Turkija skyrė įkalinimą iki gyvos galvos „perversmininkų tinklo“ lyderiams

Turkijos teismas ketvirtadienį skyrė įkalinimo iki gyvos galvos bausmes 24 žmonėms, išnagrinėjęs vieną didžiausių bylų, susijusių su mėginimu 2016 metais nuversti prezidentą Recepą Tayyipą Erdoganą, pranešė valstybinė žiniasklaida.

 Turkijos teismas ketvirtadienį skyrė įkalinimo iki gyvos galvos bausmes 24 žmonėms, išnagrinėjęs vieną didžiausių bylų, susijusių su mėginimu 2016 metais nuversti prezidentą Recepą Tayyipą Erdoganą, pranešė valstybinė žiniasklaida.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Turkijos teismas ketvirtadienį skyrė įkalinimo iki gyvos galvos bausmes 24 žmonėms, išnagrinėjęs vieną didžiausių bylų, susijusių su mėginimu 2016 metais nuversti prezidentą Recepą Tayyipą Erdoganą, pranešė valstybinė žiniasklaida.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 20, 2019, 12:42 PM, atnaujinta Jun 20, 2019, 3:27 PM

Septyniolikai iš šių 24 asmenų teismas skyrė 141 laisvės atėmimo iki gyvos galvos bausmę dėl 139 žmonių žūties, „konstitucijos pažeidimo“ ir „kėsinimosi nužudyti prezidentą“, nurodė valstybinė Anatolijos naujienų agentūra.

Nuosprendyje pažymima, kad šie nusikaltimai buvo padaryti sunkinančiomis aplinkybėmis, todėl už juos skiriamas įkalinimas griežtesnėmis sąlygomis.

Ketvirtadienį turėtų būti paskelbta ir daugiau nuosprendžių. Iš viso šioje byloje teisiami 224 asmenys.

Tarp kaltinamųjų yra ir JAV gyvenantis musulmonų pamokslininkas Fethullah Gulenas. Ankara jį kaltina 2016 metų liepą organizavus nesėkmingą pučą, per kurį žuvo šimtai žmonių ir tūkstančiai buvo sužeisti.

F. Gulenas šiuos kaltinimus kategoriškai neigia. Turkijai nepavyko pasiekti, kad Jungtinės Valstijos jį išduotų.

Tarp 17 asmenų, nuteistų už nusikaltimus sunkinančiomis aplinkybėmis, yra buvęs oro pajėgų vadas Akinas Ozturkas ir Mehmetas Disli – buvusio valdančiosios partijos parlamentaro Sabano Disli, pernai rugsėjį paskirto Turkijos ambasadoriumi Nyderlanduose, brolis.

Vienam kaltinamųjų, pulkininkui leitenantui Leventui Turkkanui, kuris buvo tuomečio ginkluotųjų pajėgų Generalinio štabo viršininko generolo Hulusi Akaro patarėjas, buvo skirtas laisvės atėmimas iki gyvos galvos už nusikaltimus sunkinančiomis aplinkybėmis. H. Akaras 2018 metų liepą buvo paskirtas gynybos ministru.

Prieš teisėjui paskelbiat nuosprendžius teisme tvyrojo įtempta atmosfera. Dešimtys žmonių, tarp jų daug nesėkmingo 2016 metų liepos pučo aukų artimųjų, garsiai piktinosi teismu už tai, kad nebuvo įleisti į salę.

Sūnaus per nesėkmingą bandymą įvykdyti perversmą netekusi Saliha Arigan prisispaudusi prie vartų garsiai raudojo ir reikalavo įleisti ją į vidų.

„Valstybei turėtų būti gėda“, – sakė ji.

Net paskelbus nuosprendžius įtampa prie teismo rūmų neatslūgo, o kai kurie asmenys toliau mėgino jėga prasiveržti į vidų.

Naujienų agentūros AFP žurnalistui policija taip pat neleido patekti į teismo pastatą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.