Į Pjūklo sąrašą patekusi aktyvistė rasta negyva, tūkstančiai baiminasi tokio paties likimo

Rusijos LGBT bendruomenės nariai ir juos palaikantys asmenys išsigandę. Internete ne vieną mėnesį sklando sąrašas su pavardėmis tų, kuriuos esą reikia „nubausti“. Sąraše buvusi aktyvistė rasta negyva.

 Rusai surengė demonstraciją. <br> AFP/Scanpix nuotr.
 Rusai surengė demonstraciją. <br> AFP/Scanpix nuotr.
J.Grigorjeva buvo suimta, tačiau pati policijos pagalbos taip ir nesulaukė.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
J.Grigorjeva buvo suimta, tačiau pati policijos pagalbos taip ir nesulaukė.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
 Rusai surengė demonstraciją. <br> AFP/Scanpix nuotr.
 Rusai surengė demonstraciją. <br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jul 25, 2019, 7:11 PM

Ketvirtadientį Rusijoje sulaikytas vienas Kirgizijos pilietis, kaip įtariama, nužudęs opozicijos aktyvistę Jeleną Grigorjevą, tarp jų kilus konfliktui. Šią informaciją paskelbė Rusijos Tyrimų komitetas.

„Sulaikytas nurodytu nusikaltimu įtariamas anksčiau teistas vyras, gimęs 1981 metais Kirgizijos Respublikoje. Šiuo metu sprendžiama, kokią kardomąją priemonę skirti įtariamajam ir ar iškelti jam kaltinimus“, – pažymima institucijos pranešime.

Jame priduriama, kad tyrėjai iš pradžių nagrinėjo skirtingas žmogžudystės versijas, įskaitant susijusias su J.Grigorjevos visuomenine veikla. Pasak jų, šiuo metu esama įrodymų, kad nužudymas buvo įvykdytas dėl buitinių priežasčių.

Tyrėjų duomenimis, įtariamasis ir nužudytoji pažinojo vienas kitą.

Naktį į liepos 21 dieną nuo alkoholio apsvaigęs vyriškis susibarė su auka ir ne mažiau kaip aštuonis kartus smogė jai peiliu į nugarą ir veidą. Moteris mirė nuo žaizdų įvykio vietoje.

„Remiantis tyrėjų surinktais duomenimis apie žuvusiąją nustatyta, kad ji gyveno asocialiai, ne kartą vartojo stipriuosius gėrimus, taip pat ir drauge su įtariamuoju“, – pareiškė Tyrimų komiteto atstovai.

Be to, nustatyta, kad įtariamasis birželį užpuolė vieną savo pažįstamą ir pavogė iš jo pinigų bei daiktų.

Pateko į sąrašą

Tačiau J.Grigorjevą ažinoję asmenys tokiomis Tyrimo komiteto išvadomis tikėti neskuba. Moteris buvo patekusi į sąrašą asmenų, su kuriais buvo raginama susirodoti. Ji ne kartą kreipėsi į teisėsaugą po to, kai sulaukė grasinimų. 

Pjūklo sąrašas – taip pavadintas internete platinamas sąrašas, į kurį įtrauktos LGBT bendruomenės narių, juos palaikančių aktyvistų ir žurnalistų pavardės.

Nors nėra aišku, kas pildo šį sąrašą, įvairiuose socialiniuose tinkluose skatinama bausti tuos, kurių pavardės ten atsiranda.

Sankt Peterburge gyvenusi aktyvistė J.Grigorjeva taip pat buvo atsidūrusi Pjūklo sąraše, kurio pavadinimas pasiskolintas iš žinomo amerikiečių siaubo filmo.

Liepos 21-ąją moteris buvo rasta negyva savo namuose. Pranešama, kad jai teko mažiausiai aštuoni smūgiai peiliu.

J.Grigorjevos nužudymas sukrėtė LGBT bendruomenę Rusijoje.

Nors dabar teigiama, kad 41-erių J.Grigorjeva buvo nužudyta ne dėl veiklos ginant LGBT bendruomenės teises, jos draugai tikino, kad moteris ne sykį sulaukė grasinimų dėl savo veiklos. J.Grigorjeva ne kartą taip pat kreipėsi dėl grasinimų į policiją, bet pareigūnai į tai neatkreipė dėmesio.

„Be abejo, žmonės yra išsigandę. Šis nužudymas jiems sukėlė šoką ir dabar jie nežino, ką daryti“, – kalbėjo Rusijos LGBT teises ginančios organizacijos atstovė Svetlana Zacharova.

Nors homoseksualumas Rusijoje dekriminalizuotas dar 1990 m., 2013-aisiais buvo priimtas įstatymas, draudžiantis „gėjų propagandą“. Nuo to laiko LGBT bendruomenei Rusijoje tapo dar sudėtingiau, jos nariai patiria diskriminaciją, yra puldinėjami, įžeidinėjami.

J.Grigorjevos pažįstamas, politikos aktyvistas ir opozicionierius Dinaras Idrisovas teigė, kad moteris ne tik kovojo už LGBT bendruomenės narių teises, bet ir pasisakė prieš Krymo okupaciją.

Aktyvistas taip pat tvirtino, kad J.Grigorjeva buvo sulaukusi ne vieno grasinimo, tačiau pranešusi apie juos policijai nesulaukė jokios pagalbos.

„Ji tapo smurto auka“, – socialiniame tinkle „Facebook“ rašė D.Idrisovas.

Ragino susidoroti

Pjūklo sąrašas internete sklando jau ne vienus metus, bet pernai imta veikti dar aktyviau ir raginti interneto vartotojus pulti LGBT bendruomenę.

Pjūklo sąrašo įkūrėjai sukūrė ir interneto svetainę, kurioje skelbiami LGBT bendruomenės narių, juos palaikančių aktyvistų ir žurnalistų asmeniniai duomenys: telefono numeriai, adresai.

Kai kuriais atvejais asmeniniai duomenys yra netgi parduodami tiems, kurie pareiškia norą juos nusipirkti.

Tačiau, kaip tikino S.Zacharova, nėra paprasta įrodyti, kad žmonės užpuolami būtent dėl šios interneto svetainės veiklos.

Parengta pagal „Radio Free Europe/Radio Liberty“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.