Šiurpi 6-metės grožio karalienės mirtis po daugiau nei 20 metų gali būti išaiškinta: pedofilo išpažintis

Šešiametės šviesiaplaukės grožio karalienės lavonas šeimos namų rūsyje Kalėdų rytą. Taip prasidėjo istorija, kuri praėjusio amžiaus dešimtąjį dešimtmetį užvaldė JAV.

 JonBenet ir jos brolis Burke'as.<br> youtube.com stop kadras
 JonBenet ir jos brolis Burke'as.<br> youtube.com stop kadras
 Gary Oliva.<br> Policijos nuotr.
 Gary Oliva.<br> Policijos nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2019-05-12 08:03, atnaujinta 2019-05-12 08:17

Staiga, žiauriai ir itin anksti nutrūkęs mergytės gyvenimas sukrėtė žmones, o neišaiškinto nusikaltimo paslaptis jaudino ne mažiau nei žiaurios detalės. Kas iš tiesų nužudė angeliško veidelio mažametę?

Tragiškos Kalėdos

1996 metų Kalėdų naktį Ramsey šeima savo namuose surengė vakarėlį, o jų 6-metė dukra JonBenet apie 9 valandą vakaro jau miegojo.

Kitą rytą, apie 5 valandą, pabudusi jos motina Patsy ant laiptų rado 3 puslapių išpirkos laišką, kuriame buvo teigiama, kad jų dukra pagrobta, ir reikalaujama 118 tūkst. dolerių (apie 104 tūkst. eurų) už saugų jos grįžimą namo.

Laiške rašoma, kad pagrobėjai netrukus susisieks telefonu ir pateiks nurodymus, kaip perduoti pinigus. Nesulaukus skambučio, policijos pareigūnai panoro patikrinti šeimos namus ir įsitikinti, ar dar kas nors nedingo.

Paslaptinga mirtis, sukrėtusi visą šalį

JonBenet tėvas, turtingas programinės įrangos kompanijos vadovas, nusileido apieškoti rūsio ir rado savo dukros kūnelį. Nustatyta, kad ji mirė nuo smūgio buku daiktu į galvą ir smaugimo.

Teorijų, kas nužudė mergaitę, buvo daug.

Policija nustatė, kad popierius, ant kurio parašytas išpirkos laiškas, buvo paimtas iš tų pačių namų. Vadinasi, pagrobėjai turėjo ilgai užtrukti namuose, kuriuose miegojo šeima.

Įtarimą, kad žudikas yra namuose, stiprino ir kitos detalės. Nors rūsio langas buvo suskaldytas ir šalia mergaitės mirties vietos rasta pėdsakų, lauke aplink namą šviežiame sniege nebuvo jokių pėdsakų. Voratinklis ant sudužusio lango liko sveikas, lyg žudikas būtų patekęs ne pro jį.

Atsakymų neranda

2017 metais „Netflix“ sukurtas dokumentinis filmas apie neišaiškintą žmogžudystę paliko jo kūrėją su daugiau klausimų nei atsakymų.

Režisierė iš Australijos per 15 mėnesių apklausė 200 žmonių, tačiau aiškių atsakymų negavo.

„Aš buvau atvira bet kuriam scenarijui, kalbėjau su 200 žmonių, tačiau tikrai nesu arčiau atsakymo nei anksčiau. Nemanau, kad kada nors pavyks jį gauti, ir bijau, kad šis nusikaltimas liks neištirtas“, – sakė ji.

Pirmas įtariamasis – pats artimiausias

2016 metais pirmą kartą per 20 metų vyresnysis JonBenet brolis Burke'as prabilo viešai norėdamas paneigti jam mestus įtarimus dėl sesers nužudymo.

Jis norėjo paneigti informaciją, kuri pasirodė dviejų dalių CBS dokumentiniame filme „JonBenet atvejis“ („The Case Of: JonBenet Ramsey“). Pasak filmo kūrėjų, įrodymai liudija, kad būtent brolis gali būti žudikas.

Berniukui buvo vos 9 metai, kai jo tėvai namų rūsyje rado sesers lavoną. Vaikas iškart tapo įtariamuoju. Tačiau 2008 metais nauji įrodymai, pasak prokurorų, jį išteisino.

Burke'as 2016 metų rugsėjį paneigė bet kokius jam mestus įtarimus dėl sesers mirties JAV populiariame pokalbių šou su daktaru Phillu.

„Net nežinau, ką atsakyti į tokius kaltinimus, nes žinau, kad viskas buvo ne taip, kaip žmonės kalba. Kai kas net tvirtina, kad 9-metis fiziškai negalėtų to padaryti. Jūs niekada nerasite jokių įrodymų, kad aš tai padariau, nes tai buvau ne aš“, – sakė aukos brolis.

Į konkretų klausimą, ar tai jis nužudė sesutę, Burke'as atsakė kategoriškai: „Ne.“

Jis apkaltino CBS ir kitus, kurie 2016 metais kūrė dokumentinį filmą, šmeižtu ir gavo 750 milijonų dolerių kompensaciją.

Netikėtas posūkis

Gary Oliva, šiuo metu atliekantis bausmę už medžiagos, kurioje seksualiai išnaudojami vaikai, laikymą, prasitarė „atsitiktinai“ nužudęs mažąją grožio konkursų žvaigždę JonBenet.

Pareigūnų pranešime teigiama, kad nuteistas pedofilas, kaip spėjama, prisipažino apie 6-metės nužudymą savo laiškuose, kuriuos siuntė buvusiam mokyklos klasės draugui, rašo mirror.co.uk.

1996 m. gruodžio 25 d. Boulderio mieste, Kolorado valstijoje, vos kelios valandos po to, kai šeimos namuose buvo rastas išpirkos reikalaujantis laiškas, tame pačiame name buvo aptiktas pasmaugtos mergaitės kūnelis. Paaiškėjo, kad mergaitė taip pat buvo gavusi stiprų smūgį į galvą.

„Atsitiktinė“ mirtis

Daugiau kaip du dešimtmečius pareigūnams nepavyko įminti šiurpaus vaiko nužudymo, kuris sukrėtė ne tik vietos gyventojus, bet ir visą šalį. 

54-erių vyro, kuris anksčiau nužudymo bylos tyrime buvo laikomas įtariamuoju, laiškai senam draugui gali įminti šią mįslę, rašo „Daily Mail“.

Viename iš laiškų pedofilas rašė: „Niekada ir nieko taip nemylėjau, kaip mylėjau JonBenet, ir vis tiek nesulaikiau, kai ji paslydo, trenkėsi ir jos galva skilo, o aš žiūrėjau, kaip ji miršta. Patikėk manimi, tai buvo nelaimingas atsitikimas. Ji buvo visiškai kitokia nei visi vaikai.“

Kitame laiške vyras rašė: „Ji mirė per nelaimingą atsitikimą, tačiau aš esu dėl jo kaltas.“

Boulderio policija dėl šių pareiškimų pradėjo tyrimą. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.