JAE: „Atakos prieš tanklaivius Omano įlankoje yra „pavojinga eskalacija“

Jungtiniai Arabų Emyratai penktadienį pareiškė, kad dviejų tanklaivių užpuolimas Omano įlankoje, surengtas kelios savaitės po to, kai prie JAE krantų buvo apgadinti keturi laivai, yra „pavojinga eskalacija“.

 Jungtiniai Arabų Emyratai penktadienį pareiškė, kad dviejų tanklaivių užpuolimas Omano įlankoje, surengtas kelios savaitės po to, kai prie JAE krantų buvo apgadinti keturi laivai, yra „pavojinga eskalacija“.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Jungtiniai Arabų Emyratai penktadienį pareiškė, kad dviejų tanklaivių užpuolimas Omano įlankoje, surengtas kelios savaitės po to, kai prie JAE krantų buvo apgadinti keturi laivai, yra „pavojinga eskalacija“.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-06-14 13:16

Ataka prieš tanklaivius Omano įlankoje yra nerimą keliantis įvykis ir pavojinga eskalacija“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė JAE užsienio reikalų valstybės ministras Anwaras Gargashas, turėdamas omenyje ketvirtadienį dviejuose tanklaiviuose įvykusius sprogimus.

Ministras taip pat pasmerkė trečiadienį Jemeno sukilėlių surengtą ataką, per kurią į oro uostą Saudo Arabijos pietvakariuose buvo paleista raketa. Per ataką buvo sužeisti 26 civiliai.

Anot jo, „ši baisi ataka prieš civilius“ tėra vienas iš virtinės sukilėlių išpuolių, „žlugdančių Jungtinių Tautų politinį darbą ir siunčiančių žinią, jog smurtas ir karo veiksmai tęsiasi“.

Šie įvykiai „turi paskatinti tarptautinę bendriją imtis veiksmų taikai ir saugumu regione užtikrinti“, sakė A. Gargashas.

„Prievolė vengti eskalacijos yra kolektyvinė“, – pabrėžė ministras.

Savo ruožtu Kinija penktadienį paragino „vesti dialogą“, Jungtinėms Valstijoms apkaltinus Iraną dėl atakų prieš du tanklaivius Omano įlankoje.

„Tikimės, kad visoms susijusioms šalims pavyks išspręsti nesutarimus ir užbaigti konfliktą per dialogą bei konsultacijas“, – per spaudos konferenciją sakė Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai Geng Shuangas.

„Tai atitinka regiono valstybių, taip visos tarptautinės bendrijos interesus“, – pridūrė jis.

Ketvirtadienį norvegų ir japonų tanklaiviuose Omano įlankoje prie Irano krantų driokstelėję keli sprogimai smarkiai padidino įtampą regione ir dar kilstelėjo naftos kainą.

JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo pareiškė, jog esama tvirtų Irano kaltės įrodymų. JAV kariuomenės Centrinė vadavietė kiek anksčiau pranešė, jog buvo pastebėta, kaip Irano patrulinis laivas pašalina prie vieno iš tanklaivių korpuso pritvirtintą nesprogusią jūrų miną.

Irano užsienio reikalų ministras Mohammadas Javadas Zarifas pareiškė, kad JAV administracija „suskubo mesti kaltinimus Iranui neturėdama jokių faktinių ar netiesioginių įrodymų“.

Anot jo, Vašingtonas siekia „sabotuoti diplomatiją“, Japonijos ministrui pirmininkui Shinzo Abe apsilankius Teherane, kad pabandytų sumažinti įtampą Irano ir JAV santykiuose.

Gegužės 12 dieną keturi tanklaiviai (du – priklausantys Saudo Arabijai, kiti – Norvegijai ir Jungtiniams Arabų Emyratams) buvo apgadinti per iki šiol nepaaiškintas atakas Omano įlankoje netoli JAE Fudžeiros uosto.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.