Detektyvai darbuojasi be atvangos: kapsto purvinas rinkimų kandidatų paslaptis

Geriausiai žinoma Indijos detektyvė ne kartą atskleidė žmogžudžius, vagis, neištikimus sutuoktinius. Tačiau šalies Mis Marpl praminta tyrėja per rinkimus pasineria į politinio purvo paieškas.

R.Pandit per rinkimus, kuriuose balso teisę turi per 900 mln. rinkėjų, dirba – vykdo politikų užsakytus tyrimus, ieškodama kompromituojančios informacijos.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
R.Pandit per rinkimus, kuriuose balso teisę turi per 900 mln. rinkėjų, dirba – vykdo politikų užsakytus tyrimus, ieškodama kompromituojančios informacijos.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
R.Pandit per rinkimus, kuriuose balso teisę turi per 900 mln. rinkėjų, dirba – vykdo politikų užsakytus tyrimus, ieškodama kompromituojančios informacijos.<br>„Imago“/„Scanpix“ nuotr.
R.Pandit per rinkimus, kuriuose balso teisę turi per 900 mln. rinkėjų, dirba – vykdo politikų užsakytus tyrimus, ieškodama kompromituojančios informacijos.<br>„Imago“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 16, 2019, 6:46 AM

Didžiausi pasaulyje rinkimai, kuriuose galimybę balsuoti turi 900 mln. rinkėjų, pasibaigs sekmadienį.

Rajani Pandit ir kiti tokia veikla užsiimantys detektyvai iki jų turėjo darbuotis be atvangos.

Politinės Indijos partijos detektyvus samdo, kad jie atkastų oponentų nešvarius darbus, paslaptis, į viešumą ištrauktų suteptus mundurus ir pasirūpintų, kad jų klientų reputacijos dėmės būtų kruopščiai paslėptos, rašo AFP.

„Kai politinei partijai kyla įtarimų dėl savo nario arba opozicijos kandidato, ji paprašo, kad viską apie juos išsiaiškintume, – pasakojo Mumbajuje gyvenanti 57-erių R.Pandit. – Dažnai mūsų prašo pasižiūrėti jų finansinius duomenis ir kokie jų kampanijos finansavimo šaltiniai. Mes stengiamės dirbti labai konfidencialiai.“

Gauna begalę paklausimų

Šiuose visuotiniuose rinkimuose 43 apygardose mandatų siekia tūkstančiai partijų ir kandidatų. Rezultatų laukiama gegužės 23 dieną.

Iš tiesų tai – testas dabartiniam premjerui Narendrai Modi, kuris siekia antrosios kadencijos ir varžosi dėl ministrų kabineto vadovo posto su Kongreso vadovu Rahulu Gandhi.

Tai didžiausi demokratiniai rinkimai pasaulyje, kuriuos surengti trunka daugiau kaip mėnesį ir kurie Indijai atsieina, skaičiuojant mūsų valiuta, apie 8,9 mlrd. eurų.

R.Pandit pasakoja, kad ruoštis rinkimams pradeda iš anksto – jos komanda bandė įsimaišyti į politinių partijų veiklą jau nuo sausio – dalyvavo kampanijos renginiuose, tyrė partijų gaunamus finansinius srautus.

O tuomet pateikė ataskaitas klientams.

„Prieš pat rinkimus sulaukiame prašymų antplūdžio, tačiau galime imtis vos kelių“, – pasakojo E.Pandit.

Indijos privačių detektyvų asociacijos vadovas Kunwaras Vikramas Singhas teigia, kad nuodugnus patikrinimas užtrunka: „Tiriama kandidato reputacija, įtaka, jo pozicijos stiprumas, padėtis savoje kastoje.“

Privatūs detektyvai yra labai populiarūs Indijoje. Jų duona – išgliaudyti pasikartojančias kišenvagystes ar svetimavimo dramas.

Pradėjo studijų laikais

R.Pandit tuo verčiasi jau daugiau nei 30 metų ir savo karjeroje yra apsimetusi kurčia, akla, varguole – kad tik išpeštų tai, ko jai reikia.

Ji savo darbą pradėjo būdama 22-ejų, kai studijavo. Jos bendramokslių tėvai prašydavo, kad mergina išsiaiškintų, ar jų dukterys vartoja alkoholį, rūko ar leidžia laiką su vaikinais.

Dabar R.Pandit narsto bylas visoje Indijoje ir yra laikoma pirmąja moterimi privačia detektyve.

Apie ją rašė ne vienas šalies dienraštis, kuris ją spėjo praminti veikėjos iš Agathos Christie detektyvinių romanų vardu – Mis Marpl.

Pasekė moters pavyzdžiu

R.Pandit sudėtingiausia byla buvo, kai teko pusmetį dirbti vienos turtingos moters kambarine. Įtarta, kad ponia nunuodijo savo sutuoktinį ir pasamdė smogiką, kad nužudytų jos sūnų.

Detektyvė surinko įkalčius, vėliau policija suėmė moterį ir samdomą žudiką.

Iš viso ji yra išnarpliojusi daugiau nei 80 tūkst. įvairaus masto bylų – dauguma jų buvo tėvų užsakymai ištirti būsimą žentą ar marčią prieš vestuves.

R.Pandit užduotis buvo išsiaiškinti, ar jaunuolių praeityje buvo ko nors, kas galėtų užtraukti šeimai gėdą.

Detektyvė yra parašiusi dvi knygas ir laimėjusi nesuskaičiuojamai daug apdovanojimų. R.Pandit istorija įkvėpė daugybę moterų vyrų dominuojamoje Indijoje pasekti jos pėdsakais. Dabar šalyje veikia kelios agentūros, kuriose dirba tiktai moterys tyrėjos.

„Klientai vis labiau atviri idėjai, kad jų bylos imsis moteris detektyvė. Jie mano, kad mes empatiškesnės ir su mumis galima išsikalbėti“, – pasakojo agentūros „Lady Detectives“ vadovė Tanya Puri.

R.Pandit, kaip ir daug kitų privačių detektyvų, oficialiai neturėjo jokio išsilavinimo, tačiau patirtis išmokė įvairių triukų.

„Detektyvais gimstama, ne tampama, todėl aš šį darbą dirbsiu, kol būsiu gyva“, – kalbėjo R.Pandit.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.