Rinkimų favoritą skandina namuose kilęs konfliktas: girdėjosi šauksmai, dužo lėkštės

Kovoje dėl Jungtinės Karalystės konservatorių partijos pirmininko, o kartu ir premjero, posto liko tik du kandidatai. Tačiau šių rinkimų favoritu laikyto Boriso Johnsono reitingus tirpdo kilę skandalai.

Dėl britų premjero posto įnirtingai kovoja B.Johnsonas (kairėje) ir J.Huntas.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Dėl britų premjero posto įnirtingai kovoja B.Johnsonas (kairėje) ir J.Huntas.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Borisą Johnsoną skandina skandalai.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Borisą Johnsoną skandina skandalai.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
B.Johnsonas sulaukė daugiau nei trečdalio torių parlamentarų balsų.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
B.Johnsonas sulaukė daugiau nei trečdalio torių parlamentarų balsų.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2019-06-25 19:50

Ankstų penktadienio rytą B.Johnsono kaimynai Londone girdėjo garsų ginčą, trenksmus, klyksmus ir jo sugyventinės Carrie Symonds žodžius: „Atstok nuo manęs“, „eik lauk iš mano namų“.

Incidentas įvyko praėjus kelioms valandoms po to, kai paaiškėjo, kad į paskutinį partijos narių balsavimą dėl Konservatorių partijos pirmininko ir šalies premjero pateko užsienio reikalų sekretorius Jeremy Huntas ir šias pareigas anksčiau ėjęs B.Johnsonas.

Į pastarojo namus net buvo atvykę policijos pareigūnai. Kaimynai tvirtina, jog B.Johnsonas raudonuoju vynu apliejo sofą, o tada ir pasigirdo riksmai ir daužomų lėkščių garsas.

„Negirdėjau tiksliai visų konflikto žodžių, tačiau jo dalyviai atrodė įpykę“, – teigė kaimynė Fatima.

Bet pats buvęs užsienio reikalų sekretorius situacijos nekomentavo ir per šeštadienį vykusius debatus toliau kalbėjo apie pasilikimo Europos Sąjungoje žalą. Tai sukėlė didžiulį nepasitenkinimą Konservatorių partijoje.

Pasiaiškinti dėl incidento penktadienį B.Johnsoną ragino ministrų kabineto nariai, parlamentarai ir kiti partijos šalininkai.

Jie tvirtino, kad bet kas, siekiantis Konservatorių partijos lyderio posto, turi būti atviras, nes priešingu atveju neigiamai paveiktų visos partijos įvaizdį.

Progos įgelti B.Johnsonui nepraleido ir jo oponentas J.Huntas. Politikai šiandien turėtų dalyvauti „Sky News“ rengiamuose debatuose, tačiau po kilusio skandalo B.Johnsonas vengia viešumos ir nežinia, ar į juos atvyks.

„Tai yra kandidatų į Jungtinės Karalystės premjero postą peržiūra. Jeigu B.Johnsonas nenori atsakyti į spaudos klausimus ir nedalyvauja gyvuose debatuose, žmonės patys pasidarys išvadas“, – retoriškai klausė J.Huntas.

Jis apkaltino savo oponentą mėginant į Dauningo gatvės 10-ąjį namą, kuriame yra premjero biuras, įslinkti pro galines duris „beviltiškai“ mėginant išvengti neparankių klausimų.

„Nebūk bailys, Borisai, suvyriškėk“, – pirmadienį komentare laikraštyje „The Times“ teigė 52 metų J.Huntas.

Penktadienio incidentas smarkiai numušė B.Johnsono reitingus. Prieš J.Huntą turėta 8 proc. persvara tapo 3 proc. atsilikimu.

Konservatorių partijos narių apklausose buvęs Londono meras taip pat patyrė smūgį. 27 proc. persvara prieš J.Huntą sumenko vos iki 11 proc.

160 tūkst. Konservatorių partijos narių ir rinks kitą partijos vedlį ir šalies premjerą. Abu kandidatai artimiausiu metu keliaus po šalį mėgindami užsitikrinti kuo didesnį palaikymą.

Rinkimų rezultatai anksčiausiai bus paskelbti liepos 22-ąją.

Parengta pagal „The Guardian“, BBC.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.