Altajuje nuslinkus lavinai žuvo septyni turistai

Rusijos Altajaus respublikoje lavinai užgriuvus devynių turistų grupę žuvo septyni žmonės, trečiadienį pranešė Nepaprastųjų situacijų ministerija (NSM).

 Pagal pirminius duomenis, gegužės 6-ąją apie 11 val. ryte lavina nuslinko Čiujaus kalnagūbrio pietinėje dalyje. <br> Sipa Press/Scanpix nuotr.
 Pagal pirminius duomenis, gegužės 6-ąją apie 11 val. ryte lavina nuslinko Čiujaus kalnagūbrio pietinėje dalyje. <br> Sipa Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 8, 2019, 9:17 AM, atnaujinta May 8, 2019, 10:59 AM

„Pagal pirminius duomenis, gegužės 6-ąją apie 11 val. ryte lavina nuslinko Čiujaus kalnagūbrio pietinėje dalyje. Nukentėjo grupė turistų iš Novosibirsko srities – devyni žmonės. Du iš jų liko gyvi ir pranešė apie septynių žmonių žūtį“, – naujienų agentūrai „Interfax“ sakė ministerijos atstovas.

Ministerija pridūrė, kad žinia apie nelaimę buvo gauta tik po dviejų dienų, nes kalnuose neveikia mobilusis ryšys.

Prieš išeidami į žygį turistai buvo užsiregistravę Nepaprastųjų situacijų ministerijoje.

Vėliau trečiadienį gelbėtojų grupė iš Gorno Altaisko dviem sraigtasparniai išskrido ieškoti žuvusiųjų kūnų.

„Į lavinos nuslinkimo vietą pasiųsti du sraigtasparniai su 30 gelbėtojų ir šešiomis NSM kinologų komandomis“, – sakoma ministerijos pranešime.

Vietos gelbėtojų tarnyba nurodė, kad išgyveno dvi merginos; jos šiuo metu yra apklausiamos policijos.

Novosibirsko valstybinio universiteto kalnų turizmo skyriaus vadovas Vladimiras Judinas sakė „Interfax“, kad nelaimės ištiktą grupę sudarė patyrę žygeiviai.

„Grupė buvo labai patyrusi, [jos] vadovas Nikolajus Simonovas – labai patyręs. Daugelio kvalifikacija buvo aukštesnė negu [žygio] maršruto sudėtingumas“, – aiškino jis.

V. Judinas pridūrė, kad viena iš išgyvenusių moterų yra Novosibirsko universiteto darbuotoja, bet pažymėjo, kad ši grupė nėra tiesiogiai susijusi su universitetu.

Pasak jo, grupė, ketinusi perlipti kalnagūbrio keterą, sekomadienį sniege pramynė taką tolesniam žygiui, o meteorologinės sąlygos tuo metu buvo „gana blogos“.

„Gegužės 6-ąją jie išėjo anksti ryte, kai lavinų pavojus mažesnis. Dvi moterys, likusios gyvos, pasiekė keterą, o tuomet nuslinko didžiulė lavina, nulėkusi iki slėnio. Ten aukščių skirtumas – 600-800 metrų“, – aiškino V. Judinas.

Jis pridūrė, kad išgyvenusios moterys nusileido kitu kalnagūbrio šlaitu ir sutiko kitą turistų iš Novosibirsko grupę, turėjusią palydovinio ryšio telefoną, todėl galėjo pranešti tarnyboms apie įvykį.

„Į laviną patekusi grupė turėjo palydovinį telefoną, bet jis liko pas grupės vadovą, pakliuvusį po lavina“, – nurodė V. Judinas.

Pasak jo, dėl didelės nuslinkusio sniego masės ieškotojams gali nepavykti rasti lavinos palaidotų žygeivių, tad jų kūnai gali būti rasti tik vasarą.

„Jeigu lavina ką nors „išmetė“ [į paviršių], jį galima rasti iš sraigtasparnio. Netgi yra nedidelė tikimybė, kad kas nors liko gyvas“, – kalbėjo ekspertas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.