Vyro pasakojimai apie kunigų pedofiliją šokiravo, bet jis galėjo apgauti net popiežių

Religinga Lenkijos visuomenė pasipiktinusi ir suglumusi. Marekas Lisinskis, įtariama, apgavo patį popiežių jam prisistatydamas kaip kunigo pedofilo auka. Ar šis vyras galėjo taip pasielgti tik dėl pinigų?

Popiežius Pranciškus globoja pedofilų kunigų aukas ir siekia apvalyti Bažnyčią, kad tokių nusikaltimų nebebūtų.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Popiežius Pranciškus globoja pedofilų kunigų aukas ir siekia apvalyti Bažnyčią, kad tokių nusikaltimų nebebūtų.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Lenkas pasakojo apie patirtą išnaudojimą.<br>V.Balkūno nuotr.
Lenkas pasakojo apie patirtą išnaudojimą.<br>V.Balkūno nuotr.
Bažnyčioje griežtai smerkiami dvasininkų nusikaltimai.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Bažnyčioje griežtai smerkiami dvasininkų nusikaltimai.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Specialiai „Lietuvos rytui“, Varšuva

Jun 16, 2019, 8:23 AM, atnaujinta Jun 16, 2019, 8:51 AM

Apie tai, kad buvo išnaudojamas, M.Lisinskis pareiškė per pedofilijos aukų susitikimą su popiežiumi Vatikane. Sugraudintas lenko pasakojimo Pranciškus jam išbučiavo rankas.

M.Lisinskis vadovavo nuo kunigų pedofilų nukentėjusius žmones vienijančiai organizacijai „Nebijokite“ („Nie lekajcie sie“) ir į Vatikaną nuvežė šios organizacijos surinktus duomenis apie prasikaltusius kunigus.

Tačiau istorijos tikrumu privertė abejoti dienraštis „Gazeta Wyborcza“.

Po plataus tyrimo jis parašė, kad M.Lisinskis kunigą Zdzislawą Witkowskį apkaltino tvirkinimu nenorėdamas jam grąžinti pasiskolintų pinigų.

Dienraščiui sukėlus skandalą M.Lisinskis atsiprašė visuomenės ir atsistatydino iš pareigų.

Bet M.Lisinskio tvirtinimais patikėjęs Plocko vyskupas Piotras Libera, nelaukdamas teismo nuosprendžio, uždraudė Z.Witkowskiui dirbti su vaikais ir sustabdė jo kunigystės įgaliojimus.

Vatikanas patvirtino šią bausmę, mat laikosi popiežiaus Pranciškaus nurodymo principingai kovoti su pedofilija.

Įžvelgė būdą pralobti

„Gazeta Wyborcza“ tvirtina, jog M.Lisinskis vienai merginai, vaikystėje tapusiai kunigo pedofilo auka, melavo, kad serga vėžiu.

Moteris teisme buvo prisiteisusi milijono zlotų (233,7 tūkst. eurų) kompensaciją už patirtus prievartavimus ir gydymąsi.

Susipažinusi su M.Lisinskiu ji jam padovanojo 30 tūkst. zlotų gydytis. M.Lisinskis iš tiesų niekuo nesirgo, bet buvo įklimpęs į skolas.

Kitoms pedofilų aukoms M.Lisinskis patarinėjo advokatu samdytis savo bičiulį ir atiduoti jam trečdalį pinigų, kuriuos išsikovos teisme iš Bažnyčios.

M.Lisinskis taip pat parašė laišką Plocko vyskupijai: ragino pervesti į jo sąskaitą 200 tūkst. zlotų (46,7 tūkst. eurų), o mainais pažadėjo atsiimti kaltinimus vienam parapijos dvasininkui dėl pedofilijos.

Vyras taip pat reikalavo, kad jam būtų sumokėta 50 tūkst. zlotų (11,7 tūkst. eurų) už dalyvavimą dokumentiniame filme apie kunigų aukas.

Šantažavo kunigą ir melavo

Žurnalistų apklausti M.Lisinskio vaikystės draugai, bendramoksliai, mokytojai pareiškė, kad jis Bažnyčioje patarnavo tiktai trumpą laiką ir niekuo nesiskundė, niekas nepastebėjo jo elgesio pokyčių, sutrikimų.

O kunigas Z.Witkowskis tvirtina, kad moksleivį M.Lisinskį jis menkai prisimena.

Užtat šis vyras jam įstrigo vėliau, kai suaugęs iš kito kaimo atvyko prašyti paskolinti tūkstantį zlotų (234 eurų). Kunigui pasakojo, kad prarado teises girtas ir nori jas išsipirkti.

Kunigas į bėdą patekusiems parapijiečiams pats skolindavo pinigų.

Girtam M.Lisinskiui tada kunigas pinigų nedavė, bet po kelerių metų paskolino 20 tūkst. zlotų (4,7 tūkst. eurų), nes patikėjo, kad jų reikia vėžiu susirgusiai M.Lisinskio žmonai gydyti.

M.Lisinskis patikino, kad pinigus atiduos po pusmečio, nes išvyks dirbti į Vokietiją.

O kai kunigas išsiaiškino, kad M.Lisinskis į Vokietiją neišvyko, o jo žmona vėžiu neserga, pareikalavo grąžinti pinigus.

Metė nepasitikėjimo šešėlį

M.Lisinskis kunigui pareiškė, kad šis verčiau tegul tyli, jei nenori, kad sukeltų skandalą paviešindamas jo darbelius.

„Gazeta Wyborcza“ kunigas prisipažino, kad turėjo intymių kontaktų su dviem aplinkinių kaimų jaunuoliais, ir pabūgo, kad M.Lisinskis tokius gandus paviešins, todėl nesikreipė į policiją.

Pamatęs, kad kunigas išsigando, M.Lisinskis po kiek laiko pareikalavo, kad kunigas jam sumokėtų 200 tūkst. zlotų, arba paviešins teismui, jog jį vaikystėje irgi tvirkino.

Kad tai buvo prasimanytas kaltinimas, išdavė M.Lisinskio elektroninis laiškas vargonininko sūnui, vaikystės bičiuliui, kuriame žadėjo atsilyginti pinigais, jei paliudys, kad matė, kaip kunigas jį tvirkino.

Apskundęs kunigą tvirkinimu M.Lisinskis įsitraukė į organizacijos „Nebijokite“ veiklą, tapo jos pirmininku ir vienvaldžiu finansų tvarkytoju.

Kunigas Z.Witkowskis kreipėsi į teismą, kad nubaustų M.Lisinskį už šmeižtą. Bet vietos vyskupas pareikalavo atsiimti pareiškimą, nes išsigando M.Lisinskio grasinimų, kad skųsis Vatikanui dėl to, kad vyskupas užtaria parapijos kunigus pedofilus.

Lenkai svarsto, kad ši istorija liudija, jog daugybė kaltinimų kunigams gali būti prasimanyti siekiant išsireikalauti pinigų.

Žurnalas „Newsweek“ rašė, jog šioje istorijoje visi veikėjai yra neigiami – tiek moksleivius tvirkinęs kunigas Z.Witkowskis, tiek apie tai sužinojęs ir šantažo būdu pinigų prasimanyti užsimanęs M.Lisinskis.

Skandalas vis dėlto labiausiai pakenkė organizacijai „Nebijokite“, kuri gyvavo iš tautiečių aukų, o jas galimai savinosi nesąžiningas vadovas. „Nebijokite“ užsakė finansinį auditą ir pranešė, kad nuo šiol rinks kelių žmonių vadovybę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.