Honkonge po susirėmimų su policija surengti dar du mitingai

Honkonge protestuotojai sekmadienį surengė dar du mitingus, Kinijai ir vėl perspėjus dėl miestą krečiančių neramumų.

 Šeštadienį Honkonge protestuotojų ir teisėsaugos pareigūnų konfrontacijai užsitęsus iki vėlumos, policija už neteisėtą susibūrimą ir užpuolimus areštavo daugiau kaip 20 žmonių.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Šeštadienį Honkonge protestuotojų ir teisėsaugos pareigūnų konfrontacijai užsitęsus iki vėlumos, policija už neteisėtą susibūrimą ir užpuolimus areštavo daugiau kaip 20 žmonių.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 4, 2019, 2:41 PM

Protestuotojai su savo judėjimo simboliu tapusiais skėčiais susirinko parkuose skirtingose miesto dalyse. Viename šių mitingų fleitininkas ir trimitininkas sugrojo protestų himnu laikomą dainą „Do You Hear the People Sing?“ iš miuziklo „Vargdieniai“ (Les Miserables).

Šeštadienį Honkonge protestuotojų ir teisėsaugos pareigūnų konfrontacijai užsitęsus iki vėlumos, policija už neteisėtą susibūrimą ir užpuolimus areštavo daugiau kaip 20 žmonių.

Pasak policijos, kai kurie protestuotojai šeštadienį į pareigūnus svaidė padegamąsias bombas, plytas, stiklinius butelius ir kitokius daiktus, atsisakė skirstytis.

Taiki demonstracija už demokratiją susirėmimais virto protestuotojams ignoravus policijos raginimus laikytis nustatyto maršruto ir pasiskirsčius po įvairias vietas Honkongo šiauriniame Kaulūno rajone.

Kai kurie protestuotojai blokavo kelias gatves ir svarbų tunelį, o kiti apsupo dvi policijos nuovadas ir apgadino automobilius vienoje stovėjimo aikštelėje.

Be to, šeštadienio vakarą protestuotojai nuplėšė Kinijos vėliavą nuo krantinėje stovinčio stulpo ir įmetė ją į vandenį.

Kinijos oficialioji naujienų agentūra „Xinhua“ sekmadienį paskelbė naują komentarą, kuriame sakoma, kad „bjaurios jėgos“ grasina šalies „esmei“.

„Centrinė vyriausybė ramiai nesėdės ir neleis šiai situacijai tęstis“, – sakoma komentare.

Per pastaruosius du savaitgalius protestuotojų ir policijos susidūrimuose itin padaugėjo smurto. Policija ne kartą panaudojo gumines kulkas ir ašarines dujas, kad išsklaidytų įvairius daiktus mėtančią minią.

Be to, protestuotojus yra užpuolę ir vyriausybę palaikančios nusikaltėlių gaujos – po šių užpuolimų 45 žmonės buvo priversti kreiptis į ligonines.

Pusiau autonominiame pietų Kinijos finansų centre jau du mėnesius nesiliauja protestai prieš vyriausybę ir susirėmimai. Pirmuosius protestus išprovokavo priešinimasis planuotam ekstradicijos įstatymui, o neilgai trukus mitingai peraugo į judėjimą dėl didesnės apimties demokratinių reformų.

Tačiau Honkongo ir Kinijos pareigūnai tik sugriežtino savo poziciją. Praėjusią savaitę riaušėmis buvo apkaltinta dešimtys protestuotojų, o Kinijos kariškiai nurodė, kad yra pasirengę numalšinti šiuos „netoleruotinus“ neramumus, jei to bus paprašyta.

Pirmadienį numatytas visuotinis streikas ir eitynės septyniose vietose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.