Egipte suimti aštuoni asmenys, kaltinami finansavę sąmokslą įvykdyti valstybės perversmą

Egipte sulaikyti aštuoni asmenys, kaltinami priklausę uždraustai Musulmonų brolijai ir padėję finansuoti sąmokslą įvykdyti valstybės perversmą, trečiadienį naujienų agentūrai AFP pranešė vienas šaltinis teismų sistemoje.

 Egipte sulaikyti aštuoni asmenys, kaltinami priklausę uždraustai Musulmonų brolijai ir padėję finansuoti sąmokslą įvykdyti valstybės perversmą, trečiadienį naujienų agentūrai AFP pranešė vienas šaltinis teismų sistemoje.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Egipte sulaikyti aštuoni asmenys, kaltinami priklausę uždraustai Musulmonų brolijai ir padėję finansuoti sąmokslą įvykdyti valstybės perversmą, trečiadienį naujienų agentūrai AFP pranešė vienas šaltinis teismų sistemoje.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 26, 2019, 10:10 AM

Tarp 15 parų sulaikytų asmenų yra verslininkų, žurnalistų ir politinių veikėjų, nurodė šaltinis. Tarptautinė žmogaus teisių organizacija „Amnesty International“ pareiškė, kad tai „šokiruojantys“ suėmimai, paskatinti politinių motyvų.

Apie sulaikymus pranešta šalies Vidaus reikalų ministerijai paskelbus, kad policija antradienį surengė reidus 19-oje įmonių sostinėje Kaire bei Aleksandrijos ir Ismailijos miestuose.

Ministerijos išplatintame pranešime rašoma, kad reidai buvo surengti paaiškėjus, jog šios įmonės finansavo sąmokslą šį mėnesį įvykdyti valstybės perversmą.

Anot pranešimo, šios įmonės buvo susimokiusios su grupuotėms, „teigiančiomis, kad atstovauja pilietinėms politinėms jėgoms“, nors iš tikrųjų jų tikslas buvo vykdyti smurtinius išpuolius ir sukurstyti neramumus prieš valstybę.

Ministerija nurodė, kad pere kratas buvo konfiskuota iš viso 250 mln. Egipto svarų (13 mln. eurų).

Vyriausybė nepatikslino, kokiose įmonėse buvo surengti reidai, tačiau pabrėžė, kad jos palaikė ryšius su uždrausta Musulmonų brolija.

Pranešama, kad dviem iš sulaikytųjų gresia kaltinimai sąmokslu platinti melagingas naujienas.

„Amnesty International“ pasmerkė Egipto valdžią už tai, kad „sistemingai persekioja visus savo kritikus ir naudoja prieš juos brutalias priemones“.

„Pastarieji reidai nepalieka abejonių dėl valdžios politinio gyvenimo Egipte vizijos – kalėjimo po atviru dangumi be opozicijos, kritikų ir nepriklausomos žiniasklaidos“, – sakė šios žmogaus teisių organizacijos Šiaurės Afrikos tyrimų skyriaus direktorė Magdalena Mughrabi.

2013 metais kariškiams nuvertus islamiškų jėgų remtą prezidentą Mohamedą al Mursi, kuris praėjusią savaitę susmuko ir mirė teismo salėje, šalyje buvo imtasi griežtų priemonių prieš Musulmonų brolijos narius ir politinę opoziciją.

Tūkstančiai islamistų ir pasaulietinių pažiūrų veikėjų buvo pasiųsti už grotų per teismo procesus, sulaukusius griežtos tarptautinės kritikos. Pats Kairas tvirtina tokiu būdu kovojantis su terorizmu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.