Urugvajaus teismas nurodė parduoti nacių emblemą iš nuskandinto karo laivo

Urugvajaus teismas nusprendė, kad bronzinis nacių erelis iš vokiečių sunkiojo kreiserio, kovojusio viename pirmųjų Antrojo pasaulinio karo jūrų mūšių, turi būti parduotas.

 Urugvajaus teismas nusprendė, kad bronzinis nacių erelis iš vokiečių sunkiojo kreiserio, kovojusio viename pirmųjų Antrojo pasaulinio karo jūrų mūšių, turi būti parduotas.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Urugvajaus teismas nusprendė, kad bronzinis nacių erelis iš vokiečių sunkiojo kreiserio, kovojusio viename pirmųjų Antrojo pasaulinio karo jūrų mūšių, turi būti parduotas.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 23, 2019, 1:43 PM

Pusė gautų pinigų bus skirta vyriausybei, o kita pusė – komandai, 2006-aisiais po dešimtmetį trukusių paieškų radusiai emblemą La Platos įlankoje netoli Montevidėjo, sakoma teismo nutartyje.

Pasidalijimas numatytas susitarimu, kurį lobių ieškotojai 2004 metais pasirašė su Urugvajaus kariniu jūrų laivynu. Ieškotojai ieškinį iškėlė tvirtindami, kad vyriausybė šį susitarimą pažeidė.

Nuo pat suradimo ši skulptūra iš laivo „Admiral Graf Spee“, už kurią aukcione tikimasi nemažos sumos, buvo laikoma viename karinio jūrų laivyno sandėlyje.

Skulptūra vaizduoja erelį išskleistais sparnais, naguose laikantį svastiką. Emblema buvo pritvirtinta prie „Admiral Graf Spee“ – nacių karinio laivyno pasididžiavimo – laivagalio.

Lobių ieškotojų komanda, kuriai vadovavo broliai urugvajiečiai Alfredo ir Felipe Etchegaray, leidimo ieškoti erelio paprašė 1997-aisiais.

Komanda sveikino teismo sprendimą, kuriame sakoma, kad skulptūra turi būti parduota per 90 dienų.

„Teisingumas vykdomas“, – naujienų agentūrai AFP sakė Alfredo Etchegaray.

„Admiral Graf Spee“ kapitonas Hansas Langsdorffas savo „kišeninį šarvuotlaivį“ nuskandino 1939 metų gruodžio 17 dieną, po La Platos įlankos mūšio.

Vienas didžiausių Trečiojo Reicho karo laivų buvo trumpam pasislėpęs Montevidėjo uoste nuo dviejų britų laivų ir Naujosios Zelandijos šarvuotlaivio, norėjusių nuskandinti „Admiral Graf Spee“.

Išplaukęs iš uosto H. Langsdorffas pats įsakė nuskandinti savo laivą, tikriausiai patikėjęs suorganizuotu melu, kad tarptautiniuose vandenyse jo laukia didelės britų karinio jūrų laivyno pajėgos.

Kelios dienos po šio pažeminimo H. Langsdorffas nusižudė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.