Nepale ant kalno išgelbėtas malaizietis ligoninėje mirė

Malaiziečių alpinistas, išgelbėtas Nepale po dviejų naktų po atviru dangumi ant vieno pavojingiausių pasaulio kalnų, ligoninėje Singapūre mirė, pranešta penktadienį.

 Malaiziečių alpinistas, išgelbėtas Nepale po dviejų naktų po atviru dangumi ant vieno pavojingiausių pasaulio kalnų, ligoninėje Singapūre mirė, pranešta penktadienį.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Malaiziečių alpinistas, išgelbėtas Nepale po dviejų naktų po atviru dangumi ant vieno pavojingiausių pasaulio kalnų, ligoninėje Singapūre mirė, pranešta penktadienį.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-05-03 14:53

48 metų Chin Wui Kinas, kuris savaitgalį buvo atskraidintas iš Nepalo sostinės Katmandu, kur buvo gydomas iš pradžių, ketvirtadienį mirė dėl patirtų sužeidimų, pranešė Singapūro žiniasklaida.

Šis alpinistas – vienoje Singapūro ligoninėje dirbęs gydytojas – balandžio 23 dieną pasiekė 8,1 tūkst. m aukščio Anapūrnos viršūnę.

Tačiau jis su savo grupe negrįžo į artimiausią stovyklą 1 km žemiau viršūnės. Jo vedlys atėjo iki stovyklos ir sukėlė visus ant kojų. Buvo pradėta karštligiška dingusio alpinisto paieška ir balandžio 25 dieną gelbėtojų sraigtasparnis pastebėjo jį mojuojant nuo apsnigto šlaito maždaug 7,5 tūkst. m aukštyje, pranešė ekspediciją organizavusi firma „Seven Summit Treks“.

Tuomet į kitą stovyklą 6,5 tūkst. m aukštyje buvo nuskraidinti keturi patyrę šerpai, kurie po keturias valandas trukusio kopimo ir paieškų surado Chin Wui Kiną pusiau be sąmonės.

Po rizikingos nukėlimo į vieną žemesnę stovyklą operacijos jis buvo nuskraidintas į ligoninę Katmandu, jo būklė buvo vadinama kritine.

Gelbėtojas Nirmalas Purja sakė, kad vieninteliai Chin Wui Kino ištarti žodžiai buvo „Ar galiu gauti karšto vandens?“

Alpinizmo ekspertai stebuklu vadina tai, kad Chin Wui Kinas tiek ilgai išgyveno Anapūrnos šaltyje.

Kiekvienais metais šimtai žmonių iš viso pasaulio atvyksta į Himalajus per pavasarinį kopimo sezoną, kai sąlygos alpinistams būna geriausios.

Chin Wui Kinas pernai įkopė į Everestą ir šiemet grįžo į Nepalą.

Ant Anapūrnos dažnai susidaro lavinos, kopti į šį kalną techniškai sunku. Ant jo žūsta daugiau žmonių nei ant Everesto – aukščiausio pasaulio kalno.

Spalio mėnesį ant Gurdžos kalno, esančio į vakarus nuo Anapūrnos, žuvo devyni Pietų Korėjos alpinistai, kuriuos pūga nubloškė nuo skardžio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.