JT žmogaus teisių komisarė: „Teisinė valstybė Venesueloje griaunama“

Jungtinių Tautų žmogaus teisių komisarė penktadienį išreiškė apgailestavimą dėl teisinės valstybės griovimo Venesueloje, paminėdama politinių oponentų ir aktyvistų puldinėjimą, įskaitant kankinimus ir nužudymus.

 Bendrai M. Bachelet nurodė, kad bandymai pasinaudoti pagrindinėmis teisėmis, tokiomis kaip nuomonės, raiškos, susivienijimų ir susirinkimų laisvė, „užtraukia atsakomųjų veiksmų ir represijų riziką“.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Bendrai M. Bachelet nurodė, kad bandymai pasinaudoti pagrindinėmis teisėmis, tokiomis kaip nuomonės, raiškos, susivienijimų ir susirinkimų laisvė, „užtraukia atsakomųjų veiksmų ir represijų riziką“.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 5, 2019, 1:01 PM

„Pagrindinės institucijos ir teisinė valstybė Venesueloje griaunamos“, – sakė komisarė Michelle Bachelet, JT Žmogaus teisių tarybai pristatydama ketvirtadienį paskelbtą niūrią ataskaitą dėl situacijos šioje Pietų Amerikos valstybėje.

Ataskaitoje pažymima, kad Karakaso duomenimis, per pastaruosius pusantrų metų per saugumo operacijas žuvo beveik 7 tūkst. žmonių.

„Daugelis (šių atvejų) gali prilygti egzekucijoms be teismo ir turėtų būti nuodugniai ištirti su kaltininkų atskaitomybe ir garantijomis dėl nepasikartojimo“, – sakė M. Bachelet, kuri praėjusį mėnesį lankėsi Venesueloje.

Savo ataskaitoje ji ypač kaltina Venesuelos policijos specialiąsias pajėgas (FAES) ir ragina valdžią jas išformuoti.

Bendrai M. Bachelet nurodė, kad bandymai pasinaudoti pagrindinėmis teisėmis, tokiomis kaip nuomonės, raiškos, susivienijimų ir susirinkimų laisvė, „užtraukia atsakomųjų veiksmų ir represijų riziką“.

„Mūsų ataskaitoje atkreipiamas dėmesys į realių ar įsivaizduojamų politinių oponentų ir žmogaus teisių gynėjų užpuolimus, pradedant grasinimais ir šmeižto kampanijomis, baigiant savavališkais sulaikymais, kankinimu, blogu elgesiu, seksualiniu smurtu, nužudymais ir dingimais“, – sakė M. Bachelet.

Ji taip pat perspėjo, kad „prieš protestuotojus nuolat naudojama perteklinė ir letali jėga“.

Ataskaitoje taip pat minima virtinė kitų rimtų teisių pažeidimų Venesueloje, kurią yra apėmusi ekonominė krizė ir politinė priešprieša tarp prezidento Nicolas Maduro vyriausybės ir Nacionalinės Asamblėjos pirmininko Juano Guaido.

Opozicijos lyderis J. Guaido šių metų pradžioje pasiskelbė laikinuoju šalies prezidentu; jį pripažįsta JAV ir daugiau kaip 50 kitų valstybių.

Naftos turtinga Venesuela taip pat kenčia dėl hiperinfliacijos ir pagrindinių prekių, nuo maisto iki vaistų, trūkumo. Dėl krizės iš šalies jau pabėgo milijonai žmonių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.