Britų Gynybos ministerijos kosmoso strategijoje – Rusijos ir Kinijos grėsmė

Jungtinės Karalystės (JK) gynybos ministerija nustatė ir įvertino pagrindinius pavojus, kurie kyla šalies infrastruktūrai kosmose, taip pat parengė keletą priemonių, padėsiančių apsaugoti aplink Žemę skriejančius palydovus, skelbia laikraštis „The Times“.

Kinijos daugkartinio naudojimo raketa RLV-T5.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Kinijos daugkartinio naudojimo raketa RLV-T5.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Didžiosios Britanijos gynybos ministerijos ryšių palydovas Skynet 5B.<br>TopFoto/Scanpix nuotr.
Didžiosios Britanijos gynybos ministerijos ryšių palydovas Skynet 5B.<br>TopFoto/Scanpix nuotr.
Rusijos raketa Sojuz-2.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Rusijos raketa Sojuz-2.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

May 8, 2019, 12:16 PM

Kaip rašoma leidinio cituojamoje kosmoso saugumo strategijoje, viena pagrindinių grėsmių laikomos nuo žemės paleistos raketos, galinčios pažeisti taikinius kosmose.

„Tiek Kinija, tiek ir Rusija pripažino tai, kad išbandė nuo žemės paleidžiamas raketas, kurios potencialiai gali pasiekti palydovus. Tokios sistemos gali sukelti didžiulį kiekį kosminių šiukšlių, kurios savo ruožtu keltų pavojų šimtams palydovų“, – teigiama „The Times“ cituojamame dokumente.

Visgi strategijoje pabrėžiama, kad artimiausiu metu didžiausią grėsmę palydovams kelia ne raketos, o programišiai, kibernetinės atakos ir elektromagnetiniai trikdžiai.

Norint apsaugoti Jungtinės Karalystės kosmoso palydovus, Gynybos ministerija strategijoje siūlo stiprinti nacionalinę kosmoso saugumo programą ir palaiko idėją sukurti savą palydovinės navigacijos sistemą, atskirą nuo dabartinės GPS sistemos. Dokumente taip pat pabrėžiamas itin svarbus karinės žvalgybos vaidmuo.

Kosmoso palydovus britų ginkluotosios pajėgos naudoja ryšiams, fotografijai, orų nustatymui, taikinių ir draugiškų pajėgų sekimui. Tuo metu civiliams palydovai suteikia daugybę išmaniųjų telefonų, televizijos ir automobilių funkcijų. Bankai ir gelbėjimo tarnybos taip pat remiasi itin tiksliais laikrodžiais, kurie yra reguliuojami padedant kosmoso palydovams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.