Buvęs Kolumbijos sukilėlių lyderis skelbia atnaujinantis ginkluotą kovą

Išformuotos Kolumbijos sukilėlių grupuotės – Kolumbijos revoliucinių ginkluotųjų pajėgų (FARC) – buvęs aukšto rango vadas ketvirtadienį pareiškė, kad vėl pradeda ginkluotą kovą kartu su kitais kairiųjų partizanais, nepripažįstančiais istorinio taikos susitarimo su vyriausybe.

 Išformuotos Kolumbijos sukilėlių grupuotės – Kolumbijos revoliucinių ginkluotųjų pajėgų (FARC) – buvęs aukšto rango vadas ketvirtadienį pareiškė, kad vėl pradeda ginkluotą kovą kartu su kitais kairiųjų partizanais, nepripažįstančiais istorinio taikos susitarimo su vyriausybe.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Išformuotos Kolumbijos sukilėlių grupuotės – Kolumbijos revoliucinių ginkluotųjų pajėgų (FARC) – buvęs aukšto rango vadas ketvirtadienį pareiškė, kad vėl pradeda ginkluotą kovą kartu su kitais kairiųjų partizanais, nepripažįstančiais istorinio taikos susitarimo su vyriausybe.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-08-30 11:39

„Skelbiame pasauliui, kad prasidėjo antroji Marketalija“, – platformoje „YouTube“ paskelbtame vaizdo įraše sakė Ivanas Marquezas, apsirengęs žalios spalvos kariškais drabužiais.

Marketalija kadaise buvo vadinamas vienas atokus anklavas, kur praėjusio amžiaus 7-ame dešimtmetyje susikūrė FARC.

Kolumbijos konservatyvių pažiūrų prezidentas Ivanas Duque atsikirto, kad pasiųs specialiųjų pajėgų būrį sučiupti I. Marquezo ir kitų besislapstančių sukilėlių, kuriuos, anot jo, remia Venesuelos socialistų prezidentas Nicolas Maduro.

Specialiosios jurisdikcijos taikos teismas, įsteigtas teisti už nusikaltimus, įvykdytus per pusę amžiaus trukusį ginkluotą konfliktą, kiek vėliau pranešė, kad vėl įsigaliojo arešto orderiai sulaikyti I. Marquezą ir kitus partizanus, suspenduoti vykstant taikos procesui.

I. Marquezas kaltina vyriausybę išdavus sunkiai pasiektą susitarimą, pagal kurį dauguma iš 7 tūkst. FARC kovotojų po pusę amžiaus trukusios kovos sudėjo ginklus.

I. Marquezas buvo antras pagal rangą FARC lyderis ir vyriausias sukilėlių derybininkas rengiant 2016-aisiais pasirašytą taikos susitarimą. Apie jo buvimo vietą nežinoma ilgiau nei metus.

„Tai didelį susirūpinimą keliantis pareiškimas“, – sakė Kolumbijos vyriausybės taikos komisaras Miguelis Ceballosas.

„Nacionalinei vyriausybei tai nebuvo staigmena. Deja, šie žmonės jau anksčiau savo elgesiu leido aiškiai suprasti, kad jie nusigręžė nuo taikos susitarimo“, – sakė jis Kolumbijos radijui „Blu Radio“.

32 minučių trukmės vaizdo įraše I. Marquezas matomas džiunglėse apsuptas 17 vyrų ir moterų, laikančių šautuvus. Už jų matyti geltonos spalvos FARC transparantas.

I. Marquezas sakė, kad vyriausybė negarbingai elgėsi įgyvendinant susitarimą, vienašališkai pakeitė jo formuluotes ir, be kitų pažeidimų, nesuteikė teisinių garantijų buvusiems kovotojams.

Visa tai „privertė mus grįžti į kovos lauką“, sakė jis.

„Mes niekada nebuvome nugalėti ideologiškai. Taigi, kova tęsiasi“, – kalbėjo I. Marquezas.

Anot jo, FARC kovos išvien su paskutine aktyviai veikiančia Kolumbijos sukilėlių grupuote – Nacionaline išvadavimo armija (ELN), taip pat „visais bendražygiais, nesuskleidusiais savo vėliavų“, sakė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.