Milijardierių ginčai nesibaigia: šeimą bando atskirti nuo turtų

Gierszewskių šeimos dramas įdėmiai stebi visa Lenkija. Langų gamybos verslą įkūręs milijardierius susirado naują jauną žmoną, o buvusią šeimą bando atskirti nuo savo turtų. Bet ši pasiduoti neketina.

L.Gierszewskis tvirtina, kad jo buvusi žmona Gražyna surengė prieš jį sąmokslą.
L.Gierszewskis tvirtina, kad jo buvusi žmona Gražyna surengė prieš jį sąmokslą.
Daugiau nuotraukų (1)

Specialiai „Lietuvos rytui“, Varšuva

Jul 5, 2019, 6:47 PM

Po netikėtos turtingiausiu laikyto Lietuvos verslininko Bronislavo Lubio mirties didžiuliais gandais apaugo jo turto perėjimas jaunesnei žmonai bei jos nurodymai nuo „Achemos Grupės“ valdymo nušalinti kitus B.Lubio giminaičius.

Panašūs ginčai dėl milijardieriaus Leszeko Gierszewskio turtų šiuo metu prikaustė Lenkijos visuomenės dėmesį, o vietos žiniasklaida užsitęsusį konfliktą jau spėjo praminti muilo opera.

69 metų verslininkas L.Gierszewskis gyvas ir toliau vadovauja vienai didžiausiai Europoje langų gamybos firmai „Drutex“, bet jo sprendimas šeimine vadintą firmą perleisti keliasdešimt metų jaunesnei antrajai žmonai sukėlė giminaičių karą.

Šeimos idėja nebesvarbi

Prieš 34 metus įkurtą įmonę „Drutex“ L.Gierszewskis daug metų pasididžiuodamas vadino šeimos verslu.

Per interviu jis didžiuodamasis pasakodavo, esą jos klestėjimą iš dalies lėmė tai, kad galėjo pasitikėti įdarbintu gausiu būriu savo bei žmonos giminaičių.

Bendrovė nesiskolino pinigų iš bankų, neieškojo lėšų įsileisdama turtingus investuotojus, o gamybą plėtė naudodama pelną bei giminaičių santaupas.

Buvęs kariškis L.Gierszewskis svarbiausius sprendimus priimdavo pats, tad pats pasiskyrė sau 75 proc. įmonės akcijų, ėjo direktoriaus pareigas, o beveik visas kitas akcijas suteikė savo pirmajai žmonai 72-ejų Gražynai Gierszewskai bei jųdviejų vaikams Jakubui ir Karolinai.

Po skyrybų – permainos

Išsiskyręs su žmona ir apsigyvenęs su jaunesne moterimi, pastarąją L.Gierszewskis padarė viena įmonės direktorių, nors anksčiau naujoji jo mylimoji keliolika metų ėjo ne itin aukštas pareigas.

Tai, kad svarbiausius įmonės reikalus direktorius ėmė derinti tik su naująja partnere, pradėjo erzinti kitus giminaičius.

Beje, naujoji mylimoji labai slepiama nuo visuomenės – nežinomas nei tikslus jos amžius, nei tapatybė.

Dalis šeimos narių prieš kelis mėnesius per vieną ilgąjį savaitgalį surengė slaptą neformalų pasitarimą, kuriame, kaip įtariama, diskutavo, kaip sustiprinti kolektyvinį įmonės valdymą.

Apie tai kažkokiu būdu sužinojęs L.Gierszewskis skubiai surengė įmonės tarybos pasitarimą, į kurį specialiai pasamdyta detektyvinė apsaugos firma neįleido jo pirmosios žmonos, sūnaus, dukros ir net dviejų direktoriaus brolių bei kelių pusbrolių.

Pastaruosius direktorius įtarė prisidėjus prie pirmosios žmonos inicijuoto sąmokslo ir visus giminaičius, įtariamus prieš jį susimokius, nušalino nuo pareigų firmoje „Drutex“.

Atiminėjo net iš sūnaus

Iš brolių, pusbrolių ir kitų pasitikėjimo sulaužymu įtariamų firmos darbuotojų buvo atimti tarnybiniai „Mercedes“ markės automobiliai ir mobilieji telefonai.

Direktoriaus sūnų kažkas perspėjo, kad prie namo laukia apsaugininkai su mašinos konfiskavimo raštu, tad jis kreipėsi pagalbos į policiją, bet nuvykus ten viskas nepraėjo ramiai – jaunuolis susistumdė su policininkais, šaukė, žarstė kaltinimus L.Gierszewskiui.

Visus šiuos įvykius smulkmeniškai aprašinėjo žiniasklaida, o gandus didino ir alyvos į konflikto ugnį pylė vieši direktoriaus bei kitų šeimos narių pareiškimai, kaltinimai vieni kitiems.

Žmona G.Gierszewska pareiškė, kad bandė gelbėti firmą nuo klaidingų direktoriaus sprendimų, o pastarasis buvusią sutuoktinę bei kitus giminaičius apkaltino bandžius neteisėtai užvaldyti įmonę.

Už tai įstatymas numato iki trejų metų kalėjimo bausmę.

Kaltino bandymu užgrobti

Bytomo miesto prokuratūra iš pradžių atsisakė kelti bylą, motyvuodama tuo, kad tai tėra vidiniai šeimos ginčai, tačiau gausiems L.Gierszewskio teisininkams spaudžiant neseniai buvo pranešta, kad teismas vis dėlto įvyks.

Direktorius pareiškė, kad buvusiai žmonai Gražynai už nieko nedarymą, tiktai formalų buvimą įmonės taryboje per metus pervesdavo po 2 milijonus zlotų (470,1 tūkst. eurų), o savo sūnui, dukrai ir broliams – po pusę milijono zlotų (117,6 tūkst. eurų).

L.Gierszewskis pareiškė, kad giminaičiai seniai neslėpė noro išsidalinti įmonės pelną ir nustoti investuoti į plėtrą.

Jis tam esą kategoriškai priešinosi ir įmonės sėkmę teisino nuolatiniu pelno investavimu į plėtrą ir modernizavimą.

Laiko lenkų pasididžiavimu

Lenkijos žiniasklaida baiminasi, kad konfliktas bei gresiantys teismai gali pakenkti „Drutex“ įmonei, kuri yra laikoma savotišku lenkiško verslo pasididžiavimu.

L.Gierszewskis turtingiausių Lenkijos žmonių sąraše užima 30-ąją vietą – jo turtas yra vertinamas apie 1,5 milijardo zlotų (352 mln eurų).

Gerokai daugiau įkainojama „Drutex“: vien pernykštis bendrovės metinis pelnas siekė 0,8 mlrd. zlotų (188 mln. eurų).

L.Gierszewskis laikomas verslo geną turinčiu talentingu savamoksliu. Į verslą vyriškis pasuko po to, kai dirbdamas kariuomenėje patyrė stuburo traumą per nesėkmingą nusileidimą parašiutu.

Iš pradžių su bičiuliu juodu užsiėmė plastikinių gėlių vazonų ir įdėklų kapų žvakėms gamyba. Po to vienas L.Gierszewskis ėmėsi gaminti metalines tvoras, metalo strypus, vinis, narvus lapėms ir triušiams, o langų gamyba susidomėjo statydamas savo namą.

Bendrovė „Drutex“ plėtojosi palengva, nesiskolindama pinigų iš bankų.

Šiuo metu įmonė yra viena pirmaujančių Europos Sąjungoje, per dieną pagamina 7 tūkstančius langų, o joje dirba 3,2 tūkstančio darbuotojų.

Lenkų įmonės gaminami langai bei durys išpopuliarėjo tiek Europos Sąjungoje, tiek Jungtinėse Valstijose, Kanadoje. „Drutex“ produkcija yra gerai žinoma ir Lietuvos gyventojams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.