Moldovos valdančioji Demokratų partija reikalauja prezidento I. Dodono atsistatydinimo

Moldovos valdančioji Demokratų partija šeštadienį pareikalavo, kad atsistatydintų šalies prezidentas Igoris Dodonas ir kad būtų surengti pirmalaikiai valstybės vadovo rinkimai.

 Moldovos valdančioji Demokratų partija šeštadienį pareikalavo, kad atsistatydintų šalies prezidentas Igoris Dodonas ir kad būtų surengti pirmalaikiai valstybės vadovo rinkimai.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Moldovos valdančioji Demokratų partija šeštadienį pareikalavo, kad atsistatydintų šalies prezidentas Igoris Dodonas ir kad būtų surengti pirmalaikiai valstybės vadovo rinkimai.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 8, 2019, 3:19 PM

„Igoris Dodonas išdavė šalies ir savo tautos interesus“, – spaudos konferencijoje pareiškė Demokratų partijos pirmininko pavaduotojas, buvęs parlamento pirmininkas Andrianas Candu.

A. Candu pranešė, kad po vasarį įvykusių parlamento rinkimų partija surengė derybas dėl koalicijos su I. Dodono socialistais.

Per rinkimus prorusiška Socialistų partija 101 vietos parlamente užsitikrino 35, o provakarietiška Demokratų partija – 30 mandatų. 

„Šios derybos vyko iki  paskutinės dienos. Socialistų partijos respublikinės tarybos posėdis vakar buvo atidėtas, nes I. Dodonas buvo Demokratų partijos biure ir derėjosi su mumis, tačiau nei Demokratų partija, nei jos lyderis negalėjo priimti jo sąlygų," – sakė jis.  

Anot A. Candu, I. Dodonas, be kita ko, reikalauja suteikti ypatingą statusą Padniestrei, atnaujinti rusiškų kanalų transliavimą, ekonominių derybų dalyvaujant Europos Sąjungai bei Rusijai ir kelia kitas sąlygas, kurios, Demokratų partijos pirmininko pavaduotojo teigimu, „yra ties nacionalinių interesų išdavystės riba“. 

„Atsižvelgdami į šį dokumentą ir šiandien paskelbtus pareiškimus, reikalaujame prezidento Dodono atsistatydinimo. Viskas, kas šiandien įvyks parlamente, jau kvepia valdžios uzurpavimu, ir viskas, kas vyksta, bus ginčijama tiek teisiškai, tiek politiškai“, – pareiškė A. Candu.

„Mes reikalaujame, kad prezidentas nedelsdamas atsistatydintų. Rudenį norime ne tik surengti pirmalaikius parlamento rinkimus, bet ir prezidento rinkimus. Jei jis dar turi garbės ir pagarbos piliečiams, jis privalo pasitraukti šiandien,“ – pridūrė jis.  

Tačiau I. Dodonas pareiškė, kad trauktis neketina.

„Viskas, ką kalba Demokratų partijos lyderiai – netiesa. Jie norėjo, kad pasiūlyčiau į premjero postą Demokratų partijos lyderio Vlado Plahotniuco kandidatūrą. Tačiau aš kategoriškai atsisakiau, kaip ir socialistai atsakė sukurti koaliciją su demokratais“, – žurnalistams sakė prezidentas.

„Jie nori, kad prezidentas atsistatydintų. Tokiu atveju nebus kam pasirašinėti parlamento priimamų sprendimų, tvirtinti vyriausybę ir taip toliau. Neketinu atsistatydinti, nes palaikau parlamento darbą, nukreiptą politinei krizei spręsti“, – pažymėjo I. Dodonas.

Moldovos Konstitucinis Teismas penktadienį nusprendė, kad prezidentas privalo paleisti parlamentą ir paskelbti pirmalaikius rinkimus, nes partijoms po vasarį įvykusių rinkimų per tris mėnesius (90 dienų) nepavyko suformuoti naujos vyriausybės. Teismas pažymėjo, kad dabartinės vyriausybės įgaliojimai pasibaigė šeštadienio vidurnaktį.

Tokiu būdu Konstitucinis Teismas užkirto kelią socialistams ir dešiniajam blokui ACUM šeštadienį mėginti rasti kompromisą ir suformuoti vyriausybę. Jo sprendimas buvo paskelbtas penktadienį vakare, iškart po to, kai socialistai galutinai atsisakė derybų su demokratais dėl koalicijos.

Opozicija tvirtina, kad Demokratų partija nenori užleisti valdžios, kontroliuodama Konstitucinį Teismą ir kitas institucijas, ir kad siekiama pakurstyti masinius protestus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.