Ispanijos premjeras pripažino praradęs pasitikėjimą, žlugus deryboms dėl koalicijos

Ispanijos laikinasis ministras pirmininkas Pedro Sanchezas ketvirtadienį pripažino neturįs pakankamo pasitikėjimo tarp parlamentarų, kad atlaikytų jų balsavimą dėl nepasitikėjimo, žlugus deryboms dėl koalicijos formavimo su kraštutiniais kairiaisiais.

Pedro Sanchezas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Pedro Sanchezas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-07-25 16:39, atnaujinta 2019-07-25 20:13

„Labai apgailestauju, bet tenka pripažinti, kad parlamentas tebėra užblokuotas“, – žemuosiuose rūmuose kalbėjo premjeras socialistas, pridūręs, kad susitarti su ultrakairiosios pakraipos partija „Podemos“ dėl koalicinės vyriausybės „nėra įmanoma“.

Vyriausybės vadovui neužsitikrinus pakankamo palaikymo per balsavimą, rengiamą po aiškaus nugalėtojo neturėjusių visuotinių rinkimų, Ispanija artėja prie ketvirtų parlamento rinkimų per tiek pat metų scenarijaus.

Jeigu P. Sanchezas neatlaikys vėliau ketvirtadienį vyksiančio balsavimo dėl nepasitikėjimo, jis turės dar du mėnesius rasti būdui užsitikrinti parlamentarų paramą mažumos arba koalicinei vyriausybei.

Nepavykus pasiekti jokio susitarimo ispanams lapkritį tektų vėl rinkti parlamentą.

„Lygiagreti vyriausybė“

Socialistų partijos ir „Podemos“ atstovai stengėsi susitarti dėl Ispanijos pirmosios nuo diktatūros laikų koalicinės vyriausybės formavimo, tačiau derybos trečiadienį įstrigo.

Ketvirtadienį Ispanijos vicepremjerė Carmen Calvo pavadino „Podemos“ reikalavimus dėl postų ministrų kabinete „nerealistiškais“ ir apkaltino šią politinę jėgą siekiant suformuoti savo pačios „lygiagrečią vyriausybę“.

„Jei norėdamas būti ministras pirmininkas turiu išsižadėti savo principų, jei turiu formuoti vyriausybę žinodamas, kad ji nebus naudinga mano šaliai, tuomet dabar tikrai nebūsiu ministras pirmininkas“, – parlamente kalbėjo P. Sanchezas.

„Podemos“ vyriausiasis derybininkas Pablo Echenique pareiškė, kad socialistai tenorėjo suteikti ultrakairiesiems „dekoratyvinį vaidmenį, kuris gerai skamba, bet numato mažai realių galimybių pagerinti žmonių gyvenimą“.

Abi partijos sutarė, kad „Podemos“ atitektų vicepremjero postas, taip pat atsakomybė už socialinius reikalus ir sveikatos apsaugos ministro portfelis.

„Podemos“ savo ruožtu norėjo valdyti Mokslo ir Darbo ministerijas, bet Socialistų partija tam nepritarė ir pasiūlė būsto ir lygių galimybių ministrų portfelius.

Kad atlaikytų balsavimą dėl nepasitikėjimo, P. Sanchezui užtektų paprastos balsų daugumos, bet negali jos užtikrinti neturėdamas „Podemos“ deputatų, kartu su savo partneriais iš judėjimo „Vieningieji kairieji“ turinčių 42 mandatus, palaikymo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.