Vladimiro Putino pažadai prasilenkė su tikrove

Artėjant pirmosioms Rusijos Federacijos prezidento ketvirtosios kadencijos metinėms Vladimiras Putinas kartoja, esą jis tarnauja tautai. Tačiau nežabota valdininkų korupcija ir gyventojų skurdas rodo ką kita.

2018 m. gegužę V.Putinas pareiškė, kad nekandidatuos į prezidentus 2024 m.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
2018 m. gegužę V.Putinas pareiškė, kad nekandidatuos į prezidentus 2024 m.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
2018 m. gegužę V.Putinas pareiškė, kad nekandidatuos į prezidentus 2024 m.<br> Sputnik/Scanpix nuotr.
2018 m. gegužę V.Putinas pareiškė, kad nekandidatuos į prezidentus 2024 m.<br> Sputnik/Scanpix nuotr.
2018 m. gegužę V.Putinas pareiškė, kad nekandidatuos į prezidentus 2024 m.<br> Sputnik/Scanpix nuotr.
2018 m. gegužę V.Putinas pareiškė, kad nekandidatuos į prezidentus 2024 m.<br> Sputnik/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

specialiai „Lietuvos rytui“, Maskva

May 11, 2019, 2:40 PM, atnaujinta May 11, 2019, 2:52 PM

Gegužės 7-ąją V.Putinas minėjo pirmąsias savo ketvirtosios kadencijos Rusijos Federacijos prezidento poste metines. Iš tikrųjų jis nepertraukiamai vadovauja šaliai nuo 1999 m. gruodžio 31-osios po pirmalaikio prezidento Boriso Jelcino atsistatydinimo.

Gali būti, kad tai bus paskutinė prezidento V.Putino kadencija. 2018 m. gegužės 25-ąją jis pareiškė, kad nekandidatuos į prezidentus 2024 m.

Žadėjo ginti žmones

Prieš metus, per rinkimus dabartinei ketvirtajai oficialiai prezidento kadencijai, V.Putinas gavo rekordinį 76,69 proc. rusų, dalyvavusių rinkimuose, pritarimą. Tai reiškia, kad daugiau nei 50 mln. rusų per pastaruosius rinkimus atidavė savo balsus už V.Putiną.

Stebėdamas tai advokatas Vladimiras Osinas parašė straipsnį pavadinimu „Būtent to troško 50 milijonų rusų?“ į labiausiai skaitomą radijo stoties „Echo Moskvy“ portalą.

Per inauguraciją V.Putinas ketvirtą kartą prisiekė tautai: „Vykdydamas Rusijos Federacijos prezidento įgaliojimus prisiekiu gerbti ir saugoti žmogaus ir piliečio teises bei laisves, laikytis ir ginti Rusijos Federacijos konstituciją, ginti valstybės suverenitetą ir nepriklausomybę, saugumą ir vientisumą, ištikimai tarnauti tautai.“

„Praėjus beveik 20 metų, kai V.Putinas yra valdžioje, jo duotų priesaikų rezultatai rusų neturėtų džiuginti“, – tvirtino V.Osinas.

Generalinis prokuroras teigė: „Praėjusiais metais įstatymų pažeidimų, kuriuos padarė visų žinybų tyrėjai, vėl padaugėjo beveik 6 proc. Per pastaruosius dešimt metų jų pagausėjo 2,5 karto – nuo 537 tūkst. 2009-aisiais iki 1 mln. 300 tūkst. 2018 m.“

Apie kokią Rusijos tyrimų komiteto darbo kokybę galima kalbėti, jei narpliodami du milijonus baudžiamųjų bylų jie padarė 1,3 mln. įstatymų pažeidimų?

Žemiau skurdo ribos

Oficialioji statistika ir Rusijos vyriausybės vadovas Dmitrijus Medvedevas pripažįsta, kad šalyje 19 mln. rusų gyvena už skurdo ribos.

Vicepremjerė Olga Golodec pažymėjo, kad Rusijoje yra unikalus reiškinys – dirbantys vargšai.

„Už minimalų darbo užmokestį dirba 4 mln. 900 tūkst. Apie kokį darbo našumą galima kalbėti, jei už mėnesio darbą žmogus gauna tokius pinigus?“ – piktinosi vicepremjerė.

Valstybės Dūmos deputatas, Rusijos Federacijos Komunistų partijos frakcijos narys Aleksejus Kurinas atkreipė dėmesį, kad per pastaruosius penkerius metus rusų realiosios pajamos sumažėjo 11 proc. Maisto produktų ir pirmojo būtinumo prekių kainų augimas siekė 27 proc.

Deputatas tvirtino: „Į neturtingų piliečių kategoriją patenka 19,3 mln. mūsų tėvynainių. Ir kalbama ne apie neturtingumą išsivysčiusių šalių samprata, o apie visišką skurdą ir fiziologinį išgyvenimą.

Rizikos zonoje gyvena daugiau nei pusė – 57,6 proc. – gyventojų. Dėl to auga gyventojų kreditų dydis. Iš viso rusai skolingi bankams daugiau nei 16 trilijonų rublių (220 mlrd. eurų).“

Dešimtmečiais be rezultatų kalbama apie tai, kad gyventojai permoka už gyvenamųjų namų ir komunalinio ūkio paslaugas.

Rusijos federalinės valstybinės statistikos tarnybos „Rosstat“ duomenimis, 35,4 proc. rusų šeimų negali sau leisti namiškiams nupirkti po dvi poras batų.

Remiantis šia statistika, rusų šeimai pragyventi reikalingas minimumas – 58,5 tūkst. rub. (810 eurų) per mėnesį. Daugiavaikėms – 82 tūkst. rub. (1130 eurų), jauniems – 62 tūkst. rub. (855 eurų), pensininkams – 39,3 tūkst. rub. (540 eurų). Bet faktinis vidutinis 90 proc. dirbančių žmonių mėnesio uždarbis siekia 25 475 rub. (351 eurą).

Užstojo turtinguosius

Nekeipdamas dėmesio į šią aplinkybę V.Putinas sakė: „Mūsų stambių kompanijų tarnautojai, žinoma, gauna labai solidžius pinigus. Bet jų darbo užmokesčio lygį turime vertinti ne pagal vidutinį darbo užmokestį šalyje.

Nors į tai turime atsižvelgti, bet palyginti su tuo, ką jų kolegos gauna tokiose pat korporacijose kitose šalyse.“

Kalbėdamas Valstybės Dūmoje Audito rūmų pirmininkas Aleksejus Kudrinas informavo deputatus, kad 2017 m. jų žinyba nustatė finansinių pažeidimų.

Jų bendra suma siekė 1,865 trilijono rub. (25,7 mlrd. eurų). Analizė parodė, kad šis rodiklis viršijo 2016 m. nustatytų grobstymų iš biudžeto sumą du kartus, o 2015 m. – 3,5 karto.

Nepaisant Rusijos konstitucijos reikalavimų, priimami įstatymai, paminantys ar apribojantys žmogaus ir piliečio teises. Pavyzdžiui, atsisakant indeksuoti 15 mln. dirbančių pensininkų pensijas.

Tuo metu Rusijos geležinkelių vadovas Olegas Belozerovas gauna 173 mln. rub. (2,38 mln. eurų) per metus, arba 700 tūkst. rub. (9,6 tūkst. eurų) per dieną.

Buvęs Rusijos vyriausybės narys, nė dienos nedirbęs versle, tačiau kažkaip įgijęs milijardo rublių (13,8 mln.) vertės turtą, Aleksejus Uliukajevas buvo nuteistas už kyšį. Jam teko sumokėti 130 mln. rub. (1,8 mln. eurų) baudą, o visa kita atgavo.

2018 m. 3 proc. labiausiai aprūpintų Rusijos gyventojų priklausė 89,3 proc. visų finansinių aktyvų.

2018-aisiais šalies vadovo funkcijoms visavertiškai atlikti buvo skiriama 15,945 mlrd. rub. (220 mln. eurų).

Šią sumą padalijus iš metų dienų skaičiaus išeina, kad svarbiausiam Rusijos asmeniui išlaikyti iš šalies biudžeto kasdien skiriama 43,5 mln. rub. (600 tūkst. eurų). Ši suma – 109 tūkst. rusų dienos uždarbis.

„Būtent to troško daugiau nei 50 mln. rusų, balsavusių už V.Putiną?“ – klausė V.Osinas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.