Žurnalistinis tyrimas atskleidė: kinai slapta seka atvykėlius iš užsienio

Kinijos pasienio pareigūnai slapta įtaiso stebėjimo programėlę į užsieniečių mobiliuosius telefonus ir renka asmeninę informaciją. Taip apie Sindziango regiono pareigūnų veiksmus skelbiama žurnalistiniame tyrime.

Kinijos pasienio pareigūnai stebėjimo programėlę įtaiso į telefonus žmonių, kurie atvyksta į Kiniją iš Kirgizijos.<br>„Zuma Press“/„Scanpix“ nuotr.
Kinijos pasienio pareigūnai stebėjimo programėlę įtaiso į telefonus žmonių, kurie atvyksta į Kiniją iš Kirgizijos.<br>„Zuma Press“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 7, 2019, 5:04 PM

Kinijos vyriausybė Sindziange suvaržė ne tiktai čia gyvenančių musulmonų laisvę, bet ir akylai stebi visus, kurie čia atvyksta.

Gatvėse įtaisytos kameros su veidų atpažinimo sistema, o mečečių lankytojai, pasak britų leidinio „The Guardian“, verčiami parsisiųsti programėles, kurios išnaršo jų telefoną.

Naujame tyrime išsiaiškinta, kad sekimo programėlė, galinti prieiti prie telefone kaupiamų duomenų, yra instaliuojama ir žmonių, kurie į šalį atvyksta iš Kirgizijos, telefonuose. Slapta įdiegiama programėlė perfiltruoja elektroninius laiškus, SMS žinutes, kontaktinius duomenis ir informaciją apie telefono savininką.

Ieško grėsmės ženklų

Turistai teigia, kad valdžia iš anksto neįspėja ir nepasakoja, ko konkrečiai jų įrenginiuose ieško programėlė ir ar ji kaupia apie juos informaciją.

Apie tokius veiksmus Irkeštamo pasienio poste išsiaiškino „The Guardian“, „Suddeutsche Zeitung“, „The New York Times“. Jiems padėjo akademikai ir kibernetinio saugumo ekspertai.

Telefonuose programėlė ieško visko, kas gali būti susiję su islamo ekstremizmu. Tikrina ir skaitytus straipsnius, pavyzdžiui, ar buvo atsiverstas „Al Quaeda“ leidžiamas žurnalas „Inspire“.

Tačiau programėlė renka duomenis ne tik apie galimą individo grėsmę, bet ir medžiagą, atskleidžiančią jo politines pažiūras, – nuo duomenų apie pasninkavimą per ramadaną iki Dalai Lamos tekstų skaitymo ar Japonijos sunkiojo metalo grupės „Unholy Grave“ įrašų.

Sindziango regioną kasmet aplanko apie 100 mln. žmonių. Tai – kinai turistai ir svečiai iš užsienio.

Irkeštamo pasienio postas – labiausiai į vakarus nutolusi pasienio perėja, kuria naudojasi ir prekybininkai, ir turistai – kai kurie iš jų seka senuoju Šilko keliu.

Išsineša keliautojų telefonus

Patekimo į šalį procedūra susideda iš kelių etapų. Vienas jų yra prašymas atrakinti ir duoti patikrinti mobiliuosius telefonus ir kameras. Prietaisai paimami, nešami į kitą patalpą ir po kurio laiko grąžinami.

„Apple“ telefonai prijungiami ir nuskaitomi vietoje, o į „Android“ operacinę sistemą turinčius prietaisus įdiegiama programėlė, kuri atlieka šį darbą.

Dažniausiai ši programa ištrinama telefoną grąžinant keliautojui, tačiau keli turistai rado savo prietaise nematytą piktogramą – darbuotojai kartais pamiršta ją ištrinti.

Nežinoma, kur siunčiami visi duomenys ir kiek laiko kaupiami. Nors nėra duomenų, kad informacija vėliau naudojama sekant turistus, tai padaryti įmanoma sužinant telefono buvimo vietą.

Grįžę parodė žurnalistams

Vienas tokią nematytą programėlę pastebėjęs keliautojas pasakojo, kad ją atrado po to, kai pasienio posto darbuotojas jam atidavė patikrintą telefoną.

Prieš tai buvo pareikalauta, kad keliautojas atskleistų savo PIN kodą, o tuomet pareigūnas įrenginį išsinešė beveik valandai. Per visą tą laiką niekas neatsakė, kas daroma su mobiliaisiais įrenginiais.

Organizacijoje „Human Rights Watch“ dirbanti Maya Wang teigė, kad šie atradimai kelia susirūpinimą: „Jau žinojome, kad šioje provincijoje musulmonai stebimi ir sekami, bet atradimai šiame tyrime peržengia visas ribas. Jie rodo, kad net ir užsienio piliečiai tampa neteisėto sekimo objektais.“

Žinia apie sekimo programėles pasiekė dienos šviesą, kai keliautojai nunešė savo telefonus Vokietijos reporteriams. Pasamdę programuotojus jie atliko išsamų tyrimą apie programėlės savybes.

Dėl šio klausimo jau kreiptasi į Kinijos valdžią, tačiau komentaro ji nepateikė. Tačiau kiek anksčiau gynė aukštųjų technologijų sekimo sistemą Sindziange, nes ji padeda užtikrinti saugumą regione.

Parengta pagal „The Guardian“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.