JAV ambasadorius paragino Kiniją užmegzti dialogą su Dalai Lama

JAV ambasadorius Kinijoje per anksčiau šią savaitę įvykusį retą vizitą Tibete paragino Pekiną pradėti „turiningą dialogą“ su Dalai Lama, šeštadienį pranešė amerikiečių ambasada.

 Dalai Lama 1959 metais pabėgo iš Tibeto po nesėkmingo sukilimo prieš Kinijos valdymą ir nuo to laiko gyvena šiaurės Indijoje. <br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Dalai Lama 1959 metais pabėgo iš Tibeto po nesėkmingo sukilimo prieš Kinijos valdymą ir nuo to laiko gyvena šiaurės Indijoje. <br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 25, 2019, 4:20 PM

Ambasadorius Terry Branstadas aplankė šiaurės vakarinę Činghajaus provinciją, kur gyvena daug tibetiečių, taip pat Tibeto autonominį regioną, kur diplomatų ir žurnalistų vizitai griežtai ribojami.

„Jis paragino Kinijos vyriausybę pradėti turiningą dialogą su Dalai Lama arba jo atstovais – be išankstinių sąlygų – ieškant sprendinio, galinčio išspręsti nesutarimus“, – rašoma naujienų agentūrai AFP elektroninių paštu atsiųstame ambasados atstovės laiške.

Žmogaus teisių grupės kaltina Kiniją darant didelį spaudimą tibetiečių tikėjimui ir kultūrai, taip pat vykdant griežtus veiksmus prisidengiant kova su separatizmu.

Pekinas tvirtina užtikrinantis tikėjimo laisvę ir daug investuojantis, kad modernizuotų šį regioną ir pagerintų jo žmonių gyvenimo kokybę.

Dalai Lama 1959 metais pabėgo iš Tibeto po nesėkmingo sukilimo prieš Kinijos valdymą ir nuo to laiko gyvena šiaurės Indijoje. Tibetiečių dvasinis lyderis jau ne vieną dešimtmetį stengėsi užsitikrinti kompromisą su Kinijos vyriausybe dėl jo tautiečių likimo.

Iš pradžių jis ragino užtikrinti Tibeto nepriklausomybę, bet dabar pasisako tik už didesnę regiono autonomiją. Tačiau derybos su Pekinu nuo 2010 metų yra įstrigusios.

Apžvalgininkai kaltina Kiniją, kad ši sąmoningai vilkina procesą ir laukia 83 metų religinio lyderio mirties.

Per savo vizitą Lhasoje T. Branstadas aplankė Potalos rūmus – buvusią Dalai Lamos rezidenciją, taip pat prieš 1 300 metų pastatytą Džokhango šventyklą svarbiausią Tibeto budistų šventovę.

Amerikiečių diplomatas susitiko su tibetiečių religiniais ir kultūros lyderiais.

„Jis taip pat išsakė susirūpinimą dėl Kinijos vyriausybės kišimosi į tibetiečių budistų laisvę organizuotis ir praktikuoti savo tikėjimą“, - nurodė ambasados atstovė.

„Ambasadorius išsakė seniai reiškiamą susirūpinimą dėl tvarios prieigos prie Tibeto autonominio regiono trūkumo“, – pridūrė ji.

Tibetą norintys aplankyti užsieniečiai privalo gauti specialų leidimą. Turistams tokie leidimai paprastai išduodami gana lengvai, bet diplomatai ir ypač žurnalistai susiduria su didesnėmis kliūtimis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.