Irano diplomatijos vadovo delegacijoje buvęs žurnalistas nusprendė likti Švedijoje

Iranietis žurnalistas, nušvietęs užsienio reikalų ministro Mohammado Javado Zarifo vizitą Šiaurės Europoje, atsiskyrė nuo oficialios delegacijos ir pasiprašė leidimo gyventi Švedijoje, antradienį pranešė švedų pareigūnai.

 A.T.Fazelis priklausė oficialiai delegacijai, lydėjusiai M.J.Zarifą per jo kelionę į Suomiją, Švediją, Norvegiją bei kitas šalis.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 A.T.Fazelis priklausė oficialiai delegacijai, lydėjusiai M.J.Zarifą per jo kelionę į Suomiją, Švediją, Norvegiją bei kitas šalis.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 A.T.Fazelis priklausė oficialiai delegacijai, lydėjusiai M.J.Zarifą (nuotr.) per jo kelionę į Suomiją, Švediją, Norvegiją bei kitas šalis.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 A.T.Fazelis priklausė oficialiai delegacijai, lydėjusiai M.J.Zarifą (nuotr.) per jo kelionę į Suomiją, Švediją, Norvegiją bei kitas šalis.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 28, 2019, 10:54 AM

Švedijos migracijos tarnyba informavo, kad Irano ultrakonservatyvios naujienų agentūros „Moj“ politikos žurnalistas Amiras Tohidas Fazelis „rugpjūčio 21 dieną paprašė išduoti leidimą gyventi Švedijoje“.

Tarnyba daugiau jokių detalių nepateikė.

A.T.Fazelis priklausė oficialiai delegacijai, lydėjusiai M.J.Zarifą per jo kelionę į Suomiją, Švediją, Norvegiją bei kitas šalis.

Rugpjūčio 20-ąją, „kai buvau Švedijoje, su manimi internetu susisiekė vienas iš mano kolegų Teherane, pasakęs, kad į naujienų agentūrą atėjo keturi neuniformuoti pareigūnai su mano arešto orderiu“, sakė A.T.Fazelis interviu Švedijos televizijai SVT.

Anot žurnalisto, prieš kurį laiką jis paskelbė sąrašą iraniečių pareigūnų, kurie esą turi dvigubą pilietybę ir yra Irano vyriausybės „priešiškomis valstybėmis“ laikomų šalių piliečiai.

Iranas dvigubos pilietybės nepripažįsta ir neteikia konsulinės pagalbos ją turintiems iraniečiams.

„Irano vyriausybė oficialiai paskelbė, kad pateiks skundą“, – sakė žurnalistas televizijai SVT.

Kitą dieną po pokalbio su kolega A.T.Fazeliui pavyko paslapčia atsiskirti nuo oficialios delegacijos.

„Buvo labai sunku, nes 48 apsaugininkai, rūpinęsi M.J.Zarifo saugumu, stebėjo ir žurnalistus“, – sakė jis.

Žurnalistas atsisakė kalbėti apie savo politines pažiūras.

M.J.Zarifas savo pasaulinį diplomatinį turą pradėjo rugpjūčio 17 dieną Kuveite, iš kur vyko į Šiaurės Europos šalis bei Prancūziją. Šios šalies pajūrio kurorte Bjarice jis dalyvavo diskusijose Didžiojo septyneto (G-7) viršūnių susitikimo kuluaruose.

Tarptautinės organizacijos „Reporteriai be sienų“ (RSF) parengtame šių metų Pasaulio žiniasklaidos laisvės indekse Iranas tarp 180 valstybių užima 170 vietą.

Irane buvo areštuoti ir įkalinti daug dvigubą pilietybę turinčių iraniečių. Vakarų vyriausybės smerkia tokią politiką ir laiko ją diplomatinio spaudimo priemone.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.