Tvirkintojas sofoje įkalino devynmetę mergaitę: teisėsaugai tai nebuvo naujiena

Kaltinimų lavina pasipylė Lenkijos policijai bei socialinėms tarnyboms, kad jos nesugebėjo apsaugoti devynmetės mergaitės nuo pedofilo maniako nagų. Jo nusikaltimai teisėsaugininkams nebuvo naujiena.

Prieš tai berniuką tvirkinęs vyras buvo paleistas iš psichiatrijos ligoninės.<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
Prieš tai berniuką tvirkinęs vyras buvo paleistas iš psichiatrijos ligoninės.<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Specialiai „Lietuvos rytui“, Varšuva

2019-06-18 20:42

Nusikaltimas, kurį Gožuvo mieste įvykdė 24 metų turguje daržovėmis prekiavęs Mateuszas K., savo žiaurumu sukrėtė visą šalį.

Prieš septynerius metus šis psichikos negalią turintis pedofilas plyta uždaužė dešimtmetį kaimynų berniuką ir jį išprievartavo, o dabar jo auka tapo 9-metė mergaitė.

Pastarąją pedofilas ne tik išniekino, bet ir surištomis rankomis bei pleistru užklijuota burna paliko mirti įgrūstą į sofos vidų. Mergaitė buvo išgelbėta leisgyvė, o gydytojai privalėjo skubiai operuoti sužalotus jos vidaus organus.

Nusikaltimas sukėlė visuomenės pasipiktinimą todėl, kad nei policija, nei medikai visus metus nepatikrino iš psichaitrijos ligoninės paleisto Mateuszo K., nors pagal įstatymą jo pavardė ir gyvenamoji vieta turėjo būti viešai skelbiama.

Įtrauktas į žemėlapį

Lenkijoje prieš pusantrų metų įsigaliojo oficiali kovos su pedofilija programa, ir visi vaikus iki 15 metų nuskriaudę nusikaltėliai buvo įtraukti į viešą sąrašą bei vadinamąjį pedofilų žemėlapį.

Tai turėjo padėti teisėsaugininkams bei gydymo įstaigoms stebėti ir kontroliuoti nusikaltėlius, švietimo įstaigoms – apsisaugoti nuo teistų asmenų įdarbinimo, o sąmoningiems tėvams geriau saugoti savo atžalas.

„Valstybės pareiga yra saugoti vaikus nuo pedofilų. Po bausmės atlikimo toks nusikaltėlis nebegalės būti anonimiškas, o visi kaimynai žinos, kas jis toks“, – pristatydamas įstatymą teigė teisingumo ministras Zbigniewas Ziobra.

Įvykiai Gožuve paliudijo, jog įstatymas turi rimtų spragų: apie į laisvę išėjusį Mateuszą K. nebuvo informuota nei policija, nei jo ankstesnės aukos šeima, nei poliklinikos gydytojai.

Visus metus Mateuszas K. gyveno mokyklos pašonėje, o jo pavardė ir gyvenamoji vieta nebuvo nurodyta nusikaltėlių pedofilų žemėlapyje.

Laikė vyrą nepavojingu

Penkeriems metams į sustiprinto režimo Gožuvo ligoninę Mateuszas K. buvo uždarytas po to, kai būdamas aštuoniolikametis sumušė ir išprievartavo kaimynystėje gyvenusį dešimtmetį.

Su pastaruoju Mateuszas K. kieme žaidė futbolą, o vaikui nuėjus į krūmus nusišlapinti, jį užpuolė.

Berniukui pabandžius sprukti, pedofilas vaiką ėmė daužyti plyta – sulaužė abi rankas, keliose vietose praskėlė galvą.

Po penkerių metų gydytojų komisija pripažino, kad Mateuszas K. niekam skriaudos nebepadarys, ir išrašė jį iš ligoninės. Jam nurodyta lankytis pas poliklinikos psichiatrą ir gerti raminamuosius vaistus.

Pedofilas nesugrįžo į netoliese esantį gimtąjį kaimą, o išsinuomojo butą 120 tūkst. gyventojų turinčiame Gožuvo mieste ir įsidarbino daržovių prekeiviu turguje.

Nei policija, nei medikai jo neieškojo, o vaistus liovęsis gerti pedofilas vis įdėmiau ėmė žvalgytis į vaikus.

Susipažino su našle

Psichiatrijos ligoninėje Mateuszas K. susipažino su dvylika metų vyresne Ana W., kuri ten lankė sunkia depresijos forma sergantį savo vyrą.

Mateuszas K. primelavo moteriai, esą į ligoninę pateko, nes apsimetė turįs psichikos sutrikimų, kad už dalyvavimą muštynėse nebūtų pasodintas į kalėjimą.

Paleistas iš ligoninės Mateuszas K. ėmė draugauti su našle tapusia Ana W. ir susibičiuliavo su jos 14 metų sūnumi Bogdanu bei devynmete dukra Sara.

Su berniuku Mateuszas K. žaisdavo futbolą, o mergaitę parvesdavo iš mokyklos, lydėdavo į vaikų žaidimų aikštelę.

Mateuszas K. narveliuose augino žiurkes ir peles, o Anos W. vaikai dažnai eidavo pažaisti su šiais gyvūnėliais ir jų pašerti.

Tą rytą Sara taip pat pasisakė einanti pašerti pelių, motina neprieštaravo.

Pavakarę Mateuszas K. atėjo pas Aną į svečius, o paklaustas, kur Sara, pareiškė, kad ji paspruko – turbūt pažaisti su draugėmis. Mama dukros nepasigedo net sutemus. Užtat sunerimo namo grįžęs brolis Bogdanas.

Išgirdo sunkią dejonę

Pastarasis užėjo pas vieną draugą ir kartu su juo ėmė po kiemus ieškoti Saros.

Niekur jos neradę berniukai nuėjo prie Mateuszo K. buto ir priglaudę ausis prie durų klausėsi.

Neiko neišgirdę jau norėjo nueiti, bet nusprendė porą kartų smarkiai pabelsti į duris. Tuomet vaikams pasirodė, kad išgirdo kažkokį dejavimą ir murmėjimą.

Berniukai pasibeldė pas kaimynus ir paprašė iškviesti policiją.

Teisėsauga išlaužė duris ir sofos viduje rado leisgyvę, užklijuota burna ir surištomis rankomis Sarą.

„Iškrypėlis mergaitę galbūt buvo nusprendęs nužudyti arba norėjo ją toliau prievartauti, bet ji per naktį greičiausiai būtų nelikusi gyva“,– pareiškė vaiką savo rankomis į greitosios pagalbos automobilį įnešęs policininkas Marcinas Maluda.

Policininkas teigė savo gyvenime daug ką regėjęs, tačiau kruvinos ir leisgyvės Saros vaizdas esą jį nepaprastai sukrėtė.

Mergaitė papasakojo, kad Mateuszas K. iš pradžių liepė jai išgerti kažkokią tabletę, o kai ji tapo apsnūdusi, ėmė prievartauti.

Policija Mateuszo mergaitės motinos namuose neberado, nes jis, išgirdęs, kad Bogdanas išeina jos ieškoti, tapo nervingas ir netrukus išbėgo.

Paskelbę paiešką policininkai dar tą pačią naktį nusikaltėlį pagavo kitame miesto rajone.

Prokuratūra ketina kelti bylą dėl vaikų nepriežiūros ir Anai W. Klausinėjama, kodėl naktį neieškojo dukros, moteris pareiškė, jog nieko blogo nepagalvojo ir, be to, neturi mašinos paieškai.

Kaimynai patvirtino, kad Ana W. vaikus prižiūrėjo aplaidžiai – jie dažnai iš aplinkinių kaulydavo maisto, prokuratūra nusprendė apriboti moteriai motinystės teises.

Ana W. teisinasi, kad nieko nežinojo apie Mateuszo K. praeitį, o jo elgesys esą nekėlė įtarimų, nes jis buvo švelnus tiek su ja, tiek su vaikais, visada siūlydavosi juos pagloboti, parvesti iš mokyklos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: ekonomikos apžvalga apie iššūkius ir ateities perspektyvas