Kalinčiam Kinijos teisių gynėjui po ketverių metų leista susitikti su žmona

Kalinčiam iškiliam Kinijos žmogaus teisių advokatui Wang Quanzhangui buvo leista pasimatyti su savo žmona ir sūnumi.

 Kalinčiam iškiliam Kinijos žmogaus teisių advokatui Wang Quanzhangui buvo leista pasimatyti su savo žmona ir sūnumi.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Kalinčiam iškiliam Kinijos žmogaus teisių advokatui Wang Quanzhangui buvo leista pasimatyti su savo žmona ir sūnumi.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 28, 2019, 4:00 PM

Tai buvo pirmas teisių gynėjo susitikimas su sūnumi nuo tada, kai jis dingo per valdžios kritikų persekiojimo kampaniją beveik prieš ketverius metus.

Už uždarų durų vykusiame teisme sausį 43 metų Wang Quanzhangui buvo skirta ketverių su puse metų laisvės atėmimo bausmė už ardomąją veiklą.

Wang Quanzhangas, gynęs politinius aktyvistus ir žemės konfiskavimo aukas, buvo vienas iš kelių šimtų teisininkų ir žmogaus teisių aktyvistų, sulaikytų 2015 metų vasarą per vadinamąją „persekiojimų kampaniją 709“ (709 crackdown). Ši kampanija buvo taip pavadinta, nes prasidėjo 2015 metų liepos 9 dieną.

Daugiau nei 1 tūkstantį dienų Wang Quanzhangas buvo atskirtas nuo išorinio pasaulio, iki teismo neturėjo galimybės susitikti su šeima ir advokatu. Pareigūnai ne kartą atmetė jo sutuoktinės Li Wenzu prašymą leisti jį aplankyti kalėjime.

„Per ilgą kalinimo laikotarpį mano vyro sveikata pablogėjo, jis neteko daug svorio“, – sakė Li Wenzu naujienų agentūrai AFP.

„Kai paklausiau, ką valgė pusryčiams, jis pradėjo kasytis galvą, bet negalėjo prisiminti“, – pasako ji.

„Susitikimas tikrai buvo emocingas. Tai buvo pirmas kartas, kai mes su sūnumi gavome progą jį pamatyti po ketverių metų“, – kalbėjo moteris.

Poros šešiametis sūnus Wang Guangwei buvo dar beveik kūdikis, kai jo tėvas dingo.

Per tą laiką Li Wenzu gegužę kartą matė savo vyrą rytinėje Šandongo provincijoje esančiame kalėjime, kur jis buvo perkeltas po ilgų metų Tiandzino sulaikymo centre.

„Man atrodė, kad jis nebe tas Wang Quanzhangas“, – pasakojo susitikime taip pat dalyvavusi žmogaus teisių aktyvisto sesuo Wang Quanxiu naujienų agentūrai AFP.

„Kalbėdamas su mumis jis buvo labai susijaudinęs. Jis buvo pasiruošęs planą, apie kalbėti, ir turėjo nuolat žvilgčioti į savo užrašus, kad prisimintų, ką turi pasakyti“, – pasakojo ji.

Wang Quanzhangas buvo paskutinis iš teisiamų arba paleistų daugiau nei 200 teisininkų ir žmogaus teisių aktyvistų, suimtų per 2015 metų persekiojimo kampaniją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.