Malaizijos premjeras išsakė abejonių dėl Rusijos atsakomybės už MH17 lainerio numušimą

Malaizijos premjeras Mahathiras Mohamadas išsakė abejonių, ar Rusija iš tikrųjų yra atsakinga už 2014 metais įvykdytą oro bendrovės „Malaysia Airlines“ reiso MH17 lainerio numušimą virš Rytų Ukrainos, nes esą nepaneigiamų įrodymų apie Maskvos kaltę nėra, penktadienį pranešė šalies žiniasklaida.

Malaizijos premjeras Mahathiras Mohamadas išsakė abejonių, ar Rusija iš tikrųjų yra atsakinga už 2014 metais įvykdytą oro bendrovės „Malaysia Airlines“ reiso MH17 lainerio numušimą virš Rytų Ukrainos, nes esą nepaneigiamų įrodymų apie Maskvos kaltę nėra, penktadienį pranešė šalies žiniasklaida.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Malaizijos premjeras Mahathiras Mohamadas išsakė abejonių, ar Rusija iš tikrųjų yra atsakinga už 2014 metais įvykdytą oro bendrovės „Malaysia Airlines“ reiso MH17 lainerio numušimą virš Rytų Ukrainos, nes esą nepaneigiamų įrodymų apie Maskvos kaltę nėra, penktadienį pranešė šalies žiniasklaida.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 31, 2019, 4:53 PM

„Jie kaltina Rusiją, bet kur įrodymai? Žinote, to paties tipo raketų, kokiomis numušė lėktuvą, turi tiek Rusija, tiek Ukraina. Reikalingi nepaneigiami įrodymai, kad ji buvo paleista rusų“, – premjero pasisakymą per susitikimą su žurnalistais Japonijoje citavo Malaizijos laikraštis „The Star“.

Mahathiras Mohamadas sakė neatmetantis galimybės, kad raketą į lainerį, kuriame buvo 298 žmonės, galėjo paleisti „tiek Ukrainos separatistais, tiek Ukrainos vyriausybė, nes jie turi tokių raketų“.

Premjeras pažymėjo, kad Malaizija sutinka su katastrofos tyrimo išvadomis, tačiau tik tuo atžvilgiu, kokio tipo raketa buvo panaudota ir kur ji buvo pagaminta. Jis pridūrė, kad tai nereiškia, kad lėktuvą numušė būtent Rusija.

Mahathiras Mohamadas pridūrė, kad lėktuvo nuolaužų ekspertizę atliko ir išvadas parengė suinteresuotos šalys.

„Tai ne neutrali ekspertizė... Dėl kažkokių priežasčių Malaizijai neleido dalyvauti tikrinant „juodąją dėžę“, kad būtų galima suprasti, kas įvyko. Nežinome, kodėl mums neleido dalyvauti atliekant ekspertizę, bet nuo pat pradžių matėm per daug politikos. Atrodo, kad siekta ne ištirti įvykį, o suversti kaltę Rusijai“, – tvirtino jis.

Iš Amsterdamo į Kvala Lumpūrą skridęs laineris „Boeing 777“ 2014 metų liepos 17 dieną sudužo netoli prorusiškų Rytų Ukrainos separatistų bastiono Donecko. Žuvo visi 298 lėktuve buvę žmonės, įskaitant daug olandų.

Po šios tragedijos Europos Sąjunga įvedė skaudžias ekonomines sankcijas Maskvai ir kaltino Rusijos remiamus separatistus Rytų Ukrainoje, kurie yra numušę virtinę kitų lėktuvų.

Nyderlandų vadovaujama Jungtinė tyrėjų komanda (JIT) pernai gegužės mėnesį priėjo prie išvados, kad zenitinio komplekso „Buk“ raketa, kuria buvo numuštas reiso MH17 lėktuvas, buvo iš Rusijos 53-iosios priešlėktuvinių raketų brigados, įsikūrusios Kurske. Raketa, pasak tyrėjų, su konvojumi buvo atvežta į Rytų Ukrainą. Tokioms išvadoms pritarimą išreiškė kitos Vakarų valstybės.

Tuo metu Rusija neigia bet kokią atsakomybę už to keleivinio lėktuvo numušimą ir yra pateikusi virtinę teorijų apie Kijevo kaltę.

Pernai rugsėjį Maskva pranešė turinti „naujų įrodymų“, paremiančių jos teiginius, kad raketą BUK paleido Kijevo pajėgos. Rusijos gynybos ministerija tada paskelbė minimos raketos BUK serijos numerį ir sakė, kad ji buvo pagaminta ir nusiųsta į Ukrainą dar sovietiniais laikais, ir nuo to laiko nebuvo grįžusi į Rusijos teritoriją.

JIT savo ruožtu žadėjo „atidžiai“ išnagrinėti Maskvos tvirtinimus, tačiau pridūrė, kad anksčiau Rusijos pateikta informacija, pavyzdžiui, pranešimas apie radarų esą užfiksuotą ukrainiečių naikintuvą šalia MH17, buvo „neteisinga“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.