Italijos vyriausybę remia Kremlius? M. Salvini ruošiasi bylinėtis

Populistinę Italijos vyriausybę krečia skandalas dėl galbūt iš Rusijos gautų milijonų. Populiariausia šalies partija „Lyga“, vadovaujama Matteo Salvini, įtariama gavusi didžiulę finansinę paramą iš Kremliaus.

M.Salvini (kairėje) ir Rusijos vadovas V.Putinas buvo susitikę 2014 metais ir iki šiol palaiko draugiškus ryšius.<br>„RIA Novosti“/„Scanpix“ nuotr.
M.Salvini (kairėje) ir Rusijos vadovas V.Putinas buvo susitikę 2014 metais ir iki šiol palaiko draugiškus ryšius.<br>„RIA Novosti“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Specialiai „Lietuvos rytui“, Italija

Jul 13, 2019, 2:58 PM

Milano prokuratūra dėl paviešintos informacijos jau pradėjo ikiteisminį tyrimą.

Draugystę su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu ne kartą viešai deklaravęs M.Salvini ginasi nepaėmęs nė vieno rublio ir nė vieno butelio degtinės.

Tarėsi dėl milijonų partijai?

Milano prokuratūra tiria, ar Italijos valdančioji partija „Lyga“ buvo finansuojama Kremliaus. Tyrimas, kurio pagrindą sudaro rimti įtarimai tarptautinio lygio korupcija, pradėtas po to, kai žiniasklaidoje kelis kartus pasirodė informacija apie milijonus iš Rusijos.

Amerikiečių naujienų portalas „BuzzFeed“ prieš porą dienų paviešino skandalingą garso įrašą, kuriame ilgametis partijos „Lyga“ narys Gianluca Savoini derasi dėl nelegalios finansinės paramos partijai.

Teigiama, kad politikas, kuris taip pat vadovauja Rusijos ir Italijos Lombardijos regiono asociacijai, su Kremliaus atstovais susitiko pernai spalį Maskvos viešbutyje „Metropol“.

Anot amerikiečių portalo, įraše tariamasi dėl galimų 65 mln. dolerių (57,7 mln. eurų), kurie turėjo pasiekti partiją „Lyga“.

Ar pinigai buvo pervesti, neaišku. G.Savoini neneigė buvęs minėtame viešbutyje, bet tikino, kad apie pinigus partijai nekalbėjo.

„Buvome viešbutyje tarp daugybės žmonių, šnekučiavomės apie įvairiausius dalykus.

Verslininkai tarpusavyje gali kalbėtis apie ką tik nori“, – gynėsi politikas.

Reikalauja daugiau aiškumo

Galimi ryšiai su Rusijos oligarchais neseniai sužlugdė populistinę Austrijos vyriausybę. Ar taip nutiks ir Italijoje, kol kas neaišku, nors partijos „Lyga“ koalicijos partneris „5 žvaigždučių judėjimas“ ir opozicija jau pareikalavo visiško aiškumo šiuo klausimu.

„Lyga“ gavo rublių kampanijai prieš eurą? Viskas turi būti nedelsiant išsiaiškinta“, – piktinosi opozicinės Demokratų partijos vadovas Nicola Zingaretti.

Grupė Italijos parlamentarų pareikalavo, kad partija „Lyga“ paviešintų finansinius dokumentus, kurie paneigtų pasirodžiusią informaciją.

Premjeras Giuseppe Conte tikino garso įrašo kol kas negirdėjęs, tačiau sakė pasitikintis vidaus reikalų ministro pareigas einančiu M.Salvini.

Neslėpė simpatijų V.Putinui

M.Salvini, kuris ne kartą viešai deklaravo lojalumą V.Putinui ir reikalavo panaikinti Briuselio sankcijas Rusijai, tikino, kad jo vadovaujama partija niekada negavo jokių Kremliaus pinigų, nors tokie įtarimai partijai buvo mesti jau ne kartą.

„Niekada nepaėmiau nė vieno rublio, euro, dolerio arba butelio degtinės iš Rusijos. Iš Maskvos savo dukrai vežiau tik matrioškas ir filmuko „Maša ir lokys“ personažus. Kas teigia kitaip, meluoja“, – gynėsi M.Salvini.

Per praėjusius Europos Parlamento rinkimus jis aktyviai bandė suvienyti visas antieuropietiškas partijas ir buvo kaltinamas, kad taip tarnauja Rusijos interesams.

Po sėkmingų rinkimų jis paviešino pergalingą asmenukę, kurios fone buvo matyti knygų lentynoje pastatyta V.Putino nuotrauka ir knyga apie jį.

M. Salvini ruošiasi bylinėtis

Italijos vicepremjeras Matteo Salvini penktadienį vėl paneigė įtarimus, kad jo vadovaujama valdančioji partija „Lyga“ mėgino gauti finansavimą iš Rusijos, ir pareiškė esąs pasiruošęs bylinėtis su tokius kaltinimus jam metančiais asmenimis, rašo naujienų agentūra BNS.

„Mano sąžinė yra švari. Bylinėsiuosi su tais, kas ketina teigti, kad „Lygos“ pinigai gauti iš Rusijos. „Lygos“ finansai yra skaidrūs“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė M. Salvini.

„Tai tiesiog juokinga. Nieko neprašėme duoti nė vieno rublio, dolerio, džino su toniku“, – pridūrė jis.

Tai ne pirmas kartas, kai ultradešiniosios partijos vadovas, neigdamas jam mestus kaltinimus, užsimena apie alkoholinius gėrimus. Trečiadienį jis pareiškė: „Niekada nepaėmiau nė vieno rublio, nė vieno dolerio, nė vienos lyros ir nė butelio degtinės finansavimo iš Rusijos.“

Ketvirtadienį vicepremjeras patikino, kad po kelionių po Rusiją namo parsiveža nė pinigus savo partijai, o tokius suvenyrus kaip matrioškos ir filmuko „Maša ir lokys“ produkciją dukrai.

M. Salvini penktadienį teigė, kad „išvykdami į užsienį kalbamės apie politiką ir prekybos susitarimus Italijos kompanijoms“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.