Danija atsiprašė už smurtą vaikų namuose pokario laikais

Danijos ministrė pirmininkė Mette Frederiksen antradienį atsiprašė šimtų pokario metais smurtą patyrusių valstybinių vaikų namų auklėtinių.

  Mette Frederiksen.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
  Mette Frederiksen.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 13, 2019, 10:17 PM

„Noriu pažiūrėti kiekvienam iš jūsų į akis ir atsiprašyti. Atsiprašau už neteisybę, kuri jums ir jūsų artimiesiems buvo padaryta“, – sakė premjerė dešimtims seksualinio, fizinio ir psichologinio smurto aukų, susirinkusių oficialioje jos Marienborgo rezidencijoje. Kai kurie iš jų klausydami premjerės kalbos susigraudino.

„Danijos vardu atsiprašau“, – pridūrė M. Frederiksen.

2011 metų oficialioje ataskaitoje buvo paskelbta, kad 19-oje valstybinių vaikų namų 1945–1976 metais gyvenę nepilnamečiai patyrė seksualinį, fizinį ir psichologinį smurtą.

Daug detalių apie smurtą šiaurės Danijoje įsikūrusiuose Godhauno berniukų namuose buvo atskleista 2005 metais pasirodžiusiame televizijos dokumentiniame filme; tada ši informacija pasirodė ir nacionalinėje žiniasklaidoje.

Po to, kai buvo paskelbta ataskaita, smurtą patyrusios aukos nekart prašė valdžios oficialaus atsiprašymo.

7-e dešimtmetyje Godhauno vaikų namuose gyvenęs Poulas-Erikas Rasmussenas (Pulas Erikas Rasmusenas) teigė, kad M. Frederiksen žodžiai yra reikšmingi.

„Tie prisiminimai niekada neišblėsta“, – sakė jis danų naujienų agentūrai „Ritzau“.

„Mes manome, kad [Danijos valdžiai] atsiprašius daug žmonių dabar nusiramins, kad tai, kas jiems nutiko, nebuvo jų kaltė“, – kalbėjo P.-E. Rasmussenas.

Prieš tapdama Danijos ministre pirmininke M. Frederiksen birželį sakė, kad atsiprašyti smurtą patyrusių vaikų namų auklėtinių bus vienas svarbiausių jos prioritetų šiame poste.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.