Europos Parlamentą ketina papildyti spalvinga publika

Iki šios savaitės pabaigos 28 ES valstybės išrinks 751 Europos Parlamento (EP) narį. „Laisvosios Europos“ radijas siūlo pažvelgti į ryškiausius kandidatus iš įvairių šalių.

Žurnalistai nekantraudami trina rankas ir laukia naujų istorijų, kurias S.Berlusconi atveš į Briuselį. <br>SIPA/Scanpix nuotr.
Žurnalistai nekantraudami trina rankas ir laukia naujų istorijų, kurias S.Berlusconi atveš į Briuselį. <br>SIPA/Scanpix nuotr.
Balandį N.Ušakovas buvo nušalintas nuo Rygos mero pareigų.<br>R. Danisevičiaus nuotr. iš archyvo
Balandį N.Ušakovas buvo nušalintas nuo Rygos mero pareigų.<br>R. Danisevičiaus nuotr. iš archyvo
 Alice Bah Kuhnke ėjo Švedijos kultūros ministrės pareigas, o dabar kandidatuoja į Europos Parlamentą pirmuoju numeriu Žaliųjų partijos sąraše.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Alice Bah Kuhnke ėjo Švedijos kultūros ministrės pareigas, o dabar kandidatuoja į Europos Parlamentą pirmuoju numeriu Žaliųjų partijos sąraše.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Vengrijos premjeras ir daugelio Europos liberalų siaubas Viktoras Orbanas žino, kaip paerzinti tuos, kurie jo nemėgsta.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Vengrijos premjeras ir daugelio Europos liberalų siaubas Viktoras Orbanas žino, kaip paerzinti tuos, kurie jo nemėgsta.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Nužudytojo mero našlė nusprendė tęsti vyro misiją ir kovoti už liberalias vertybes. <br> Reuters/Scanpix nuotr.
Nužudytojo mero našlė nusprendė tęsti vyro misiją ir kovoti už liberalias vertybes. <br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Segėti peteliškę mėgstančiam poliglotui T.H.Ilvesui jau teko trumpai eiti europarlamentaro pareigas.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Segėti peteliškę mėgstančiam poliglotui T.H.Ilvesui jau teko trumpai eiti europarlamentaro pareigas.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Centro dešinieji vedliu pasirinko 33 metų filosofą ir Versalio merą Francois'ą Xavierą Bellamy.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Centro dešinieji vedliu pasirinko 33 metų filosofą ir Versalio merą Francois'ą Xavierą Bellamy.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

May 25, 2019, 4:57 PM

Nužudyto mero našlė

Viso pasaulio akys nukrypo į Magdaleną Adamowicz sausio 14-ąją, kai moteris su dviem dukromis nuskubėjo į ligoninę Gdansko mieste Šiaurės Lenkijoje. Ji atskubėjo atsisveikinti su savo vyru Pawelu Adamowicziumi.

Daugiau nei du dešimtmečius Gdansko mero pareigas ėjęs politikas netrukus mirė. Išvakarėse per labdaros renginį užpuolikas išbėgo ant scenos ir smogė jam peiliu į širdį. Ką tik iš kalėjimo išėjęs žudikas griebė mikrofoną ir pareiškė, kad tai yra jo kerštas už neteisėtą įkalinimą ir patirtus kankinimus.

Nužudytojo mero našlė nusprendė tęsti vyro misiją ir kovoti už liberalias vertybes. Pasisakanti už homoseksualų teises ir imigraciją, teisės profesorė atsidūrė Lenkijos opozicinės „Pilietinės platformos“ sąrašo viršūnėje.

Nauji ir seni baubai

Vengrijos premjeras ir daugelio Europos liberalų siaubas Viktoras Orbanas (nuotr.) žino, kaip paerzinti tuos, kurie jo nemėgsta. Vienas tokių būdų – įrašyti savo teisingumo ministrą Laszlo Trocsanyi pirmuoju numeriu partijos „Fidesz“ rinkiminiame sąraše.

Tai yra drąsus žingsnis valstybei, kuri nuolat ginčijasi su ES dėl teisės viršenybės principo. Maža to, sklando gandai, jog ženkli parama, kurią sąrašui turėtų užtikrinti L.Trocsanyi, gali padėti V.Orbanui pakliūti į Europos Komisiją.

Situacija atrodo dar keblesnė atsižvelgiant į faktą, kad L.Trocsanyi teisininkų įmonė „Nagy & Trocsanyi“ atstovauja Vengrijos vyriausybei beveik visuose teisiniuose ginčuose su ES.

Vengrijos centro kairės stovykloje taip pat yra spalvingų kandidatų. Demokratinė koalicija į savo sąrašo viršų iškėlė buvusio premjero Ferenco Gyurcsany žmoną Klarą Dobrev. Jos vyro vadovavimas vyriausybei 2004-2009 m. buvo paženklintas ekonominiais sunkumais ir riaušėmis Budapešto ir kitų miestų gatvėse, o pats politikas sukėlė didelę audrą, kai buvo slapta įrašytas ir paskelbtas jo pripažinimas, jog jo Socialistų partija melavo, kad laimėtų 2006 m. rinkimus.

K.Dobrev taip pat siejama su Vengrijoje nekenčiamu komunistiniu režimu. Jos senelis pagal motinos liniją Antalas Apro buvo užkietėjęs komunistas ir praėjusio amžiaus aštuntame bei devintame dešimtmečiuose vadovavo Nacionalinei asamblėjai.

Disnėjaus mergaitė

Jungtinėse Valstijose kai kurie vaikai, vaidinę televizijos seriale „The Mickey Mouse Club“, vėliau tapo žinomais aktoriais. Taip karjeras pradėjo Britney Spears, Christina Aguilera, Justinas Timberlake'as ir Ryanas Goslingas. Tuo tarpu Švedijoje analogiškas serialas „Disney Club“ užaugino politikę. Alice Bah Kuhnke ėjo Švedijos kultūros ministrės pareigas, o dabar kandidatuoja į Europos Parlamentą pirmuoju numeriu Žaliųjų partijos sąraše.

Gambiečio ir švedės šeimoje gimusi moteris padarė stulbinamą karjerą, įsteigusi smegenų centrą ir išrinkta į organizacijų „Gelbėkit vaikus“ ir „Pasaulio gamtos fondas“ skyrių Švedijoje vadovaujamus organus.

Kino mėgėjams šios politikės pavardė taip pat gerai pažįstama, nes jos vyras Johannesas Bahas Kuhnke atliko pagrindinį vaidmenį kritikų palankiai įvertintame filme „Force Majeure“, kuris 2014 m. Kanų kino festivalyje pelnė žiuri simpatijų prizą.

Briuselio „Bunga Bunga“

Retas politikas, paskelbęs apie kandidatavimą į Europos Parlamentą, sulaukia tokios prieštaringos reakcijos kaip buvęs Italijos premjeras Silvio Berlusconi.

Jeigu dauguma europarlamentarų yra beveik nežinomi už ES ribų, tai šis italas yra pasaulio politikos superžvaigždė. Šiuolaikinės Italijos istorijoje ilgiausiai premjero pareigas ėjęs politikas taip pat yra milijardierius, žiniasklaidos ir futbolo magnatas, nuteistas už sukčiavimą su mokesčiais, o taip pat pagarsėjęs mergišius. Dėl daugybės skandalų ir ryšių su abejotinais veikėjais visame pasaulyje jis tapo kelių filmų ir knygų herojumi.

Žurnalistai nekantraudami trina rankas ir laukia naujų istorijų, kurias jis atveš į Briuselį. Nors jo partija „Pirmyn, Italija“ atsilieka nuo kitų populistų, vadovaujamų Matteo Salvini, S.Berlusconi neabejotinai bus išrinktas į Europos Parlamentą. Vienintelis dalykas, kuris gali sutrukdyti aštuoniasdešimtmečiui persikelti į Briuselį, yra jo sveikata. 2016 m. jam buvo atlikta širdies operacija, o dabar jis bando atsigauti po pilvo operacijos.

Prancūzijos intelektualų dvikova

Prancūzijoje didžiausią intrigą kuria Marine Le Pen vadovaujamas kraštutinių dešiniųjų „Nacionalinis sambūris“, kuris gali įveikti prezidento Emmanuelio Macrono partiją „Respublika, pirmyn!“ Po jų reitinguose žengia dvi tradicinės politinės jėgos – respublikonai ir socialistai – į savo sąrašų viršūnes iškėlę žinomus intelektualus.

Centro dešinieji vedliu pasirinko 33 metų filosofą ir Versalio merą Francois'ą Xavierą Bellamy (nuotr.), kurio esė apie Prancūzijos švietimo sistemos krizę pelnė Mokslų akademijos apdovanojimą. Vadinamas konservatoriumi, jis pats kratosi tokio apibūdinimo, tačiau pritaria griežtesnei ES sienų kontrolei, o 2005 m. balsavo prieš vieningą ES konstituciją.

Raudonajame ringo kampe stovi 39 metų rašytojas ir filmų kūrėjas Raphaelis Glucksmannas, kurio tėvas Andre Glucksmannas buvo vienas populiariausių Prancūzijos filosofų XX amžiuje. Pastarasis iš pradžių buvo tvirtas marksistas, bet galiausiai virto aršiu komunizmo kritiku ir Vakarų intervencijos į Serbiją bei Afganistaną rėmėju.

Tačiau jo sūnus nuėjo priešinga kryptimi. Glucksmannas jaunesnysis pradėjo karjerą nuo žurnalistikos ir išgarsėjo sukūręs dokumentinį filmą apie genocidą Ruandoje. Vėliau jis susidraugavo su Gruzijos prezidentu Michailu Saakašviliu ir tapo jo patarėju. Jis vedė buvusią Gruzijos vidaus reikalų ministro pavaduotoją Eką Zguladzę, kuri ėjo tas pačias pareigas Ukrainoje 2014-2016 m.

R.Glucksmannas anksčiau palaikė dešiniųjų prezidentą Nicolas'ą Sarkozy, bet po to atsuko jam nugarą, o viename paskutinių savo esė kritikavo liberalizmą už tai, kad jis veda prie demokratijos krizės ir ekologinės katastrofos.

Bėglys iš Rygos

Dažniausiai į Europos Parlamentą kandidatuoja dviejų tipų žmonės. Tai būna kylančios politikos žvaigždės, kurios nori išbandyti jėgas Europos politinėje arenoje, o po to grįžti į savo šalį ir užimti aukštas pareigas, arba politikos veteranai, kurie jau pasiekė viską, ir tenori paskutinio gero algalapio prieš išeinant į pensiją.

Tačiau Nilas Ušakovas priklauso trečiai kategorijai – žmonių, kurie nori pabėgti nuo teisingumo savo šalyje.

Kai užėmė Rygos mero postą 2009 m., jis tapo pirmuoju rusų kilmės asmeniu, einančiu tokias pareigas, nuo Latvijos nepriklausomybės atkūrimo 1991-aisiais. Dukart perrinktas, jis tapo ryškiausiu politiku, atstovaujančiu ženkliai Latvijos rusų mažumai. Tačiau šiemet sausį jo kėdė smarkiai susvyravo, kai jo darbo kabinete ir namuose kratas atliko kovos prieš korupciją pareigūnai, atliekantys tyrimą dėl sostinės susisiekimo bendrovės veiklos.

Po mėnesio politikas paskelbė kandidatuojantis į Europos Parlamentą nuo centro kairiųjų „Santarvės centro“, nors visai neseniai buvo atmetęs bet kokias kalbas apie Briuselį ir pareiškęs paramą kitam kandidatui.

Pasigirdo spėlionių, kad šitaip politikas bando išvengti teisingumo. Balandį Latvijos aplinkos apsaugos ir regioninio vystymosi ministras nušalino Nilą Ušakovą nuo Rygos mero pareigų, kaip priežastį nurodės mažiausiai aštuonis teisės aktų pažeidimus. Pats meras nušalinimą pavadino neteisėtu ir žadėjo jį skųsti teismui.

Ilves prieš Ilves

Toomasas Hendrikas Ilvesas yra vienas žinomiausių estų. Jis dešimtmetį vadovavo mažai Baltijos valstybei, taip pat ėjo savo šalies užsienio reikalų ministro pareigas, o dabar aktyviai komentuoja politinius įvykius socialiniame tinkle „Twitter“.

Segėti peteliškę mėgstančiam poliglotui jau teko trumpai eiti europarlamentaro pareigas, kai jo šalis 2004 m. įstojo į ES, bet praėjus vos dviem metams jis grįžo į Taliną ir tapo prezidentu.

Dabar dvi jo buvusios žmonos bando sekti jo pėdomis, kandidatuodamos skirtingose valstybėse.

Eksprezidento antroji žmona Evelin Ilves figūruoja Estijos žaliųjų sąraše. Buvusi pirmoji ponia ir marketingo direktorė Strasbūro koridoriuose gali susitikti su dabartine T.H.Ilveso žmona Ieva, kuri yra viena pagrindinių kandidatų Latvijos liberaliojo susivienijimo „Už plėtrą/Už!“ sąraše.

Karjeros diplomatė I.Ilves dalyvavo derybose dėl Latvijos įstojimo į NATO, o pastaruoju metu vadovavo kibernetinio saugumo padaliniui savo šalies Gynybos ministerijoje.

Kol kas nebuvo jokių pranešimų, kad pirmoji T.H.Ilveso žmona, amerikietė psichologė Merry Bullock, irgi kandidatuotų į Europos Parlamentą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar panaikinta PVM lengvata tikrai žlugdo maitinimo verslą?