Rusijos kaimo, šalia kurio sprogo raketa, gyventojams siūlo evakuotis

Rusijos kariuomenė rekomendavo evakuotis kaimo, šalia kurio įsikūrusiame bandymų poligone sprogo raketa ir žuvo penki šalies branduolinės agentūros mokslininkai, gyventojams, antradienį informavo šiaurės vakarinio regiono pareigūnai.

 Rusijos kaimo, šalia kurio sprogo raketa, gyventojams siūlo evakuotis.<br>E.Grižibauskienės asociatyvi nuotr.
 Rusijos kaimo, šalia kurio sprogo raketa, gyventojams siūlo evakuotis.<br>E.Grižibauskienės asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 13, 2019, 9:28 PM

Rusijos naujienų agentūra „Interfax“ pranešė, kad Severodvinske įsikūrusi regiono administracija perdavė kariuomenės rekomendaciją evakuotis Nionoksos gyventojams dėl nenurodytos veiklos tame raketų bandymų poligone.

Regiono pareigūnai daugiau informacijos nesuteikė.

Ketvirtadienį per sprogimą Archangelsko srityje esančiame raketų bandymų poligone žuvo penki valstybinės branduolinės energetikos agentūros „Rosatom“ mokslininkai.

Vėliau agentūra patvirtino, kad jie dalyvavo naujų ginklų bandymuose. Dar daugiau nukentėjusiųjų buvo hospitalizuoti.

Rusijos federalinė hidrometeorologijos ir aplinkos stebėjimo tarnyba „Rosgidromet“ anksčiau antradienį pranešė, kad jos spinduliuotės matavimo įranga Severodvinsko mieste, esančiame maždaug už 30 kilometrų nuo Nionoksos raketų bandymų poligono, užfiksavo, kad gama spinduliuotės fonas „nuo keturių iki šešiolikos“ kartų viršijo normą.

Vis dėlto pareigūnai tvirtina, kad gyventojų sveikatai tai nekelia jokios grėsmės.

„Rosatomas“ nurodė, kad jos mokslininkai dalyvavo bandant raketą, turinčią radioaktyviųjų izotopų energijos šaltinių, kai sprogimo banga juos nubloškė nuo bandymų platformos į jūrą.

JAV ekspertai sieja šį incidentą su branduolinėmis sparnuotosiomis raketomis „9M730 Burevestnik“, pagal NATO klasifikaciją – „SSC-X-9 Skyfall“.

Vasarį V. Putinas tvirtino, kad šių raketų bandymai vyksta sėkmingai.

Pirmadienį JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) pareiškė, kad „Jungtinės Valstijos daug sužinojo iš nepavykusios raketos sprogimo Rusijoje“ ir pridūrė, kad Vašingtonas turi „panašių, bet pažangesnių technologijų“.

V. Putino atstovas Dmitrijus Peskovas antradienį nepatvirtino, kad šis incidentas yra susijęs su raketos „Burevestnik“ projektu.

D. Peskovas pridūrė, kad Rusijos moksliniai tyrimai ir plėtra branduolinių raketų srityje „smarkiai lenkia kitų šalių pasiekimus ir yra gana unikalūs“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.