ukrainiečiai, savo šalyje turime žodžio laisvę, laisvą žiniasklaidą ir internetą“.

Politikos naujokas V. Zelenskis žadėjo „perkrauti“ taikos derybas su separatistais. Šiose taikos derybose taip pat dalyvauja Rusija ir Vakarai.

V. Putinas nepasveikino V. Zelenskio su pergale rinkimuose, bet sakė esąs pasirengęs susitikti su naujuoju Ukrainos lyderiu bei teigė norintis „suprasti“, kokia yra jo pozicija dėl konflikto.

Savo pranešime feisbuke V. Zelenskis perspėjo Rusiją nekalbėti su Ukraina „grasinimų kariniu ar ekonominiu spaudimu kalba“.

Pagal šią savaitę V. Putino pasirašytą įsaką naujos pasų išdavimo taisyklės galios nepripažintų Donecko ir Luhansko „liaudies respublikų“ gyventojams – šiuose separatistiniuose regionuose, kurie atsiskyrė nuo Ukrainos 2014 metais ir yra vadovaujami Maskvos remiamų kovotojų, gyvenantys žmonės dabar galės gauti Rusijos pilietybę per tris mėnesius nuo paraiškos pateikimo.

Išrinktasis Ukrainos prezidentas, kuris bus prisaikdintas birželį, paragino tarptautinę bendruomenę dėl šio Maskvos žingsnio išplėsti Rusijai taikomas sankcijas.

Europos Sąjunga taip pat pasmerkė tokius Maskvos planus ir pavadino juos nauju smūgiu Ukrainos suverenitetui. Be to, Briuselis pareiškė, kad Rusija tokiu žingsniu siekia „destabilizuoti“ padėtį Ukrainoje po prezidento rinkimų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.