JAV Valstybės departamentas paskelbė naujų sankcijų Rusijai dėl „Skripalių bylos“

Jungtinės Valstijos šeštadienį paskelbė naujų sankcijų Maskvai dėl 2018 metų kovą Jungtinėje Karalystėje įvykusio buvusio rusų dvigubo agento Sergejaus Skripalio apnuodijimo kovine nervus paralyžiuojančia medžiaga.

Jungtinės Valstijos šeštadienį paskelbė naujų sankcijų Maskvai dėl 2018 metų kovą Jungtinėje Karalystėje įvykusio buvusio rusų dvigubo agento Sergejaus Skripalio apnuodijimo kovine nervus paralyžiuojančia medžiaga.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Jungtinės Valstijos šeštadienį paskelbė naujų sankcijų Maskvai dėl 2018 metų kovą Jungtinėje Karalystėje įvykusio buvusio rusų dvigubo agento Sergejaus Skripalio apnuodijimo kovine nervus paralyžiuojančia medžiaga.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 3, 2019, 10:06 AM

Rusijos šnipai kaltinami pernai kovą apnuodiję S. Skripalį ir dukterį Juliją Anglijos mieste Solsberyje, panaudoję Sovietų Sąjungoje sukurtą medžiagą „Novičiok“.

Abu nukentėjusieji liko gyvi, bet viena britė vėliau mirė, kai jos partneris parsinešė namo išmestą kvepalų buteliuką, kuris, kaip mano tyrėjai, buvo panaudotas „Novičiokui“ gabenti.

Vašingtonas šeštadienį paskelbė, jog priešinsis „bet kokios [tarptautinių finansų institucijų] Rusijai suteiktos paskolos ar techninės pagalbos pratęsimui“, taip pat nustatysianti apribojimus JAV bankams Rusijos valstybės skolos vertybinių popierių pirkimui, sakoma Valstybės departamento atstovės Morgan Ortagus pranešime.

JAV taip pat apribos prekių ir technologijų, kurias Rusija galėtų panaudoti savo cheminių ir biologinių ginklų programoms, eksportą į šią šalį, pažymėjo M. Ortagus.

Ji pridūrė, kad dėl šių priemonių iš Rusijos gali būti atimta prieiga prie „milijardų dolerių vertės dvišalės komercinės veiklos su Jungtinėmis Valstijomis“.

Portalas „Politico“ ketvirtadienį pranešė, kad JAV prezidentas Donaldas Trumpas pasirašė įsaką įvesti Rusijai tolesnes sankcijos dėl „Novičiok“ panaudojimo Solsberyje.

Sankcijos įsigalios praėjus 15 dienų po to, kai apie tai bus informuotas Kongresas – apytikriai rugpjūčio 19-ąją. Jos galios mažiausiai metus, nurodė Valstybės departamentas.

Incidentas Solsberyje, laikomas pirmuoju cheminio ginklo puolamuoju panaudojimu Europoje nuo Antrojo pasaulinio karo, sukėlė tarptautinį pasipiktinimą. Reaguodamos į šį įvykį. Vakarų šalys, įskaitant JAV, išsiuntė dešimtis Rusijos diplomatų.

Londonas pareiškė, kad šį pasikėsinimą nužudyti „beveik neabejotinai“ leido surengti Maskva ir kad su incidentu Solsberyje yra susiję rusai Andrejus Lugovojus ir Dmitrijus Kovtunas.

Tačiau jiedu niekada nebuvo teisiami, o A. Lugovojus vėliau tapo Rusijos įstatymų leidėju.

Maskva neigia esanti kaip nors susijusi su šiuo apnuodijimu ir yra paskelbusi visokiausių alternatyvių paaiškinimų bei atsakomųjų kaltinimų.

Sausį Europos Sąjunga paskelbė su cheminių ginklų naudojimu susijusių sankcijų devyniems Rusijos ir Sirijos pareigūnams, įskaitant rusu karinės žvalgybos tarnybos GRU vadovą.

S. Skripalis, buvęs GRU karininkas, 2006 metais savo šalyje buvo nuteistas už valstybės išdavystę, bet vėliau paleistas per apsikeitimą šnipais tarp Maskvos, Londono ir Vašingtono.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.