D. Trumpo patarėjas: „Artimųjų Rytų taikos plane nebus „dviejų valstybių“ sprendinio“

JAV prezidento Donaldo Trumpo patarėjas ir žentas Jaredas Kushneris ketvirtadienį atskleidė laukiamo Artimųjų Rytų taikos plano kontūrus ir leido suprasti, kad jame nebebus kalbama apie dviejų valstybių sprendinį, o Jeruzalė bus pripažinta Izraelio valstybės sostine.

 JAV prezidento Donaldo Trumpo patarėjas ir žentas Jaredas Kushneris ketvirtadienį atskleidė laukiamo Artimųjų Rytų taikos plano kontūrus ir leido suprasti, kad jame nebebus kalbama apie dviejų valstybių sprendinį, o Jeruzalė bus pripažinta Izraelio valstybės sostine.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 JAV prezidento Donaldo Trumpo patarėjas ir žentas Jaredas Kushneris ketvirtadienį atskleidė laukiamo Artimųjų Rytų taikos plano kontūrus ir leido suprasti, kad jame nebebus kalbama apie dviejų valstybių sprendinį, o Jeruzalė bus pripažinta Izraelio valstybės sostine.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 3, 2019, 10:16 AM

J. Kushneris ateinantį mėnesį turėtų pristatyti nekantriai laukiamą taikos planą, parengtą JAV administracijos, glaudžiai susijusios su Izraelio dešiniojo sparno politine stovykla.

Žadėdamas naują požiūrį, J. Kushneris ketvirtadienį pirmą kartą labai aiškiai leido suprasti, kad plane nebus siūlomas dviejų valstybių sprendinys Izraelio ir palestiniečių konfliktui užbaigti, nors tai ne vieną dešimtmetį buvo derybose JAV remtas tikslas.

„Kai sakome „dvi valstybės“, tai reiškia vieną dalyką izraeliečiams, vieną dalyką palestiniečiams“, – sakė prezidento aukšto rango patarėjas Vašingtono Artimųjų Rytų politikos institute.

„Pasakėme: žinote, tiesiog nesakykime to. Pakalbėkime, aptarkime detales, ką tai reiškia“, – kalbėjo jis.

J. Kushneris atsisakė pateikti išsamesnių detalių apie būsimą planą, tačiau paklaustas, ar jame bus kalbama apie galutinį statusą tarp Izraelio ir palestiniečių, atsakė: „Taip, teisingai.“

Palestiniečių vadovybė jau anksčiau yra pareiškusi, jog nesutinka, kad D. Trumpas atliktų tarpininko vaidmenį.

Didelę D. Trumpo elektorato dalį sudaro griežtai proizraelietiškų pažiūrų evangelikai. Pats prezidentas ne kartą savo veiksmais išreiškė tvirtą paramą Izraeliui. Vienas tokių žingsnių buvo jo sprendimas perkelti JAV ambasadą iš Tel Avivo į Jeruzalę.

Izraelis laiko šventąjį miestą savo amžinąja sostine, tačiau palestiniečiai nori, kad Rytų Jeruzalė būtų jų būsimos valstybės dalis.

J. Kushneris, dėl glaudžių savo šeimos ryšių su Izraelio vyriausybės vadovu Benjaminu Netanyahu taip pat nekeliantis pasitikėjimo palestiniečiams, ketvirtadienį sakė, kad D. Trumpas prieš priimdamas sprendimą dėl Jeruzalės paklausė jo, kaip tai paveiks taikos perspektyvas.

„Atsakiau jam, kad, mano nuomone, trumpuoju laikotarpiu tikriausiai bus sudėtingiau, nes žmonės bus labiau reaguojantys ir emocionalūs“, – sakė J. Kushneris.

„Tačiau ilguoju laikotarpiu, manau, tai padės, nes galiausiai turime pradėti pripažinti tiesą. Manau, Jeruzalės pripažinimas – tiesa. Jeruzalė yra Izraelio sostinė, ir tai bus bet kokio galutinio susitarimo dalis“, – kalbėjo prezidento patarėjas.

„Labai priimtina“ palestiniečiams

Praėjusį mėnesį naujai kadencijai perrinktas B. Netanyahu per rinkimų kampaniją žadėjo aneksuoti dalį Vakarų Kranto teritorijų, kuriose yra apsigyvenę žydai naujakuriai. Toks žingsnis faktiškai sužlugdytų palestiniečių seniai puoselėjamas viltis sukurti savo valstybę.

Dėl B. Netanyahu pozicijos nuo jo nusigręžė ilgamečiai Izraelio rėmėjai JAV Demokratų partijoje. Jie kelia klausimą, ar žydų valstybė gali išlikti demokratine, kai milijonai palestiniečių gyvena okupacijos sąlygomis.

Tačiau J. Kushneris žadėjo, kad Izraeliui taip pat teks sutikti su tam tikrais kompromisais. Anot prezidento patarėjo, jo komanda kalbėjosi su palestiniečių verslo atstovas bei paprastais gyventojais ir mano, kad planas bus jiems „labai priimtinas“.

J. Kushneris viliasi, kad naftos turtingos Persijos įlankos arabų valstybės padės sukurti ekonominių paskatų okupuotiems palestiniečiams.

„Mums labai liūdna matyti, kaip palestiniečių vadovybė iš esmės puola planą dar nežinodama, koks jis“, – kalbėjo D. Trumpo žentas.

„Jeigu jai iš tiesų rūpėtų, kaip pagerinti palestiniečių gyvenimo sąlygas, manau, per pastaruosius metus, o gal ir per pastaruosius du dešimtmečius, ji būtų priėmusi visiškai kitokius sprendimus“, – sakė jis.

J. Kushneris pripažino, kad ne jis gali būti tas žmogus, kuriam galiausiai pavyks įtvirtinti taiką Artimuosiuose Rytuose. Tačiau jis sakė, kad nori bent jau „pakeisti diskusiją“.

„Laikomės požiūrio, kad jei mums ir nepasiseks, nenorime, kad tai nutiktų darant tą patį, kas buvo daroma anksčiau“, – kalbėjo D. Trumpo patarėjas.

Netylant kritikai, esą J. Kushnerio ir jo žmonos Ivankos Trump vaidmuo vyriausybėje kertasi su etikos principais, dėl prezidento palaikymo jis tikrai gali būti ramus.

„Kai dirbi prezidentui, labai stengiesi nenuvilti, bet gali nuvilti. Kai dirbi uošviui, negali nuvilti“, – sakė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.