Kim Jong Namo nužudymu kaltinta vietnamietė paleista į laisvę

Viena vietnamietė, kaltinta Šiaurės Korėjos lyderio netikro brolio Kim Jong-namo nužudymu, penktadienį išėjo į laisvę, pranešė jos advokatas.

Doan Thi Huong.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Doan Thi Huong.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-05-03 06:42, atnaujinta 2019-05-03 08:21

Doan Thi Huong iš kalėjimo netoli Malaizijos sostinės Kvala Lumpūro buvo „paleista apie 7 val. 20 min.“ vietos (2 val. 20 min. Lietuvos) laiku, naujienų agentūrai AFP sakė advokatas Hisyamas Teh Poh Teikas.

Prie kalėjimo laukę žurnalistai matė, kaip nuo įkalinimo įstaigos nuvažiavo furgonas ir automobilis tamsintais langais.

Dabar vietnamietė veikiausiai nuvyks į imigracijos tarnybą administracinėje sostinėje Putradžajoje sutvarkyti dokumentų, o vakare išskris į Vietnamą.

„Ji labai laiminga, – tvirtino Hisyamas Teh Poh Teikas. – Ji tikrai laukia, kol galės grįžti namo.“

Praėjusį mėnesį teismas skyrė Doan Thi Huong trejus metus ir keturis mėnesius kalėjimo skaičiuojant nuo jos sulaikymo 2017-ųjų vasarį, bet pagal galiojančią tvarką moteris buvo paleista į laisvę penktadienį. Iš pradžių ji buvo kaltinama nužudymu, tačiau kaltinimai jai buvo sušvelninti, ir moteris pripažino savo kaltę dėl sužalojimo.

Ši vietnamietė buvo vienintelė bylos įtariamoji, laikoma suimta. Kovą prokurorai netikėtai panaikino kaltinimus ir paleido į laisvę kitą Kim Jong Namo nužudymu kaltintą moterį – indonezietę Siti Aisyah.

Moterys tvirtino tapusios įmantraus Šiaurės Korėjos agentų sąmokslo aukomis. Jos sakė buvusios įtikintos, kad dalyvauja vieno realybės televizijos šou pokšte, kai įtrynė Kim Jong Namui į veidą itin toksiško chemikalo, priskiriamo prie masinio naikinimo ginklų.

Pasak moterų advokatų, jos paprasčiausiai tapo atpirkimo ožiais, pareigūnams nesugebant sučiupti tikrųjų žudikų iš Šiaurės Korėjos ir desperatiškai siekiant bet kokio nuosprendžio šioje nužudymo byloje.

Anot advokatų, prokurorams nepavyko įrodyti, kad moterys ketino nužudyti Kim Jong-namą, dešimtmetį gyvenusį tremtyje, nes buvo užsitraukęs Šiaurės Korėjos valdančiosios šeimos nemalonę.

Nors abi moteriškės gali lengviau atsikvėpti, nagrinėjant šią bylą taip ir nebuvo suimta jokių kitų įtariamųjų, o sąmokslo sumanytojai tikriausiai niekada nebus nubausti.

„Žudikai nebuvo patraukti atsakomybėn“, – sakė Hisyamas Teh Poh Teikas. Pasak jo, moterų teisininkų komanda nuolat mėgino įtikinti teismą, kad po nužudymo iš Malaizijos pabėgę keturi šiaurės korėjiečiai yra tikrieji žudikai.

Kim Jong Namas buvo nužudytas 2017 metų vasario 13-ąją Kvala Lumpūro oro uoste panaudojus nervus paralyžiuojančią medžiagą VX.

Kim Jong Namas buvo velionio Šiaurės Korėjos lyderio Kim Jong-ilo vyriausias sūnus. Jis daugelį metų gyveno užsienyje ir nors nekėlė akivaizdžios politinės grėsmės savo netikram broliui, galėjo būti laikomas potencialiu varžovu Šiaurės Korėjos diktatūros dinastijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.