Prezidentai dėl rusiškų pasų įsivėlė į žodžių mūšį

Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui pareiškus, kad yra pasiryžęs išduoti rusiškus pasus visiems ukrainiečiams, būsimasis Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis netylėjo ir paragino negaišti veltui laiko.

 V. Putinas ir V. Zelenskis susikirto dėl rusiškų pasų išdavimo Rytų Ukrainos gyventojams.<br>Lrytas.lt koliažas.
 V. Putinas ir V. Zelenskis susikirto dėl rusiškų pasų išdavimo Rytų Ukrainos gyventojams.<br>Lrytas.lt koliažas.
V.Zelenskis pareiškė esąs pasiryžęs susitikti su Rusijos prezidentu.<br>„Zuma Press“/„Scanpix“ nuotr.
V.Zelenskis pareiškė esąs pasiryžęs susitikti su Rusijos prezidentu.<br>„Zuma Press“/„Scanpix“ nuotr.
 Rusijos prezidentas V. Putinas.<br> AP nuotr.
 Rusijos prezidentas V. Putinas.<br> AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Apr 30, 2019, 10:44 AM

Dar praėjusią savaitę Rusijos prezidentas V.Putinas pasirašė įstatymą, leidžiantį palengvintomis sąlygomis suteikti Rusijos pilietybę apsišaukėliškų Donecko ir Luhansko liaudies respublikų gyventojams. Tačiau dabar jis nuėjo dar toliau ir pareiškė, kad rusiškus pasus galėtų išduoti visiems ukrainiečiams, rašo „Unian“.

Kijevą tokie pareiškimai ne juokais suerzino. Ukrainos valdžia Rusijos užmojus pavadino tolesne okupacija ir konflikto eskalavimu.

Netylėjo ir būsimasis Ukrainos prezidentas V.Zelenskis – atostogaudamas Turkijoje jis kreipėsi į V.Putiną socialiniuose tinkluose.

„Pirmiausia siūlyčiau Rusijos valdžiai negaišti veltui laiko bandant suvilioti ukrainiečius rusiškais pasais. Galbūt atsiras tokių, kurie iki šiol yra veikiami propagandos. Gali būti, kad kai kurie ukrainiečiai tokius pasus paimtų norėdami užsidirbti arba pasislėpti nuo teisingumo.

Mes netgi galime pateikti sąrašą žmonių, kuriems artimiausiu metu Ukrainoje taps nepatogu gyventi, nes jie vogė ir piktnaudžiavo savo įgaliojimais“, – pareiškė V.Zelenskis.

Jis pabrėžė, jog Ukraina ir Rusija skiriasi tuo, kad jo gimtinėje žmonėms suteikiama žodžio laisvė, žiniasklaida yra nepriklausoma, piliečiai gali laisvai balsuoti ir reikšti savo nepasitenkinimą.

„Mes puikiai suprantame, ką reiškia rusiškas pasas. Tai teisė būti suimtam už taikų protestą, teisė neturėti laisvų rinkimų. Tai reiškia būtinybę pamiršti apie pamatines žmogaus teises ir laisves. Todėl nesitikėkite, kad daug ukrainiečių susivilios tokia galimybe“, – rašė būsimasis Ukrainos prezidentas.

V.Zelenskis pridūrė, kad Ukraina yra demokratiška šalis ir gins demokratijos principus, o jei reikia, gali pati suteikti rusams, kenčiantiems nuo Kremliaus režimo, pilietybę ir išduoti pasus.

Jis taip pat atsakė į Rusijos prezidento pareiškimą apie galimybę surengti susitikimą.

„Tikiuosi, kad artimiausiu metu įvyks susitikimas Normandijos formatu, kur Rusija pademonstruos savo pasiryžimą nutraukti konfliktą Donbase“, – teigė V.Zelenskis ir pridūrė, kad Maskva neturėtų gąsdinti ukrainiečių ir turi būti pasiryžusi kalbėti, o ne šaudyti.

O tuo metu Ukrainos laikinai okupuotų teritorijų ministro pavaduotojas Georgijus Tuka tikino, kad Rusija tikrai nėra pasiryžusi nutraukti konflikto Donbase ir dalindama rusiškus pasus tik pablogina padėtį.

Iš pradžių, pasak jo, pilietybė bus suteikta Donecko ir Luhansko kovotojams. Per antrąją pasų dalijimo bangą juos gaus kolaboravę valdininkai, o tik po to – visi kiti norintys.

„Rusija pakeitė savo pačios įstatymus, kad galėtų dalinti pasus. Vadinasi, žvelgiant iš teisinės pusės, ji nepažeidžia kitos šalies įstatymų. Tai, kad toks žingsnis prieštarauja Minsko susitarimams, – politinis, bet ne teisinis vertinimas. Todėl priversti Maskvą už tai atsakyti bus labai sudėtinga“, – kalbėjo G.Tuka.

Oficialiai Rusija savo norą suteikti ukrainiečiams Rusijos pilietybę paaiškino siekiu „apginti kenčiančius žmones“.

Bet G.Tuka įsitikinęs, kad tai yra tik siekis užsitikrinti galimybę naudoti reguliarią kariuomenę Donbase, nes tokiu būdu tiek vietos gyventojai, tiek atvykėliai iš Rusijos ten turės vienodus pasus ir ką nors įrodyti bus sudėtinga.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.